Man står vid stekbord.

STOCKHOLM – världens matstad

Stockholm har utvecklats till en av Europas bästa destinationer när det gäller mat från olika kulturer. Kvalitet och lekfullhet långt bortom husmanskosten präglar stadens restaurangscen. Gör ett besök i Stockholm och smaka på hela världen!

IDAG ÄR DET svårt att tala om en enhetlig matkultur i Stockholm. Ett brokigt myller av smaker från när och fjärran dukas fram på stadens lunch- och middagsbord. Detta märks även på Cajsa Warg vid S:t Eriksplan, en av stans främsta matbutiker. Inne i den före detta biografen råder en stämning av äldre lanthandel med tusentals produkter staplade på höga hyllor. De flesta hittar man inte i vanliga mataffärer och mycket kommer från andra matkulturer än den svenska.

Närbild ansikte
Måns Falck på Cajsa Warg.

– För tio år sen var den genomsnittliga stockholmaren kanske bekant med mozzarella, pesto och så vidare. Numera har ju mat blivit jätteglobalt med massor av crossover där man blandar allt från amerikanskt till asiatiskt, säger Måns Falck på Kajsa Warg.

Kring oss samsas specialiteter som mald sumak, lakritspulver, tonkabönor och sju sorters torkad chili. Butiken har 290 leverantörer och de får ständigt nya förslag på̊ utökningar.

BUTIKENS NAMN ÄR för övrigt svensk mathistoria. År 1755 skrev Cajsa Warg den första svenska kokboken som fick större spridning, och redan i den användes exotiska kryddor som ingefära och kanel. Ett bevis så gott som något för att idéer utifrån alltid påverkat det svenska köket.

Entrén till Cajsa Wargs inre regioner.

På 1850-talet fick fransk mat sin första storhetstid i Stockholm, något den legendariske Tore Wretman senare vidareutvecklade på Riche och Operakällaren. Andra utländska influenser fick vänta betydligt längre på att bli populära. 1968 öppnade Stockholms första pizzeria, medan det dröjde till 1987 innan Stockholm fick en thailändsk restaurang.

2022 äter stockholmaren mat från alla världens hörn. Nu finns det inte bara gott om restauranger från tidigare ovanliga kök, som vietnamesiska, libanesiska, persiska och etiopiska. Allt oftare uppstår ”fusion-mat” och ett förfinande av olika traditioner och stilar.

Fönster ut mot gatan, en wrap på ett bord intill fönstret. I bakgrunden skylt på restaurangens namn.
Wraps på indiskt vis.

FÖR DEN NYFIKET hungrige blir dessa valmöjligheter lätt oöverblickbara under ett Stockholmsbesök. Varje stadsdel har sina gastronomiska hotspots.

I Vasastan vimlar det av spännande krogar och där har Rörstrandsgatan med omgivande kvarter blivit ett hett restaurangdistrikt.

På närliggande Karlbergsvägen finns Indian Street Food & Co som gjort succé́ med hjälp av bra priser och annorlunda indisk mat.

– Vi representerar en modern indisk mat som är nyttig, prisvärd och med smaker som inte fanns i Sverige innan, säger ägaren och kocken Dheeraj Singh.

Man poserar i ett restaurangkök.
Kocken Dheeraj Singh på Indian Street Food & Co.

Dheeraj har hunnit laga mat åt den svenska kungen två gånger, liksom åt den indiske premiärministern. Hans växande krogimperium innefattar nu fyra restauranger i Stockholm och en nyöppnad i Oslo. Dheeraj ser uppskattande på att Stockholm blivit en alltmer kosmopolitisk matstad.

– Nu finns ett annat intresse för mat än när jag började 2014. Alla vill gå ut och pröva något nytt. Människor reser mycket och vet mer om mat från olika platser.

SÖDERMALM BRUKAR kallas Stockholms mest levande stadsdel och särskilt i området som kallar Sofo – söder om Folkungagatan – på östra Södermalm, finns många sorters krogar med egen stil. Ett bra exempel är Pat’s Place.

Närbild på mat och dryck.
Thailändska tapas på Pat’s Place.

Hyllad av motkritiker och prisad med Dagens Nyheters Gulddraken för bästa budgetrestaurang serverar ägarna Viktor Parunya Eklund och Pat Prommeenate sin meny med vackra thailändska tapas.

– Vi försöker göra autentisk thailändsk mat som också̊ ser bra ut. I Thailand delar man alltid flera rätter i sällskap. Det ger en annan upplevelse än om du bara äter din egen rätt, menar Viktor.

