Kocken, kokboksförfattaren och entreprenören Tina Nordström har varit ständigt aktuell i mer än 20 år, och under hela 2023 kommer ett av hennes bakrecept att finnas i varje nummer av Kombi. Men redan nu bjuder hon på ett par juliga sill- och strömmingsrätter ur nya kokboken Käka gott månad för månad.
Västerbottensill
En burk till 4–6 personer
Ingredienser:
- 1 burk matjessill (350 g)
- 3 skalade kokta ägg
- 1 knippe dill
- 1,5 dl matlagningsyoghurt
- 0,5 dl majonnäs
- 1,5 dl riven västerbottensost
- 2 tsk dijonsenap
- 1 krm cayennepeppar
Gör så här:
- Dela sillen i bitar och lägg i en skål.
- Hacka äggen och finhacka dillen med stjälkar och allt, lägg ner i skålen med sillen.
- Blanda med övriga ingredienser. Lägg upp i en burk.
Inlagd stekt strömming
En rejäl burk till 4–6 personer
Ingredienser:
- 600 g strömmingsfiléer
- 2 dl grovt rågmjöl
- smör
- rapsolja
- salt
- nymalen vitpeppar
LAG:
- 2 skalade gula lökar
- 9 dl vatten
- 6 dl strösocker
- 3 dl ättikssprit (12 %)
- 0,5 msk kryddpepparkorn
- 5 kryddnejlikor
- 3–4 lagerblad
Gör så här:
- Klipp av fenorna på ström-mingen. Salta och peppra filéerna och vik ihop dem.
- Skiva löken tunt och lägg i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till lagen.
- Koka upp och låt lagen svalna något i rumstemperatur. Häll den i en rymlig burk eller form.
- Salta och peppra mjölet och panera strömmingen.
- Stek strömmingarna i smör och olja tills de är frasiga och gyllenbruna.
- Lägg den nystekta ström-mingen i lagen och låt stå i kyl minst 1 dygn innan servering. Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.
Dillströmming med vitlök
Räcker hela julen
Ingredienser:
- 1 kg strömmingsfiléer
LAG:
- 1 liter vatten
- 3 dl ättikssprit (12 %)
- 2 msk salt
SÅS:
- 0,75 dl mjölk
- 1 skalad vitlöksklyfta
- 2 knippen dill
- 3 dl majonnäs
- 1 dl crème fraiche
- 2 msk dijonsenap
- 1 tsk grovt krossad vitpeppar
Gör så här:
- Dra skinnet av strömmingen.
- Blanda lagen och låt strömmingen ligga i en bunke täckt av lagen i kylen över natten. Fisken ska vara vit rakt igenom innan du kan lägga in den.
- Blanda eller mixa mjölk, vitlök och dill till en tät grön massa. Blanda med övriga ingredienser till såsen och låt den stå i kylen den med över natten.
- Häll av lagen och torka strömmingen ordentligt med hushållspapper innan du rör ner den i såsen.
- Ställ in i kylen. Du kan provsmaka strömmingen efter
1 dygn, men den kan gärna stå 2 dygn.