Lasse Åberg – folkkär som få

KONSTNÄR, GRAFISK DESIGNER, regissör, manusförfattare, skådespelare, musiker och museiägare. Lasse Åberg, född 1940, har många strängar på sin lyra – eller snarare gitarrbanjo.

Genom en diger konstproduktion, filmkaraktärerna Stig-Helmer och Trazan och sin lågmälda, underfundiga  humor har Lasse Åberg slagit rot i svenska hjärtan. Redan på 1960-talet tv-debuterade han i sketcher tillsammans med konstnären Ardy Strüwer. Karriären följdes av bland annat Disney-dags, Zvampen och Jullovsmorgon, som hade premiär 1976 med Lasse Åberg och Klasse Möllberg som Trazan och Banarne.

Hans filmgenombrott kom 1979 med Repmånad, där han både agerade, skrev manus och regisserade. Filmen sågades av många kritiker men publiken tyckte annorlunda. Repmånad drog hisnande en miljon besökare på en månad.  Manegen var därmed krattad inför premiären av Sällskapsresan året därpå, när Lasse skapade filmhistoria som den godhjärtade, flygrädde ärketönten Stig-Helmer Olsson.

Mellan 1985 och 1999 gjorde han ytterligare fyra filmer som Stig-Helmer parallellt med sin konst och frilansuppdrag, bland annat tyg för tunnelbanans säten 1997. Och han var produktiv. Under 90-talet hade sannolikt vartenda svenskt hushåll antingen ölglas med Disneymotiv eller affischen Moussaka, där Musse Pigg porträtteras i form av grönsaker. Det är också i konstvärlden han känner sig mest hemma och han har själv alltid sett sig som en tecknare och grafisk designer som även råkar göra andra saker: ”Mitt motto är – inte en dag utan ett streck”.

Det är också hans passion för illustration som lett till att han numera driver Åbergs museum i Bålsta med sin familj. Under 1970-talet började Lasse använda Disneyfigurer som modeller för sin konst och köpte på sig allt från leksaker till schampoflaskor. Figurerna gjorde honom nyfiken på serieteckningens historia och han började samla på gamla plåtleksaker, originalteckningar och kuriosa. På Åbergs museum finns nu en av världens största Disneysamlingar för åren 1928–1938 tillsammans med andra seriefigursrelaterade teckningar, konstverk och föremål

Karaff, ölglas och snapsglas med motivet Moussaka. Klubbat för 200 kr på nätauktion.
Skulptur av glasfiber från 2005. ”J35 – Draken”. Utropspris på Bukowskis: 4 000 kr.