Kombi tipsar: Högtid för läsning

För många är julhelgen också en läshelg. Här tipsar Kombis Ebba Holmberg om några av vinterns bästa läsupplevelser.

Öden sammanflätas på tåg

Malma station av Alex Schulman

På ett tåg genom Sverige, mot Malma station, finns ett gift par i kris, en ensamstående far med dotter och en kvinna som söker svaret på gåtan efter sin mamma. Under resan upptäcker de att deras öden hänger ihop och att ankomsten till Malma station kommer att förändra deras liv. Malma station är en berättelse om familjehemligheter som gått i arv och jakten på sanningen som kan förändra allt.

Förlag: Albert Bonniers Förlag

 

Lugns efterlämnade dikter

Inte alls dåligt av Kristina Lugn

En av de sista gångerna Kristina Lugn träffade sin förläggare berättade hon om en pärm med dikter och diktutkast. ”Det var inte alls dåligt”, var hennes kommentar. Inte alls dåligt blev den självklara titeln på den postuma diktsamling som i samarbete med förläggaren Lina Rydén Reynols vuxit fram ur en stor mängd efterlämnade skisser, utkast och avslutade dikter. Förlag: Albert Bonniers Förlag

– postum utgivning

 

Kul om vår tids stress

Drivet av Daniel Björk

Adam är framgångsrik, lyckad, effektiv. Varje sekund på dygnet utnyttjas: stegen räknas och arbetet delas i exakta tidssegment. Om alla levde så, skulle samhället bli perfekt, enligt manifestet Adam har skrivit. När han träffar den mystiske Harald krackelerar livet, samtidigt som fler läser hans teorier. Drivet är en smart och kul roman om vår tids besatthet av effektivitet och kontroll.

Förlag: Norstedts

 

Varför dras vi till havet?

Den lodande människan av Patrik Svensson

Patrik Svensson, vars debut Ålevangeliet både vann Augustpriset och blev en opera, är tillbaka under ytan. Den lodande människan är en bok om människorna som utforskat, kartlagt och försökt förstå havet. Svensson utforskar den uråldriga lockelsen som i alla tider fått människor att söka sig ut på öppet hav.

Förlag: Albert Bonniers Förlag

 

Destruktiv kärlekshistoria

Djävulsgreppet av Lina Wolff

En kvinna anländer till Florens där allt verkar främmande och överväldigande. Tegeltaken, kyrktornen, alla älskande par och mannen hon har träffat.

Hon hoppas att han ska få henne att förändras, men upptäcker för sent sitt grepp om honom, och hans allt hårdare grepp om henne. Djävulsgreppet.

Förlag: Albert Bonniers Förlag

 

Redan kallad ”klassiker”

Om bara av Vigdis Hjorth

Småbarnsmamman Ida har mött sitt livs kärlek – den tio år äldre Arnold, också han gift och har barn. Efter flera års väntan kommer äntligen dagen då han ger upp sitt gamla liv för henne. Nu ska de få varandra. Eller?

Hjorth slog igenom i Sverige med succéromanen Arv och miljö. Om bara har kallats en modern klassiker, fram-röstad av Dagbladets läsare till en av de viktigaste norska romanerna.

Förlag: Natur & Kultur

 

Mångbottnad comeback

Ixelles av Johannes Anyuru

Rut får höra att en medvetslös pojke på ett sjukhus har en ljudinspelning av Mio som är far till hennes barn. Hon får tag i den ålderdomliga cd-skivan. Trots att Mio borde vara död, är det hans röst. Johannes Anyurus nya roman, den första sedan Augustprisvinnaren De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, handlar om vänskap och längtan och är ett kärleksbrev till fiktion, påhittade liv och bibliotek.

Förlag: Norstedts

 

Öar väcker reslusten

Drömmen om en ö av Per J Andersson

Drömmen om en ö är en äventyrlig resa bland tio öar, från svenska Gotland via tyska Usedom till Muravandhoo i maldiviska Raa-atollen och Norra Sentinel i indiska Andamanerna.

Per J Andersson, en av grundarna av resemagasinet Vagabond, skildrar sin längtan till jordiska paradisöar och deras lugnare tempo.

Förlag: Ordfront

 

Nyheter om vår historia

Europas mödrar – de senaste 43 000 åren av Karin Bojs

Mycket har hänt i dna-forskningen sedan vetenskapsjournalisten Karin Bojs skrev Augustprisvinnaren Min europe-iska familj (2015) och Svenskarna och deras fäder (2016). Bojs undersöker folkvandringar, könsroller och hur bilden av dessa ändras med de senaste vetenskapliga upptäckterna. Vad kan regnskogens schimpanser och Nordens sköldmör säga oss om vårt ursprung? Förlag: Albert Bonniers Förlag