en svart hund (border collie groenendael) sitter bakom ett otal korgar och påsar fyllda med höstkantareller

Sniff, sniff – så blir hundar svampjägare

Tryffelhundar har man ju hört talas om. Men går det att lära en envis dvärgtax att nosa upp kantareller? Vi anmälde Peps, ett år, till en helgkurs i svampsökning.
– Alla hundar, både unga och gamla, kan tränas att hitta svamp, säger kursledaren Helena Andersson.

svartvit relativt liten hund ligger på marken med ett antal kantareller mellan frambenen.
En svampjägare som lärt sig hitta skogens skatter.

TIDIGT EN SMÅMULEN lördagsmorgon i september är det samling och upprop vid Klovstens gård strax utanför Malmköping i Sörmland. På plats: en golden retriever, en spaniel, en lagotto romagnolo, två lapphundar, en border collie, en fransk bulldog och två taxar.
Ja, och deras hussar och mattar förstås. Ett gäng män och kvinnor i alla åldrar med en sak gemensam: vi gillar att vara ute i skog och mark, vi gillar att plocka svamp. Men det är inte alltid vi hittar några. Varken kantareller, karljohan eller roliga soppar.

Lite strävhårig tax i koppel står i en glänta i skogen.
Peps redo att ge sig ut på svampjakt.

Men nu ska det bli ändring på det och det är våra fyrbenta vänner som ska nosa upp svamparna. Innan vi hoppar in i bilarna och kör i karavan till en skog några mil bort för att träna hundarna ställer Helena Andersson dagens kanske viktigaste kontrollfråga:
– Ni har väl inte glömt att ta med belöningsgodis till era hundar? Gärna mjukost på tub, det kan ingen hund motstå!

Nejdå. Det har vi inte missat. Hundgodis är något vår strävhåriga dvärgtax Peps alltid är extremt intresserad av. Den här dagen har han till att börja med dock fullt upp med att nyfiket spana in alla sina kurskamrater och inte minst Helena Anderssons ständiga följeslagare, den coola åttaåriga border collien Wilma.

Den svartvita hunden slickar på en tub med ost som hålls fram av en hand.
Mjukost på tub (valfri smak) är bästa hundgodiset att ha med ut i skogen när man ska träna svampsökning. Här har Wilma och Jenna hittat en kungschampinjon.

– JAG TOG ÖVER Wilma när hon var två år gammal. Det var en torr sommar och det fanns nästan inga kantareller alls. De första svamparna Wilma lärde sig var i stället blomkålssvamp och föränderlig tofsskivling. I dag känner hon igen 40 olika svampar, berättar Helena.

Men det finns en hund som slår Wilma. Helenas första hund Sigge, en border collie groenendael, lärde sig under sitt tolvåriga liv känna igen hela 60 svampar. Allt från vanliga matsvampar till fridlysta och sällsynta bombmurklor.
– Förr var jag alltid den eviga hundvakten åt mina kompisar. Först när jag fick Sigge kom jag på att jag skulle testa att lära honom leta svamp. Vi började med kantareller och när jag märkte att det fastnade fortsatte vi med andra svampar, säger Helena.

en svart hund sitter bakom ett otal korgar och påsar fyllda med höstkantareller
Sigge var en mästare på att hitta svamp och lärde sig 60 olika arter.

– I början markerade Sigge allt, till och med vit flugsvamp. Men då fick han förstås ingen belöning. I stället visade jag honom ett ställe där det växte karljohan och kremlor, sa ”den här svampen är okej, nu får du godis” … och han fattade direkt.

NU ÅTERSTÅR ATT SE hur snabbt Peps lär sig nosa upp svamp. Helena delar ut träningskantareller som hon plockat dagen innan och som hundarna får sniffa på för att lära sig känna igen doften.

Medan jag smyger iväg för att gömma en kantarell bakom en gran får Peps om och om igen lukta på en kantarell i min frus ena hand. I andra handen har hon en tub med mjukost som Peps får slicka i sig. Allt för att Peps ska koppla ihop lukten från svampen med godiset. Efter en stund säger Annika ”sök svamp”, Peps nos går igång och han drar iväg i riktning mot kantarellerna jag gömt.

Det vore lögn att påstå att det fungerar direkt. Vi övar tålmodigt i flera timmar, fortsätter dagen därpå och då även där det växer kantareller ”på riktigt”. Efter hand trillar polletten sakta ner hos Peps. När han markerar att han hittat kantareller får han godis.

kursledaren poserar på en liten höjd med två hundar, fotograferad nerifrån.
Helena Andersson med sin daghund Basse och Wilma.

