Spelet kan börja!

Klädda i – låt oss för artighetens skull säga ”originella” – tunikor med klöver, ruter, hjärter och spader på, intar ett gäng värmländska tjejer Bohuslän några dagar varje sommar. Där spelar de bridge. Massor av bridge.

DE BUBBLAR NÄSTAN över när de ska berätta om hur roligt det är att spela bridge.

– Det är så många roliga människor som spelar. De är i alla åldrar, kommer från alla yrken och var man än kommer i världen kan man hitta en bridgeklubb, säger Inger Mörk Gerlesdotter.

Irene Eriksson jämför bridge med golf:

– Man kan hela tiden bli bättre.

SOLEN SKINER ÖVER Askeviken, en mil från Svinesundsbron som förenar Sverige med Norge. Där, i den bruna stugan med den stora terrassen, har åtta tjejer från Karlstadstrakten samlats. Stugan tillhör Tina Elfsteds familj. Det var här hennes farfar var på genomresa i mitten av 1960-talet och stannade för att be om vatten så att han kunde koka kaffe. Dåvarande ägare bistod gärna, vilket ledde till en vänskap där farfadern hälsade på varje sommar och en dag köpte huset.

Nu, 60 år senare, är en helg i slutet av augusti bokad av Tina och hennes vänner. Ritualen är densamma år efter år sedan starten 2015.

  • Torsdag: Högtidlig invigning med skumpa och bandklippning. Därefter lite kortspel. Sedan in till Strömstad för att vara med i en bridgetävling, klädda i tunikorna.
  • Fredag, lördag och söndag: Bridge i stugan på dagarna. På kvällarna är det bad, middag och kanske en skvätt vin. Och – förstås – mer kortspel, men då spel som plump eller canasta.
  • Måndag: Bridgeträning inför kvällens tävling i Tanum. Som genomförs i tunikor.
För nionde gången samlas bridgegänget
i Tina Elfstedts stuga. Från vänster: Eva Nilsson, Brittmarie Strömberg, Inger Mörk Gerlesdotter, Irene Eriksson, Tina Elfstedt, Seija Kärrkäinen, Ninni Grönkvist och Marita Nilsson.

BASEN ÄR ETT järngäng på fyra tjejer, sedan har folk kommit till eller lämnat av olika skäl. En man fick ynnesten att delta i ett par år.

Gänget beskriver sig som medelmåttor i bridge, men spelar tävlingar två–tre gånger i veckan, dock med en ständig ambition att bli bättre.

De hittade till bridgen på olika sätt. En kom från en kortspelarfamilj, en annan ville hitta en gemensam hobby med sin man, en tredje hade bridgespelare i sin studentkorridor, någon gillar att tävla. Att tävlingslusten finns kunde gänget känna av under denna söndag när de rök ihop om en regeltolkning. Knuten löstes med ett telefonsamtal till en av Svenska Bridgeförbundets tävlingsledare.

 

ALLA PÅPEKAR ATT helgen är helig.

– Vi är tydliga med att barnen inte får gifta sig denna helg, ha ha. Och jag tror aldrig de skulle komma på tanken, säger Marita Nilsson.

Vad krävs det då för att bli en riktigt bra bridgespelare? En egenskap är något som man kan kalla kortsinne, en variant av bollsinne. Karlstadstjejerna bidrar med andra egenskaper.

– Logiskt tänkande.

– Bra minne.

– Tävlingsinstinkt.

Skaran bridgespelare har länge varit på nedgång. Men kanske är en vändning på gång. Offensiv marknadsföring har fått nybörjarkurserna i Karlstad att svälla.

– I år är vi runt 25 personer. För några år sedan var det fyra–fem, säger Tina Elfstedt.

Och det är närmast kö till bridgelägret i Bohuslän.

– Många vill följa med, men vi måste säga nej. Det finns inte plats för mer än åtta, vi är för bekväma nu för tiden för att bo fler här i stugan, säger Tina.

Text: Tomas Eriksson. Foto: Patrik Olsson.

Bridge – så funkar det

➞ Bridge är en utvecklad form av fyrmanswhist. Det är ett strategi- och taktikspel där det går att vinna även med ”dåliga” kort. Spelas i par vid ett bord där ett par sitter nord–syd och ett sitter öst–väst. Varje spelare har 13 kort.

Hur räknar man poäng?

➞ Ess 4 poäng, kung 3, dam 2, knekt 1.

Hur fungerar budgivning i bridge?

➞ Med buden visar spelarna poäng och färgernas fördelning. Målet är att hitta en gemensam trumf och att våga kräva så många stick som det är möjligt. Det par som bjuder högst, alltså tror sig kunna ta flest spel, vinner budgivningen och får spela. Det andra paret spelar försvar.

➞ I det par som bjudit högst blir en spelförare. Partnerns kort läggs öppna på bordet, så att spelföraren och motståndarna ser dem.

➞ Klarar man att ta antalet stick som begärts får man poäng enligt ett poängsystem. Ju fler stick, desto fler poäng.

➞ Klarar man inte av att ta de stick som begärts blir det straff och paret som spelar försvar får poäng.

Är inte bridge bara tur med korten?

➞ Nej. Man har goda chanser att vinna med ”dåliga” kort. Korten ligger utlagda i fyra högar i en bricka. När given spelats klart läggs korten tillbaka, och brickan flyttas till ett annat bord. Där spelar två eller flera nya par samma kort, varpå man jämför vem som lyckats bäst.