SILLDIPLOMATEN

Sill för människor närmare varandra, konstaterar Sveriges sydafrikaambassadör Håkan Juholt. Nu har han tillsammans med Ted Karlgren skrivit boken Silldiplomati, och här är tre inläggningsrecept ur den.

Hallå där Håkan Juholt, Sveriges ambassadör i Sydafrika, tillika författare till boken Silldiplomati ihop med Ted Karlberg, varför en bok om sill?

– En diplomat ska sälja relationen mellan folk, mellan islänningar och svenskar, mellan sydafrikaner och svenskar, och alla starka relationer går via magen. När jag står och lägger in sill med politiker och företagare uppstår en mycket speciell relation.

– Allting började när jag var ambassadör på Island och förstod att relationen mellan länderna i århundranden byggt på sill. Jag ville placera sillen i modern tid och började servera den på middagar och event.

– När Ted och jag genomförde ett sillevent här i Sydafrika påsken 2022 kände vi att berättelserna, personerna och recepten började bli så många att nu måste vi göra en bok av allt – världens första lyxiga presentbok om sill.

Vad tycker sydafrikanerna om sillen?

– Den har slagit väldigt väl. Vi har gjort olika sillevent i landet, exempelvis en master class i sillinläggning där vi bland annat tog fram en afrikansk sill med mango och chili, som vi kallade Zulu Sill. Jag brukar också ta med mig sill till olika möten, och alla jag bjudit på sill – hundratals personer – har tyckt om det. Alla ber om mer och när bjudningen är över är alla faten tomma.

Hur står sig sillen i Sverige i dag?

– Den är ryggraden i svensk matkultur som har räddat oss från svält i århundraden. Till skillnad från skinkan äter vi sill på alla våra högtider – påsk, midsommar och jul. Den här lilla fisken bör hedras och jag hoppas att fler ur den yngre generationen tar till sig sillen och inser hur god den är, hur nyttig den är och hur klimatsmart den är.

Starka relationer går via magen, slår Håkan Juholt fast.

Skånsk dillsill Ingredienser:

  • 1 paket (430 g) 5-minuterssill
  • ½ dl ättikssprit 12 %
  • 1 ½ dl vatten
  • 1 ½ dl socker
  • 1 ½ msk salt
  • 1 skivad gul lök
  • 1 ½ msk krossad kryddpeppar
  • 1 ½ dl hackad dill
  • 1 tsk stötta dillfrön
  • 5 g humle
  • 1 msk sandel

Gör så här:

  1. Slå av lagen från 5-minuterssillen i ett durkslag.
  2. Blanda vatten och ättikssprit med socker, salt, skivad lök och kryddor.
  3. Skiva filéerna i 2 cm breda skivor på diagonalen, varva dem i en burk, häll över lagen.
  4. Låt stå i kylskåpet 2–3 dagar innan servering.

 

Jämtlandssill

Ingredienser:

  • 1 paket (430 g) 5-minuterssill i bitar
  • 2 hårdkokta ägg
  • 1 dl matyoghurt
  • ½ dl majonnäs
  • 1 ½ dl getost
  • ½ dl skuren gräslök
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 krm cayennepeppar

Gör så här:
1. Låt sillen rinna av. Skala äggen och skär i bitar.
2. Blanda matyoghurt, majonnäs och ost. Rör ner dill, senap och cayennepeppar och smaka av med salt. Vänd ner sillen och äggen.
3. Låt stå någon timme innan serveringen. Rippla gärna lite honung på sillen.

Lapplandssill

Ingredienser:
• 1 paket (430 g) 5-minuterssill eller inlagd sill färdig att krydda
• 1 ½ dl tranbärsjuice
• 5 kryddpepparkorn
• 8 torkade tranbär
• ½ gul lök
• 2 msk gräslök (valfritt)
• 1 msk ättikssprit 12 %

Gör så här:
1. Häll upp tranbärsjuicen i en kastrull. Låt koka på medelvärme tills hälften återstår. Dela eller grovhacka tranbären om du vill.
2. Skala och skär löken i ringar eller strimlor. Tillsätt och blanda i tranbär, lök, ättikssprit och kryddpeppar i tranbärsjuicen och koka upp en gång. Ställ åt sidan att svalna helt.
3. Häll av lagen från sillen ner i tranbärsjuicen. Blanda.
4. Skär eller klipp sillen i bitar och lägg i en skål eller glasburk med lock.
5.Tranbärssillen kan ätas direkt men låt gärna stå i kylen någon timme eller över natten innan servering för rundare smak. Förvaras i kylen.
6. Vid servering kan sillen garneras med hackad gräslök.