HELENA HAR ARRANGERAT kurser i svampsökning i tio år och har tränat allt från en halvårsgammal valp till en elva år gammal golden retriever. Hon har utbildat små och stora hundar, både chihuahua och leonberger. Tikar, hanar, både renrasiga och blandras. En av de bästa svampsökhundarna var en trubbnosig mops.
– Det stämmer inte att det inte går att lära gamla hundar att sitta. Men ingen hund blir fullärd i svampsök på en helg. Man måste fortsätta träna och hela tiden underhålla kunskaperna. En del hundar lär sig blixtsnabbt, andra behöver mer tid, säger Helena.

Vad är viktigast att tänka på för att lyckas?
– Träna i skogen där svampen växer, inte hemma på gräsmattan, i en park i stan eller på en golfbana. Och använd alltid nyplockad svamp, inte svamp som varit i frysen eller som är torkad.

bild på matte som sitter på en stubbe med tesil fylld med kantarell, liten tax hälsar nyfiket på henne.
Ta med en tesil ut i skogen. Bra att ha om hunden, som Peps på bilden, försöker äta upp kantarellen han ska lära sig lukten av.

Kan man inte köpa kantareller på Ica?
– I absoluta nödfall. Men köp svenska kantareller. Kanske säljs det nyplockad svamp från skogar i närheten på torget? Det är betydligt bättre än svamp som är plockad utomlands med långa transportsträckor innan den säljs i butik.

HELENA VAR BARA tre år gammal när hon började följa med sin mamma i skogen för att plocka svamp. Efter hand lärde hon sig fler och fler svampar.
– Vi hade sommarstuga på en ö i Mälaren och jag var fem–sex år när folk från fastlandet kom och frågade MIG vad de plockat för svamp. Som barn kunde jag alla de vanliga matsvamparna men också föränderlig tofsskivling, en svamp många har jättesvårt att lära sig.

Helenas kurser i svampsökning i augusti och september är alltid fulltecknade. Och inför årets svampsäsong debuterade Helena som författare med en handbok som handlar om hur man lär sin hund söka efter svamp.

Svampar är ditt liv, eller hur?
– Ja. Det finns ett tämligen sant rykte om att när jag inte hittar svamp så finns det ingen svamp – och det var alltså redan innan jag skaffade hund.
Text: Anders Hvideldt. Foto: Cornelia Jönsson, Helena Andersson och Gun Eriksson.

extrem lite suddig närbild på hundnos och kantareller
Här har Basse nosat upp några kantareller.

Hundens luktsinne

Det är med nosen hundar utforskar världen. Hundar nosar hela tiden, deras nos jobbar konstant och de kan känna lukter upp till 100 000 gånger bättre än en människa.
Den del av hundens hjärna som tolkar lukter är 40 gånger större än motsvarande del i människans hjärna. En genomsnittlig hund har runt 300 miljoner luktreceptorer i nosen, en människa har cirka sex miljoner.
Hundar kan till skillnad mot oss människor andas både in och ut –samtidigt. Att hundens nos har separata luftpassager betyder att den kan hålla fast vid en lukt även när den andas ut.

bokomslag med sv/v hund som sitter bredvid fylld svampkorg.
I boken Lär hunden söka svamp – mer än bara kantareller! finns mer kunskap att hämta.

Tänk på det här när du svamptränar din hund

  1. Visa först hunden vilken sorts svamp du valt att träna på. När den visar intresse för den svampen ge massor av beröm och belöna med godis. Upprepa momentet tills du märker att din hund kopplar ihop svampen med belöningen.
  2. Ha minst en armlängds avstånd mellan svampen och belöningen. Om du håller svampen och godiset för tätt ihop finns risk att hunden även äter upp svampen. Lägg söksvampen i en tesil om hunden försöker äta upp den.
  3. Bestäm hur du vill att din hund ska markera att den hittat svamp: sitta, ligga eller skälla.
  4. När hunden börjar lära sig att markera svamp den hittar är det dags att göra det lite svårare. Göm träningssvampen bland ris eller mossa: svamp växer ju gärna lite dolt i naturen.
  5. Träna endast korta stunder. Hundar tröttnar snabbt och tappar koncentrationen. Fortsätt promenaden i skogen, lek en stund eller bara koppla av innan ni fortsätter.