Bild på Tina Nordström där hon jonglerar med äpplen.

”Degen exploderade i byrålådan”

Kocken, kokboksförfattaren och entreprenören Tina Nordström har varit ständigt aktuell i mer än 20 år, och under hela 2023 kommer ett av hennes bakrecept att finnas i varje nummer av Kombi. Men redan nu bjuder hon på ett par juliga sill- och strömmingsrätter ur nya kokboken Käka gott månad för månad.

Västerbottensill

En burk till 4–6 personer

Ingredienser:

  • 1 burk matjessill (350 g)
  • 3 skalade kokta ägg
  • 1 knippe dill
  • 1,5 dl matlagningsyoghurt
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1,5 dl riven västerbottensost
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 krm cayennepeppar

Gör så här:

  1. Dela sillen i bitar och lägg i en skål.
  2. Hacka äggen och finhacka dillen med stjälkar och allt, lägg ner i skålen med sillen.
  3. Blanda med övriga ingredienser. Lägg upp i en burk.

Inlagd stekt strömming

En rejäl burk till 4–6 personer

Ingredienser:

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • smör
  • rapsolja
  • salt
  • nymalen vitpeppar

LAG:

  • 2 skalade gula lökar
  • 9 dl vatten
  • 6 dl strösocker
  • 3 dl ättikssprit (12 %)
  • 0,5 msk kryddpepparkorn
  • 5 kryddnejlikor
  • 3–4 lagerblad

Gör så här:

  1. Klipp av fenorna på ström-mingen. Salta och peppra filéerna och vik ihop dem.
  2. Skiva löken tunt och lägg i en kastrull tillsammans med resten av ingredienserna till lagen.
  3. Koka upp och låt lagen svalna något i rumstemperatur. Häll den i en rymlig burk eller form.
  4. Salta och peppra mjölet och panera strömmingen.
  5. Stek strömmingarna i smör och olja tills de är frasiga och gyllenbruna.
  6. Lägg den nystekta ström-mingen i lagen och låt stå i kyl minst 1 dygn innan servering. Ju längre strömmingen får stå och dra i lagen, desto godare blir den.

Dillströmming med vitlök

Räcker hela julen

Ingredienser:

  • 1 kg strömmingsfiléer

LAG:

  • 1 liter vatten
  • 3 dl ättikssprit (12 %)
  • 2 msk salt

SÅS:

  • 0,75 dl mjölk
  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 2 knippen dill
  • 3 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk grovt krossad vitpeppar

Gör så här:

  1. Dra skinnet av strömmingen.
  2. Blanda lagen och låt strömmingen ligga i en bunke täckt av lagen i kylen över natten. Fisken ska vara vit rakt igenom innan du kan lägga in den.
  3. Blanda eller mixa mjölk, vitlök och dill till en tät grön massa. Blanda med övriga ingredienser till såsen och låt den stå i kylen den med över natten.
  4. Häll av lagen och torka strömmingen ordentligt med hushållspapper innan du rör ner den i såsen.
  5. Ställ in i kylen. Du kan provsmaka strömmingen efter

1 dygn, men den kan gärna stå 2 dygn.