svart gjutjärnspanna på vitt underlag, fotograferad uppifrån, fylld med färgglad mat

MÄSTARMAT

Adam Thulin är kafébiträdet från Katrineholm som numera kan titulera sig Sveriges mästerkock. Som vinnare i TV4:s populära tävling har han fått ge ut en egen kokbok – Ett bord, flera smaker – och här bjuder han på två recept ur den.

Recept: Adam Thulin. Foto: Frida Wismar ur boken Ett bord, flera smaker (Bonnier Fakta).

svart gjutjärnspanna på vitt underlag, fotograferad uppifrån, fylld med färgglad mat
”Det här är en variant på min förrätt i finalen. Den rätten är ganska meckig och kräver mycket teknik, så jag gjorde en förenklad version med ungefär samma smaker. Och jag tycker nog denna blev ännu bättre! Genom att steka pilgrimsmusslorna i smör och sedan gå i med såsen direkt i pannan fångar man upp en massa god smak från musslorna i det brynta smöret. Om du har råd: köp svart kaviar. Det funkar bra med hela smakbilden. Jag har inte råd med svart kaviar så jag kör med forellrom – det blir också riktigt bra.”

Smörstekta pilgrimsmusslor med Sandefjordsås och sockersaltad gurka

4 portioner – 40 minuter

Ingredienser

  • 300 g pilgrimsmusslor
  • smör
  • salt

Sockersaltad gurka

  • 1⁄2 gurka
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk pressad citron
  • 1⁄2 citron, rivet skal
  • 1 krm salt

Sandefjordsås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 1⁄2 tsk pressad citron
  • 1 1⁄2 msk finhackad gräslök • salt

Topping

  • dillvippor
  • färsk körvel
  • forellrom

Gör så här

Sockersaltad gurka

  1. Dela gurkan på̊ längden och skrapa bort kärnorna med en liten sked. Skär den i 1⁄2 cm tjocka skivor och lägg i en skål.
  2. Tillsätt socker, citronsaft, rivet citronskal och salt.
  3. Låt gurkan stå och dra i 20 minuter och blanda runt då och då.

Sandefjordsås

  1. Blanda grädde och crème fraiche i en liten kastrull och koka upp på̊ hög värme.
  2. Ta kastrullen från värmen så snart det börjar bubbla och tillsätt citronsaft och gräslök. Smaka av med salt.

Pilgrimsmusslor

  1. Plocka bort muskeln på sidan av pilgrimsmusslorna och salta varje mussla noga.
  2. Hetta upp rejält med smör i en stekpanna på hög värme.
  3. När smöret har tystnat, lägg ner musslorna och stek dem hastigt, cirka 2 minuter per sida.
  4. Tillsätt såsen direkt i stekpannan och blanda runt.
  5. Toppa musslorna med gurka, dillvippor, körvel och forellrom.
Smörgåsar arrangerade på ett galler, mot vit bakgrund
”För mig är smaker starkt förknippade med platser och människor. Ett sätt att minnas är att laga mat som tar mig tillbaka till dessa upplevelser. När jag äter lobster rolls minns jag en resa jag gjorde till San Francisco för några år sedan. Även om jag helst hade ätit dem på en pir medan jag blickar ut över havet och staden så funkar de nästan lika bra hemma i mitt eget kök.”

Spicy lobster roll • 4 portioner – 15 minuter

Ingredienser

  • 2 kokta humrar
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 1 1⁄2 dl smetana
  • 1–2 msk sriracha (stark chilisås)
  • 1 krm salt
  • 2 röda chilifrukter
  • 4 brioche-korvbröd
  • färsk dill

Gör så här

  1. Ta ut allt hummerkött ur både klor och stjärt (det finns filmer på̊ Youtube som visar hur man går till väga).
  2. Skär hummerköttet i grova bitar och lägg i en bunke.
  3. Tillsätt gräslök, smetana, sriracha och salt. Blanda runt. Börja lite försiktigt och smaka av med mer salt och sriracha om det behövs.
  4. Kärna ur och skär chilin i långa, tunna strimlor.
  5. Fyll bröden och toppa med chili och dillvippor.
Porträttbild på Adam i blå t-shirt och vitt "mästarförkläde".
Adam Thulin. Foto: Gabriel Liljevall

”Jag har fått många erbjudanden”

Hallå där Adam Thulin, vad har varit roligast i arbetet med din kokbok?
– Hela processen från idé till färdig bok har varit rolig, att tänka ut smakkombinationer, testa dem i verkligheten och sedan presentera dem i boken.

Hur uppstod ditt intresse för matlagning?
– Jag är uppvuxen i en familj där maten är central. Vi har alltid lagat mat tillsammans.

Du jobbar ju på̊ kafé́ i dag, vill du fortsätta att jobba med mat i framtiden? I så fall, på̊ vilket sätt?
– Ja, nu blir det mat på heltid. Jag har fått många erbjudanden, både från restauranger och företag som vill samarbeta med mig. Men jag vill inte ha för bråttom utan tänker ta det lugnt och prova mig fram.

Varifrån får du inspiration när du lagar mat?
– Jag läser mycket kokböcker, följer sociala medier och äter på̊ restaurang, det ger mig idéer. Jag får också̊ inspiration av att vara ute i skogen och plocka svamp.

Har du något favoritredskap eller någon favoritmaskin i köket?
– En helt vanlig sked använder jag till mycket, allt från att blanda ingredienser till att vända kött i stekpannan. Och så bra knivar så klart. Det räcker med två̊ stycken, en stor och en liten.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Läser kokböcker, hahaha.

Vad ska du äta till middag i kväll?
– Det blir fläsklägg med rotmos. Jag och pappa ska äta på restaurang Pelikan i Stockholm.

Adams kokbok: Ett bord, flera smaker (Bonnier Fakta).

Här kan du köpa Adams bok.