Du ska inte behöva välja mellan att äta gott och att göra gott, menar matbloggaren Gustav Johansson som är aktuell med boken Vegansk hemkunskap. Att gå över till växtbaserad kost behöver inte innebära några uppoffringar. Prova de här två recepten!
Recept: Gustav Johansson. Foto: Stefan Wettainen. Ur boken Vegansk hemkunskap (Bonnier Fakta).

Svenska pannbiffar med svampsås
4 portioner, 30 minuter
Ingredienser
PANNBIFFAR
- 400 g formbar vegofärs, fryst
- 1 gul lök
- 2 tsk mald kryddpeppar
- 1 msk japansk soja
- 1 msk mörk grönsaksfond
- 2 tsk dijonsenap
- salt och svartpeppar
- rapsolja, till stekning
SVAMPSÅS
- 50 g torkade eller 300 g färska trattkantareller, eller valfri svamp
- 3 dl havregrädde
- 1 msk japansk soja
- 1,5 msk svampfond
- 2 tsk dijonsenap
- salt och svartpeppar
- ev. rapsolja, till stekning
TILL SERVERING
- kokt potatis
- pressgurka
- ev. rårörda lingon
Gör så här
- Börja med biffarna. Tina färsen tills den precis går att jobba med. Den ska fortfarande vara kall.
- Skala och finhacka löken. Blanda alla ingredienser till en jämn smet och smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer kryddor.
- Forma fyra stora jämntjocka biffar och stek dem i rapsolja eller margarin i en stekpanna på medelvärme tills de får fin färg på bägge sidor, 4–5 minuter per sida. Låt stå på eftervärme ett tag så att de blir genomvarma och känns fasta när du trycker på dem i mitten. Låt dem ligga på ett fat medan du gör svampsåsen.
- Om du använder färsk svamp: Stek den i lite rapsolja och krydda med salt och peppar. Stek tills svampen släppt all vätska och fått lite färg. Hoppa över detta steg om du använder torkad svamp.
- Lägg alla ingredienser till svampsåsen i stekpannan, där du nyss stekte biffarna och svampen, och koka i 10 minuter tills eventuell torkad svamp mjuknat och såsen kokat ihop och blivit god. Späd med lite vatten om den blir för tjock.
- Servera med kokt potatis, pressgurka och kanske rårörda lingon.

Ostkaka
4 portioner, 45 minuter
Ingredienser
- 20 g skalad sötmandel
- 200 g fast naturell tofu
- 100 g vegansk färskost
- 4 msk havregrädde
- 2 msk agavesirap
- 0,5 dl kikärtsmjöl
- 1 msk majsstärkelse
- 1 tsk rapsolja
TILL SERVERING
- 50 g färska eller tinade frysta bär eller sylt
- 2 dl havredryck
Gör så här
- Blötlägg sötmandlarna i 2 timmar, eller koka dem på låg värme i 15 minuter så att de blir mjukare.
- Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla ingredienser till ostkakan förutom mandeln och rapsoljan i en bunke eller i en mixer och mixa till en hyfsat slät smet. Tofun ska gärna ha kvar lite textur för att ge den där bitiga känslan som ostkaka kan ha.
- Finhacka mandeln och blanda ner i smeten. Häll smeten i en ugnsfast form på cirka 10 x 12 cm. Det bör bli ett lager som är cirka 3 cm tjockt. Om du vill göra en större kaka dubblar du satsen och använder en större form, men se till att smeten är lika tjock.
- Häll rapsoljan över kakan och grädda den mitt i ugnen i 30–35 minuter tills den fått fin färg på ovansidan. Ta ut kakan och låt svalna.
- Servera rumstempererad med bär eller sylt och havredryck.

”Det viktiga är upplevelsen, inte råvarorna”
Hallå där Gustav Johansson, varför behövs din nya bok Vegansk hemkunskap?
– För att vardagsmaten är superviktig och nyckeln är då att ha tillgång till goda, enkla och hållbara recept och metoder för att hitta på egna grejer. Många har en bild av växtbaserad mat som tråkig, annorlunda, svår och avancerad, men det kunde inte vara längre från sanningen.
Om du bjudit hem någon på middag och verkligen vill lyxa till det – vad serverar du då?
– Många gillar husmanskost och har svårt att tro att det går att göra bra veganskt, så jag brukar försöka motbevisa dem med en smarrig toast Skagen, följt av en tallrik hemmarullade köttbullar med gräddsås, krämigt potatismos och hemmagjord pressgurka.
Saknar du aldrig kött och fisk?
– Nej! Inte minst tack vare alla goda växtbaserade alternativ till fisk och kött som finns nuförtiden. Kom ihåg att det viktiga med en maträtt är upplevelsen av den, inte råvarorna i den. Om jag kan få en fantastisk upplevelse av en hamburgare, en tonfiskröra eller en köttbullstallrik, så klarar jag mig fint. Även om proteinet i dem kommer från soja eller ärta i stället för ko eller tonfisk.
Vad ska du äta till middag i kväll?
– Vi ska grilla något gott, vad har jag inte bestämt ännu! Kanske korv, eller tacos med en massa goda tillbehör.