Exteriör entrébild.
Brasilien och Japan möts på Södermalm.

NÅGRA HUNDRA METER bort i dessa krogtäta kvarter ligger en annan unik restaurang: brasiliansk-japanska Liberdade. När vi kliver in håller man precis på att tända rökelsen Palo Santo i restaurangen, en doft som i brasiliansk folktro driver bort onda andar och ger plats för goda ting.

– Medan det peruansk-japanska köket är berömt, har det japanska köket i Brasilien förblivit nästan okänt trots betydligt fler japanska invandrare, berättar restaurangchefen Björn Börsum.

Närbild på mat.
Grillad bläckfiskarm med kimchi på Liberdade.

Liberdade är en elegant restaurang med ambitioner. Avsmakningsmenyn börjar magnifikt med en finstämd trio: belugakaviar, sashimi och ostron. Björn Börsum säger att han ser ljust på Stockholms kulinariska framtid.

– Stockholm har ju blivit en av Europas mest spännande matstäder.

Att staden är på väg in i en ny gastronomisk guldålder står helt klart, enligt Björn.

– Man vågar ta ut svängarna, både hos Frantzén med tre Michelinstjärnor och hos nya rättframma ställen som Dirty Taco. Det finns en kreativitet och lekfullhet just nu som är väldigt rolig att uppleva. ●

Text: Anders Pihl. Foto: Cornelia Jönsson.

Bild på kaffekanna och dessert.
Det lilla extra efter maten på Liberdade.

TRE INTERNATIONELLA KROGKVARTER I STOCKHOLM

Tegnérgatan/Luntmakargatan

Exempel på restauranger: Pings Sakura (koreanskt), South Indian (indiskt), Babel Deli (Mellanöstern), Cumin Club (indiskt), Café́ Facile (franskt), An Nam (vietnamesiskt), Lao Wai (kinesiskt), Café́ Atlantique (franskt), Bierhaus (tyskt) och Franky’s Burger (amerikanskt).

gatubild med uteservering
På Rörstrandsgatan i stadsdelen Vasastaden ligger restaurangerna tätt.

Rörstrandsgatan med omnejd

Exempel på̊ restauranger: Barcelona Tapas (spanskt), Shanti Touch of Bengal (indiskt), Rawbata (japanskt), Tehran Grill (persiskt), Bagpiper’s Inn (irländskt), Thai House Wok (thailändskt), Ristorante Nove Italiano (italienskt), Xulo (mexikanskt) och Manoshé The Hummus Club (Mellanöstern).

Sofo/Folkungagatan

Exempel på restauranger: Amida kolgrill (Mellanöstern), Soldaten Švejk (tjeckiskt), Taberna Andina (sydamerikanskt), Khushi (indiskt), Tonari Ramen (japanskt), Hawaii Poké (hawaiianskt), The Roo and Elk (australiskt), Kebabistan (turkiskt) och Dirty Taco (mexikanskt/ amerikanskt).

 

FEM RESTAURANGTIPS

Pat’s Place

Hyllade thailändska tapas som är ovanliga både till smak och presentation och serverade i trivsam miljö. Folkungagatan 140

Mer info: patsplace.se

Bild tagen från gatan på disk där man kan bestäla.
På Mellqvist kaffebar på Rörstrandsgatan kan du beställa direkt från gatan.

FEM MATBUTIKER ATT BESÖKA

Cajsa Warg

Noga utvalda produkter av högsta kvalitet i en miljö̈ som påminner om en gammal lanthandel. S:t Eriksplan 2

Mer info: cajsawarg.se

 

NK:s saluhall

Här finns några av stadens bästa delikatessbutiker representerade, som Androuet Ost, AG Kötthandel och Melanders Fisk. Hamngatan 18–20

Mer info: nk.se

 

Rot

Gamla delägare till Cajsa Warg som går sin egen väg och satsar på småskaligt och ekologiskt. Renstiernas gata 20

Mer info: butikrot.se

 

Eataly

Ett himmelrike för Italienälskaren med mängder av de bästa italienska råvarorna. Även restaurangerna La Piazza och La Piazzetta. Biblioteksgatan 5

Mer info: eataly.se

 

Mellqvist & Jung

Matbutik, restaurang och konstgalleri med fokus på svensk och koreansk kultur. Matprofilen Christopher Mellqvist bidrar till att göra detta ställe till något extra. Hammarby Allé 130

Mer info: mellqvistjung.se

 

… och saluhallarna

Den matintresserade ska givetvis inte missa stadens stora saluhallar: Östermalmshallen, Hötorgshallen och Söderhallarna.