stort avlångt vatten framför slott i bakgrunden.

Måsten i München

Med gröna parker, gemytliga biergartens och museer i världsklass är München en perfekt destination för en långweekend.

Konst och kultur

Pelargång fotograferad snett uppifrån.
Historisk paradox. Mel Bochners installation med jiddisch på fasaden till Haus der Kunst. Foto: Haus der Kunst.

München är en av Tysklands absolut bästa museistäder. De tre Pinakotheken Alte, Neue och Moderne visar konst från 1300-talet och framåt, medan Deutsches Museum tar sig an naturvetenskap, från astronomi till musikinstrument. Här kan du se luftballonger, krypa ned i gruvgångar och uppleva ett blixtnedslag. Min favorit är Haus der Kunst där historien sitter så hårt i väggarna att man nästan kan höra nazisternas stöveltramp. Museet invigdes 1937 med ett tydligt syfte: Här skulle konst som speglade Tredje rikets ideal (mest landskapsmålningar) ställas ut och Hitler köpte årligen hundratals verk. Numera visas här själva antitesen av vad Führern hade tänkt sig: samtida, ofta banbrytande konst.


Schloss Nymphenburg

 

stort avlångt vatten framför slott i bakgrunden.
Nymphenburgers slottspark är en gigantisk grön oas i staden. Foto: Werner Böhm/München Tourismus.

Fint väder? Ta en heldag i luxuösa Schloss Nymphenburg där Bayerns kurfurstar och kungligheter njutit av livets goda sedan slutet av 1600-talet. Den enorma parken är delvis inspirerad av Versailles, men merparten är en engelsk trädgård med konstgjorda sjöar och kanaler där man kan åka gondol sommartid. Här finns också̊ Marstall Museum, där pampiga vagnar och annat för transport med häst visas, liksom ett porslinsmuseum.

 

BMW Welt & BMW Museum

 

futuristisk musei.-entré
BMW-museets arkitektur går inte av för hackor. Foto: Werner Böhm/München Tourismus.

Dåtid, nutid och framtid förpackad i exklusiv, futuristisk arkitektur. Här får bilnörden garanterat sitt lystmäte av BMW:s bilar och motorcyklar men också̊ företagets senare erövringar: Mini och Rolls-Royce.


Öl, öl och mera öl

man står vid bord med 4 stora ölsejdlar, i förgrunden 3 personer som väntar på ölen, de sitter utomhus vid ett vattendrag.
Münchens biergartens lockar både turister och lokalbor. Foto: Christian Kasper.


Tyskarna älskar sina biergartens och vem vill inte svalka sig med en kall öl utomhus en solig dag? Testa Dunkles Radler, öl blandad med lemonad, i Königlicher

Hirschgarten som skryter med hela 8 000 sittplatser i Englischer Garten. Eller titta in på̊ Hofbräuhaus am Platzl, som legat vid Wiener Platz sedan 1896. Här kan du räkna med 100 procent Bayern vid långborden: folkdans, surkål, pretzels, korvar, lederhosen och ompa-ompa-musik. Ta ett snack med någon stadsbo som haft samma stambord i 70 år(!).


Flanera, smaka och njut

Matmarknaden Viktualienmarkt är stadens kulinariska nav. Här köper du lokala delikatesser, testar spännande smårätter och tar en kaffe i vimlet. Den som vill ägna sig åt shopping deluxe, och föredrar bubbel framför bärs, styr sedan kosan mot Glockenbachviertels mysiga kvarter. Den forna judiska stadsdelen blev under 1980-talet centrum för gaykulturen och är nu ett glödhett område med coola butiker och trendiga barer och restauranger.