SMAKA PÅ ASIEN i sommar

Asiatiskt och vegetariskt är matkreatören Rain Lundströms specialitet. Här bjuder hon på en matig vietnamesisk macka och en indonesisk sallad – perfekta för att piffa upp sommarpicknicken. Båda recepten är hämtade ur hennes kokbok Det gröna Asien.

Gado gado

4 portioner Ingredienser:

  • 2 msk sesamolja
  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk kokossocker eller agavesirap
  • 1 tsk chiliflakes
  • ca 300 g tempeh, skivad (påminner om tofu och finns i välsorterade butiker)
  • 2 morötter
  • 6 kokta potatisar, skivade
  • 1 knippe rädisor (125 g), tunt skivade
  • 2 nävar böngroddar (100 g)
  • 1 näve sockerärtor (ca 75 g), strimlade på längden
  • 3 huvuden hjärtsallad eller pak choi, hackade
  • 0,5 gurka, hackad
  • 3 salladslökar, hackade
  • 1 röd chili, hackad
  • 2 limefrukter, till servering
  • neutral olja, till stekning Jordnötssås
  • 1 msk jordnötssmör
  • 2 msk kokossocker eller agavesirap
  • 1 stor vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 röd chili, finhackad
  • pressad juice från 2 limefrukter
  • 2 msk japansk soja

 

Gör så här:

  1. Blanda sesamolja, soja, socker och chiliflakes i en liten skål.
  2. Stek tempehn i lite olja tills den börjar få fin färg.
  3. Häll ner sesamoljeblandningen i stekpannan och stek ytterligare någon minut.
  4. Blanda samman samtliga ingredienser till jordnötssåsen i en liten skål.
  5. Skär morötterna julienne, det vill säga i tunna tändsticksliknande stavar.
  6. Lägg upp salladen i fyra tallrikar. Ringla över jordnötssåsen. Blanda samman vid servering och pressa över lime.

Banh mi med ostronskivling – Asiens bästa macka

3 mackor

Ingredienser:

Ostronskivling

  • 400 g ostronskivling
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk riven färsk ingefära
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk råsocker
  • neutral olja, till stekning
  • svartpeppar Picklade grönsaker
  • 1,5 dl risvinäger
  • 1 dl hett vatten
  • 2 msk ättika (12 %)
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk råsocker
  • 2 stora morötter
  • en tredjedels rättika Till smörgåsarna
  • 1 stor baguette
  • 0,5 gurka, tunt skivad
  • 1 rödlök, tunt skivad
  • 1 knippe rädisor, tunt skivade
  • 3 salladslökar, hackade
  • 3 jalapeño, hackade
  • 1 kruka koriander, grovhackad
  • 1 kruka thaibasilika, grovhackad
  • 3 limefrukter
  • srirachamajonnäs eller srirachasås

 

Gör så här:

  1. Blanda risvinäger, 1 dl hett vatten, ättika, salt och socker.
  2. Skär morötter och rättika julienne, det vill säga i tunna tändsticksliknande stavar. Lägg grönsaksstavarna i lagen och låt stå minst 30 minuter, upp till några timmar.
  3. Skär ostronskivlingen i skivor på längden. Hetta upp en stekpanna med olja. Stek svampen i några minuter tills den börjar ta färg. Sänk värmen, lägg på ett lock och låt stå några minuter
  4. Blanda under tiden soja, ingefära, vitlök, socker samt peppar i en liten skål. Häll såsen i stekpannan och rör om. Flytta över till en skål och dra isär svampen till trådiga strimlor med hjälp av två gafflar.
  5. Dela baguetten i tre delar och sedan på mitten, men inte helt igenom. Bred lite srirachamajonnäs på insidan. Fyll med svamp och grönsaker. Strö över örterna. Ringla över sriracha och pressa över limesaft. Servera.

Ur boken Det gröna Asien.