Kakfat på fot fyllt med klassiska kanelbullar.

Baka som en vinnare

Kakfat på fot fyllt med klassiska kanelbullar.
”Torra bullar som smakar jäst är bland det tråkigaste man kan äta, tycker jag. Mina långtidsjästa bullar innehåller bara en ytterst liten mängd jäst och de är inte det minsta torra. Det tar drygt 14 timmar för dessa bullar att bli färdiga, och eftersom de ska jäsa 8 timmar i en avstängd ugn rekommenderar jag att du sätter fördegen på eftermiddagen, så kan du ha nybakade bullar till frukost. Att bullarna är fyllda med äkta vanilj och brynt smör gör dem inte sämre!”

 

Bullar värda att vänta på • 24 bullar

Ugn: 200 grader, varmluft

Ingredienser

FÖRDEG

  • 5 g jäst
  • 4 dl vetemjöl special
  • 2,5 dl rumstempererat vatten

DEG

  • 2,5 dl vispgrädde, 40 %
  • 10,5 dl vetemjöl special
  • 150 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk nymalen kardemumma
  • 0,5 tsk salt

FYLLNING

  • 200 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,25 dl ljust muscovadosocker
  • 2 tsk vaniljpulver

TOPPING

  • 1 dl vatten
  • 1 dl ljus sirap
  • Strösocker

Gör så här

  1. Rör snabbt ihop alla ingredienser till fördegen. Ställ den på en varm plats och låt jäsa i 5 timmar. Fördegen ska vara riktigt bubblig när den är klar och påminna lite om en surdeg.
  2. Bryn smöret till fyllningen och ställ i kylen så att det stelnar igen.
  3. Ta fram fördegen. Tillsätt grädde och mjöl, lite i taget och arbeta degen ett par minuter.
  4. Blanda i det rumstempererade smöret lite i taget, strösocker, kardemumma och salt. Arbeta degen elastisk och smidig, gärna i en köksassistent. Täck degen och låt den vila
  5. Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp.
  6. Kavla ut degen cirka 5 mm tjock. Bred på fyllningen och vik degen på mitten.
  7. Skär degen i 24 remsor och snurra varje remsa till en knut eller snäcka. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper.
  8. Ställ in en skål vatten längst ner i en avstängd ugn och sätt in plåtarna i ugnen. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek cirka 8 timmar.
  9. Värm ugnen och grädda bullarna i 8–10 minuter tills de har fin färg. OBS! Ta ut bullarna ur ugnen innan du sätter på den. Blanda vatten och sirap till toppingen under tiden bullarna gräddas.
  10. Pensla bullarna med sirapsvatten så snart de är klara och toppa med strösocker.
Frukostfrallor staplade på varandra stående på bakplåtspapper.
”Det här är ett riktigt bra recept på frallor som inte kräver någon passning, utan att du måste tumma på resultatet. Blanda ihop degen på kvällen och låt den jäsa över natten. På morgonen kan du njuta av saftiga frallor med lite seg och bubblig yta, precis som det blir av den lilla mängden jäst och den långa jästiden.”

Nattjästa frallor • 8 frallor

Ugn: 250 grader

Ingredienser

  • 3 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 6 dl vetemjöl special
  • 1 tsk honung
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 dl solrosfrön

Gör så här

  1. Lös jästen i vattnet och tillsätt mjölet lite i taget.
  2. Tillsätt honung och flingsalt och arbeta degen, 10 minuter i köksassistent eller 15 minuter för hand.
  3. Arbeta in fröna jämnt i degen.
  4. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt jäsa 10–12 timmar i rumstemperatur.
  5. Forma degen till 8 frallor utan att knåda och låt jäsa ytterligare 30–60 minuter.
  6. Grädda frallorna i 10 minuter. Spreja i ugnen med vatten när du sätter in plåten.
  7. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan när 3 minuter av gräddningstiden återstår.
Porträttbild på kvinna som står på en spannmålsåker.
Stephanie Johansson har vunnit Hela Sverige bakar.

”Jag kastade bunken i vasken”

Hallå där, Stephanie Johansson, och grattis till segern i Hela Sverige bakar! Hur kom det sig att du började baka och när var det?

– Jag har alltid haft ett starkt intresse för att baka och framför allt skapa något vackert. Jag har tidigare haft ett stort hästintresse och det var när jag blev tvungen att sälja min häst 2016 på grund av allergi som min passion för bakningen fick ta mer plats.

Har du något knep eller tips för den som vill vara säker på att lyckas med sin bakning?

– Det viktigaste tycker jag är att sätta mål med vad man själv anser är viktigt och jobba utifrån det. För mig är de små detaljerna viktiga och då kommer noggrannheten in, att mäta upp ingredienser noga, läsa igenom receptet innan och ha en plan för det man vill lyckas med.

Berätta om ett bakverk du aldrig glömmer.

– När jag provbakade hemma inför Hela Sverige bakar skar sig min mousse. Jag var otroligt stressad och blev arg och kastade bunken i vasken så att den sprack, det var rabarbermousse i hela köket.

Det sägs att du vill starta eget bageri hemma i Torup, hur går det med de planerna?

– Ja, jag jobbar på att kunna öppna snart. Tanken är att jag ska ha ett hantverksbageri med surdegsbröd, bullar och en del fika. För mig är känslan otroligt viktig i allt jag gör, därför vill jag att känslan av natur och harmoni även ska finnas i mitt bageri.

Omslag på kokbok
Recept: av Stephanie Johansson ur boken Den som väntar på något gott (Bonnier Fakta). Foto och styling av omslag och matbilder: Frida Wismar och Stephanie Johansson.