vy över liten hamn med småbåtar.

Sundet runt

En resa runt Öresund en långhelg blir en härlig försommarsemester. Här är fem fina stopp.

Gräsmatta med slott i bakrunden.
Sofiero är ett måste för trädgårdsälskare.

Heldag på Sofiero

Sofieros slott strax norr om Helsingborg ligger med en vacker utsikt över Öresund. Upptäck häftiga konstverk, med guidad tur eller på egen hand i slottsparken. I vår har tv-arkitekten Gert Wingårdh en utställning som pågår hela säsongen. Har du mindre barn med dig lockar den fyra meter höga rutschbanan, formad som en gummistövel. För de lite större står en 180 meter lång äventyrsbana bland trädtopparna klar till våren. Fyll magarna på Sofiero Slottsrestaurang eller på Orangeriet. Eller ta en fika på Café Glasverandan.

Mer info: sofiero.se

Smarriga smörrebröd

Du behöver inte gå långt från färjeterminalen i Helsingör för att njuta av danska smörrebröd. I hamnen ligger Borgerkroen i en fastighet som har inhyst barer sedan 1700-talet. Föredrar du att ta dig längre in mot centrum finner du Københavneren, ett genuint ställe, lite avsides från affärsgatorna. Här serveras smörrebröden i ett av stadens äldsta värdshus. På kvällen bjuds det även på musikunderhållning.

Mer info: kobenhavnerenhelsingor.dk

svartvit bild, kvinna dansar utmanande i ett rum. I rummet finns även en liten vit hund.
Fotografen Diane Arbus visas på Louisiana.

Konst på Louisiana

Söder om Helsingör i Humlebæk ligger det kända konstmuseet Louisiana. Här öppnade i mars den stora retrospektiva utställningen av den legendariska amerikanska fotografen Diane Arbus. Trots en kort karriär har hon säkrat en plats bland 1900-talets mest betydande konstnärer. Utställningen pågår till den 31 juli.

Mer info: louisiana.dk

vy över liten hamn med småbåtar.
Den lilla ön Ven bjuder på lättsam cykling och god mat.

Öresunds pärla

Lättsam cykling och god mat finner du på Ven (Hven), ön mitt i Öresund. Denna fantastiska lilla pärla bjuder på härliga naturupplevelser och många möjligheter till trevliga stopp. Det är som att befinna sig i Sverige, England och Danmark på en gång, menar många. Vill man inte cykla finns det andra fordon och transporter att ta sig runt ön med. Svalkande glass från Hvens Glassfabrik är att rekommendera när solen gassar.

Mer info: upplevven.se

små gröna fat formade som löv
Keramikminiatyrer på Höganäs Museum och Konsthall.

Keramik i Höganäs

Kakel, klinker och porslin. Det eldfasta hantverket från Höganäs har gjort sig berömt över hela världen. Härifrån kommer kakel som pryder bland annat operahuset
i Sydney i Australien. På Höganäs Museum och Konsthall kan man ta sig igenom keramikens historia och beskåda årets keramikminiatyr från Kerstin Åberg i Ängelholm. Stadens vackra kustremsa bjuder på flera sköna badstränder.

Mer info: hoganas.se