Närbild på rikt utsmyckad fontän med stående på ett torg i stadsmiljö

Bolognas feta frestelser

Parmesan, mortadella, tortellini, prosciutto, balsamico. Bologna är navet i den italienska gastronomins allra heligaste region: Emilia Romagna. Hit åker man för att äta, dricka och flanera i mysiga medeltidskvarter.

KONST I FLORENS, historia i Rom, shopping i Milano och ni-vet-vad i Venedig. Italiens mest kända städer har oslagbara turistpoäng och är, på gott och ont, extremt populära. Universitetsstaden Bologna har en mer tillbakalutad stil, präglad av 1 000 års studentliv med allt vad det innebär av forskning, billig öl, filosofiska tankar, budgetmode, klotter och nattliv. Men framför allt är den en välbevarad, mysig, prisvärd medeltidsstad där det mesta nås med apostlahästarna.

stadsbild med torg och flera torn och kolonner.
Torre degli Asinelli är 97 meter – eller 498 trappsteg – högt och öppet för den med starka ben.

Bolognas hjärta är torget Piazza Maggiore med Basilica di San Petronio och Fontana del Nettuno. Härifrån utgår många guidade turer, något som varmt rekommenderas för att förstå stadens historia. Bakom varje fasad och de 20 tornen, 75 kyrkorna och 40 kilometer långa pelargångarna döljer sig oräkneliga anekdoter om kreativa, egensinniga bolognesare. Som historien om Le due Torri, de lutande tornen som byggdes på 1100-talet i en statuskamp mellan de ofantligt rika familjerna Asinelli och Garisenda. I dag kämpar man för att rädda tornen som sakta sjunker ner i marken. Garisenda, som är drygt 47 meter högt, lutar lika kraftigt som tornet i Pisa.

Närbild på rikt utsmyckad fontän med stående på ett torg i stadsmiljö
Neptunus är en av stadens symboler, liksom treudden som biltillverkaren Maserati fick ”låna” efter hårda förhandlingar.

I den ofullbordade kyrkan San Petronio förundras vi av den astronomiska kalendern från 1655, bestående av markeringar i golvet och ett hål i taket. Lika fascinerande är legenden om 1500-talsstatyn Nettuno, där skulptören hånade den pryda påvens påbud genom att utforma statyn så att Neptunus – i en specifik vinkel – ser ut att ha en rejäl erektion.

två kvinnor vid ett grönsaksstånd, en tredje kvinna i bakgrunden.
Hög kvalitet och högt tryck på matmarknaden Mercato di Mezzo.

MÅNGA GATOR I CITY är gågator och mysigast är kvarteren runt matmarknaden Mercato di Mezzo där vissa butiker, bokstavligen hål i väggen, funnits sedan 1400-talet. Inte billigast i stan, men om det är något som bolognesarna aldrig prutar på så är det maten. Så kallas också staden för La Grassa, den feta.

ett torg i förgrunden, en kyrka i bakgrunden
Vackra Basilica di San Luca är populär bland både troende och turister.

– Du vet, här i Bologna tar vi mat på väldigt, väldigt stort allvar, säger Valeria, med betoning på varje ord, när hon inleder vår guidade mattur i de trånga gränderna. Hon fnyser åt södra Italiens torkade pasta, och även färsk pasta som inte kavlats för hand, förklarar skillnaden mellan otaliga korvar och hävdar att Bolognas gelato saknar motstycke.

Vår matvandring avslutas med just färsk pasta på Sfoglia Rina och gelato, men innan dess shoppar vi loss i ost-, bröd-, charkuteri- och chokladbutikerna.
Text och foto: Christina Bild

FEM SAKER ATT GÖRA I BOLOGNA

  • Prova ett glas Sangiovese på Osteria del Sole, Viccolo Ranocchi.
  • Ta minitåget till Basilica San Luca och klättra upp i tornet för en vidunderlig utsikt.
  • Förundras av historien och skulpturerna i den anatomiska teatern, Archiginnasio.
  • Lyxa till det med en Michelinmeny för bara 55 euro på Sotto L’Arco/Villa Aretusi.
  • Strosa på söndagsmarknaden vid San Stefano med en glasspaus på Cremeria la Vecchia Stalla.