
Bullar värda att vänta på • 24 bullar
Ugn: 200 grader, varmluft
Ingredienser
FÖRDEG
- 5 g jäst
- 4 dl vetemjöl special
- 2,5 dl rumstempererat vatten
DEG
- 2,5 dl vispgrädde, 40 %
- 10,5 dl vetemjöl special
- 150 g rumstempererat smör
- 1 dl strösocker
- 1 msk nymalen kardemumma
- 0,5 tsk salt
FYLLNING
- 200 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 0,25 dl ljust muscovadosocker
- 2 tsk vaniljpulver
TOPPING
- 1 dl vatten
- 1 dl ljus sirap
- Strösocker
Gör så här
- Rör snabbt ihop alla ingredienser till fördegen. Ställ den på en varm plats och låt jäsa i 5 timmar. Fördegen ska vara riktigt bubblig när den är klar och påminna lite om en surdeg.
- Bryn smöret till fyllningen och ställ i kylen så att det stelnar igen.
- Ta fram fördegen. Tillsätt grädde och mjöl, lite i taget och arbeta degen ett par minuter.
- Blanda i det rumstempererade smöret lite i taget, strösocker, kardemumma och salt. Arbeta degen elastisk och smidig, gärna i en köksassistent. Täck degen och låt den vila
- Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp.
- Kavla ut degen cirka 5 mm tjock. Bred på fyllningen och vik degen på mitten.
- Skär degen i 24 remsor och snurra varje remsa till en knut eller snäcka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
- Ställ in en skål vatten längst ner i en avstängd ugn och sätt in plåtarna i ugnen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek cirka 8 timmar.
- Värm ugnen och grädda bullarna i 8–10 minuter tills de har fin färg. OBS! Ta ut bullarna ur ugnen innan du sätter på den. Blanda vatten och sirap till toppingen under tiden bullarna gräddas.
- Pensla bullarna med sirapsvatten så snart de är klara och toppa med strösocker.

Nattjästa frallor • 8 frallor
Ugn: 250 grader
Ingredienser
- 3 g jäst
- 3 dl vatten
- 6 dl vetemjöl special
- 1 tsk honung
- 2 tsk flingsalt
- 1 dl solrosfrön
Gör så här
- Lös jästen i vattnet och tillsätt mjölet lite i taget.
- Tillsätt honung och flingsalt och arbeta degen, 10 minuter i köksassistent eller 15 minuter för hand.
- Arbeta in fröna jämnt i degen.
- Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa 10–12 timmar i rumstemperatur.
- Forma degen till 8 frallor utan att knåda och låt jäsa ytterligare 30–60 minuter.
- Grädda frallorna i 10 minuter. Spreja i ugnen med vatten när du sätter in plåten.
- Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan när 3 minuter av gräddningstiden återstår.

”Jag kastade bunken i vasken”
Hallå där, Stephanie Johansson, och grattis till segern i Hela Sverige bakar! Hur kom det sig att du började baka och när var det?
– Jag har alltid haft ett starkt intresse för att baka och framför allt skapa något vackert. Jag har tidigare haft ett stort hästintresse och det var när jag blev tvungen att sälja min häst 2016 på grund av allergi som min passion för bakningen fick ta mer plats.
Har du något knep eller tips för den som vill vara säker på att lyckas med sin bakning?
– Det viktigaste tycker jag är att sätta mål med vad man själv anser är viktigt och jobba utifrån det. För mig är de små detaljerna viktiga och då kommer noggrannheten in, att mäta upp ingredienser noga, läsa igenom receptet innan och ha en plan för det man vill lyckas med.
Berätta om ett bakverk du aldrig glömmer.
– När jag provbakade hemma inför Hela Sverige bakar skar sig min mousse. Jag var otroligt stressad och blev arg och kastade bunken i vasken så att den sprack, det var rabarbermousse i hela köket.
Det sägs att du vill starta eget bageri hemma i Torup, hur går det med de planerna?
– Ja, jag jobbar på att kunna öppna snart. Tanken är att jag ska ha ett hantverksbageri med surdegsbröd, bullar och en del fika. För mig är känslan otroligt viktig i allt jag gör, därför vill jag att känslan av natur och harmoni även ska finnas i mitt bageri.
