Små rätter, stora smaker

Vinsten i TV4-programmet Sveriges mästerkock 2016 innebar en ny karriär för Catarina König, som sålde sin klädbutik och i dag bland annat bloggar om mat och skriver kokböcker. Här bjuder hon på tre recept ur den senaste, Smårätter med guldkant.
Recept och foto: Catarina König. Ur boken: Smårätter med guldkant (The Book Affair)

Gulbeige drink i högt cocktailgals, med en halv lime och en halv passionsfrukt på bordet.
Mocktail är en alkoholfri cocktail som gärna serveras i ett glas med fot. Drinken går att variera i oändlighet, endast fantasin sätter gränser.

Mocktail med mangosorbet (alkoholfri) 

1 glas, 3 min

Ingredienser

  • 1 kula mangosorbet (eller passionsfruktssorbet)
  • 1,5 cl färskpressad limesaft
  • 20 cl tonic
  • krossad is
  • 1,5 passionsfrukt

Garnityr

  • färsk mynta

Gör så här

  1. Lägg en kula sorbet i botten av glaset. Tillsätt limesaft och toppa upp med tonic. Fyll på med krossad is, rör med sked så allt blandar sig.
  2. Gröp ur passionsfrukten och lägg inkråmet på toppen av drinken. Garnera med mynta, stick i ett sugrör och servera direkt.
3 tips! 1. Detta tilltugg går lika bra att servera kallt. 2. Hälften av getosten lägger man på före gräddning och resten efter, för att få olika smaknyanser av getosten.
3. Man kan byta ut getosten mot fetaost om man önskar.

Små smördegspizzor med rödbeta, getost och pinjenötter 

6–8 pizzor, 20 min

Ingredienser

  • 1 smördeg på rulle
  • 1 stor kokt rödbeta
  • 100 g getost (chèvre)
  • färska rosmarinblad
  • 1 msk pinjenötter

Topping

  • honung att ringla över
  • flingsalt
  • färsk rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft, eller 210–220 grader i vanlig ugn.
  2. Rulla ut smördegen och stansa ut rundlar, 8–10 cm i diameter. Lägg på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  3. Hyvla den kokta rödbetan tunt med mandolin eller skär tunna skivor med kniv. Lägg rödbetsskivorna lite omlott 0,5 cm in från kanten på smördegen. 3–4 skivor per pizza räcker.
  4. Smula hälften av getosten över rödbetorna och lägg på några färska rosmarinblad och pinjenötter på varje pizza.
  5. Sätt in i ugnen i 10–12 min tills smördegen har blivit gyllene och bakats i botten.
  6. Ta ut, låt svalna något och strö resterande mängd getost över pizzan, ringla lite honung över och salta lätt.
  7. Dekorera med en liten kvist färsk rosmarin och servera!
lockande bild på gröna zuchinirullar med stekränder.
2 tips! 1. Byt ut pinjenötterna mot rostade solroskärnor om det finns nötallergiker. 2. Allt går att förbereda, men rulla ihop rullarna strax före servering.

Zucchinirullar med soltorkad tomat, ricottaost och pinjenötter 

6 rullar, 20 min

Ingredienser

  • 1 zucchini
  • salt
  • 150 g ricottaost
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1/3 ekologisk citron, rivet skal (zest)
  • nymalen svartpeppar
  • 6 hela soltorkade tomater marinerade i olja
  • 12 färska basilikablad
  • 1 msk rostade pinjenötter

Gör så här

  1. Hyvla zucchinin på längden i cirka 4 mm tjocka skivor med hjälp av en mandolin. Har du inte en mandolin hemma går det bra att försiktigt skära zucchinin i tunna skivor. Lägg på ett fat och salta lätt.
  2. Hetta upp en torr räfflad grillpanna ordentligt. När pannan är rykande het, lägg ett par zucchiniremsor tvärs över räfflorna. Grilla dem tills undersidan får grillspår, 30–60 sek. Lyft försiktigt och kika. Ta upp och lägg på ett fat.
  3. Blanda samman ricottaost med riven parmesanost och rivet citronskal, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Lägg en rejäl klick ricotta och parmesanröra i ena änden av zucchinin och lägg en soltorkad tomat på. Toppa med färska basilikablad och rostade pinjenötter.
  5. Rulla ihop och ställ zucchinirullarna upp.
  6. Riv över lite parmesanost, och dra även något varv med pepparkvarnen över.
  7. Lägg rullarna på ett serveringsfat och servera gästerna.
porträtt på kvinna vit skjorta och blått förkläde.
Catarina König har skrivit boken Smårätter med guldkant.

”Flera smårätter kan ersätta en hel middag”

Hallå där Catarina König, varför en bok med smårätter?

– Smårätter är bland det godaste som finns. Är rätterna små så har man möjligheten att avnjuta flera olika på en och samma gång, vilket gör att upplevelsen förhöjs. När jag äter ute beställer jag hellre in fyra smårätter än en varmrätt.

När ska man bjuda på smårätter?

– Man kan ALLTID bjuda på smårätter. Flera smårätter kan ersätta en hel middag. Smårätter är även toppen till minglet eller plockbuffén.

Nämn tre ingredienser du alltid har hemma.

Citron. Jag älskar syra i maten och använder mycket citron. Det ger en naturlig syra och en bra fräschör.

Smör. Utan smör, ingenting. Riktigt smör! Jag använder smör dagligen i all min matlagning och bakning.

Parmesan. Man kan ha den på ALLT. Det är en fantastisk smaksättare som bär på både sälta och umami.

Vad är viktigast att tänka på när man ska laga och servera smårätter?

– Att man förbereder det som går att förbereda. Sedan måste man tänka på att vissa inte bör monteras förrän strax före servering.

När äter du smårätter nästa gång?

– Till helgen, det är min fredagsfavorit. Alltid smårätter och god dryck en fredag.