Den danska trollfabriken

SÄG ”PENNTROLL” och alla 50- och 60-talister börjar omgående tindra med ögonen. Vem minns inte trollens söta doft och lyckan av ett nytt litet plasttroll med yvigt hår på en välvässad blyertspenna? De danska Lyckotrollen blev extremt populära under 60-talet i stora delar av världen och fanns i mängder av varianter. Allt tack vare en fattig, dansk fiskarsons livliga fantasi och konstnärliga talang.

När Thomas Dam växte upp var nämligen skolan, eller utsikten att gå i pappas fotspår, inget som lockade. Han ville bara teckna, snida och fly in i sagornas värld, befolkad av troll som enligt legenden fanns i skogen hemma i Gjøl. Trollen berörde honom på djupet, liksom deras rykte som onda varelser. Varför fanns det inga snälla troll?

Som vuxen snidade Thomas karaktärsfyllda träfigurer på sin fritid som han började sälja på marknader. Men han kunde inte släppa tankarna på trollen. Och en dag tog det allra första Lyckotrollet form – en gåva till dottern Lajla – med brett leende, stora ögon, rund mage och utbredda armar, redo för en kram. Trollet utstrålade snällhet men var också fult för att det skulle locka till skratt – för ”när du skrattar blir du lycklig”.

Ett troll blev flera, ryktet gick och efterfrågan blev så stor att familjen Dam fick starta fabrikstillverkning av Lyckotroll, först i gummi med sågspånsfyllning och från 1961 av PVC. Samma år utsågs Lyckotrollen till årets leksak i USA, där de såldes i miljontal. Men säg den lycka som varar. Familjen Dam hade missat det finstilta i amerikanska copyrightregler och marknaden dränktes snabbt av kopior. Först 1996 fick de tillbaka rättigheterna till sin design, sju år efter Thomas Dams död.

Sedan dess har trollen blivit coola designföremål, animerad film med Justin Timberlake och attraktiva samlarföremål. Rådande Guinessrekordhållaren, den före detta psykiatrisjuksköterskan Sherry Groom, har 8 130 troll tillsammans med 25 000 andra trollföremål på sin och makens museum The Troll Hole i Ohio, USA.