Weekend i Varberg

Ett besök i Varberg bjuder på bad, historia och cykelturer längs den vackra Hallandskusten.

bild på varbergs fästning fotograferad från vattnet.
Varbergs fästning har en spännande historia.

VARBERGS FÄSTNING

Fästningen, som tronar på̊ klippan med milsvid utsikt över havet, är ett av Hallands största besöksmål. Den uppfördes av den danske kungen Kristian IV under en av många perioder då Halland var danskt. När fästningen stod klar 1618 var den Europas modernaste försvarsverk men har aldrig använts i krigstid. I dag rymmer den museum, vandrarhem och restauranger. Mer info: museumhalland.se/ varbergs-fastning/

Kallbadhuset erbjuder dopp i havet året runt.

KURORTEN VARBERG

Det har druckits brunn och tagits hälsosamma bad i Varberg sedan 1800-talet. Det vackra kallbadhuset i societetsparken är föga överraskande Varbergs mest fotograferade byggnad. Här kan du bada i havet året runt och sedan värma dig i bastun. Är du sugen på att bada i tång eller få en saltskrubb är Thalasso-spa på̊ Varbergs kusthotell ett bra alternativ. Mer info: visitvarberg.se

Närbild på två gråa får med svarta ansikten.
Följ med på Öströös fårsafari.

ÖSTRÖÖ FÅRFARM

Mellan Varberg, Ullared och Falkenberg ligger den ekologiskt drivna fårfarmen. Häng med på lammsafari på̊ åkrar och ängar, eller handla mössor, sockar och fårskinn i hantverksbutiken. Kommer du i april har du chans att följa lamningen från läktaren i fårhuset. Avsluta med ett besök i kaféet eller köp med något från delikatessbutiken. Mer info: ostroofarfarm.com/

Bockstensmannen. Foto: Hallands kulturhistoriska museum.

BOCKSTENSMANNEN

Bockstensmannen, vars kvarlevor hittades i en mosse på̊ 1930-talet, har länge förbryllat forskarna. Kroppen, som var genomborrad av en ekpåle rakt genom hjärtat, visade sig tillhöra en man i 20-års-åldern som sannolikt blivit mördad – på̊ 1300-talet. Bockstensmannens kläder har klarat sig väl genom århundradena och är Europas enda fullständigt bevarade medeltida mansdräkt. Bockstensmannen själv och historien om honom visas på̊ Hallands kulturhistoriska museum. Mer info: museumhalland.se/ bockstensmannen/

 

CYKLA LÄNGS KATTEGATT

Kattegattleden är en 39 mil lång cykelled som sträcker sig längs kusten från Helsingborg, genom Halland, till Göteborg. Etappen Falkenberg–Varberg består av 39 lättcyklade kilometer där du lätt stannar till för ett dopp i havet, en glass eller varför inte smaka en hantverksöl hos Agerörs kustbryggeri. Mer info: kattegattleden.se

Text: Inger Sundelin