Butter chicken och ris upplagt på ett blått fat.

Smaka på DET GRÖNA INDIEN!

Gillar du smakrik vegetarisk mat? Då ska du utforska det indiska köket. Börja med de här recepten ur den nya kokboken Green India.
Recept: Mattias Kristiansson och Amanpreet Singh Sangha. Foto: Eva Hildén. Recept ur boken Green India (Vegovärlden AB)

MURGH MAKHANI • 4 portioner
Vegetarisk butter chicken

Ingredienser
MARINAD

  • 1 dl yoghurt
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk chilipulver
  • ½ tsk salt
  • 500 g vegobitar, t. ex. sojabitar, paneer eller tofu

SÅS

  • ½ dl smör eller neutral olja
  • 1 gul lök, finhackad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 1 tsk mald garam masala
  • 1 tsk chilipulver
  • 4 tomater (eller 4 dl krossade tomater)
  • 2½ dl grädde
  • ½ tsk salt

SERVERING

Kokt ris.

Gör så här

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser till marinaden i en skål.
  2. Vänd ner vegobitarna och blanda väl. Använder du tofu så låt den gärna marinera i minst 30 minuter, helst över natten. Använder du sojabitar kan du gå vidare till nästa steg på direkten.
  3. Stek vegobitarna gyllene i generöst med olja.
  4. Hetta upp smöret eller oljan i en kastrull. Fräs den gula löken tills den mjuknar.
  5. Rör ner vitlök och ingefära och låt fräsa med tills även vitlöken har mjuknat.
  6. Rör ner kryddorna och låt fräsa med i en minut. Mixa tomaterna till en puré i en mixer eller med hjälp av en stavmixer. Rör ner tillsammans med grädden. Koka upp och låt puttra på i 15 minuter. Såsen ska mörkna något i färg.
  7. Vänd ner vegobitarna och smaka av med salt.
  8. Servera med kokt ris.
”Palak betyder spenat och nu snackar vi riktig spenatfest. Vi gillar att mixa spenaten riktigt slät och inte snåla med kryddorna. Det här är ingen het rätt, men den ska smaka mycket.”

SPENATPANEER • 4 portioner
Palak paneer

Ingredienser

  • 400 g tärnad paneer, eller fast tofu
  • Neutral olja att steka i

SPENAT

  • 500 g spenat, fryst går bra
  • 1 grön chilifrukt, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk hackad ingefära
  • 2–3 dl vatten

TADKA

  • ½ dl neutral olja
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 1 lök, finhackad
  • ½ tsk gurkmeja
  • ½ tsk chilipulver
  • En nypa hing/asafoetida, kan uteslutas
  • ½ tsk garam masala
  • 1 tsk salt

SERVERING

  • Kokt ris

Gör så här

  1. Fräs paneer eller tofu i lite olja så att den får fint med färg.
  2. Häll ner spenat, chili, vitlök, ingefära och vatten i en blender och mixa allt till en slät puré. Ta lite vatten i taget, bara så att mixern kan jobba. Enklast är för övrigt att göra det här i omgångar tills allt är mixat. Du kan även ta hjälp av en stavmixer.
  3. Hetta upp oljan i en stek panna och fräs spiskumminen tills den får fint med färg.
  4. Rör ner lök och låt fräsa med tills den mjuknar. Krydda med gurkmeja, chilipulver, hing/asafoetida och garam masala. Låt fräsa på i en minut.
  5. Häll ner spenatpurén och paneer eller tofu. Låt puttra på i några minuter. Såsen ska tjockna och har du en för rinnig sås är det bara att låta den puttra på i några minuter till. Smaka av med salt.
  6. Servera med ris.
Mattias Kristiansson och Amanpreet Singh Sangha. Foto: Camilla Lindqvist.

”MIN KILLE GRÄT!”

Hallå där, Mattias Kristiansson, varför har du och din pojkvän Amanpreet Singh Sangha skrivit boken Green India?
– Jag upptäckte det indiska köket först när jag blev tillsammans med Aman, som då bodde där. När han flyttade hit hösten 2020 pratade vi väldigt mycket mat och jag kände att det fanns så mycket mer än det man ser på restauranger. Vi ville göra en bok för att visa en större bredd, inte minst alla vegetariska favoriter.

Vilken är den vanligaste missuppfattningen om indisk mat?
– Att det skulle vara svårt att laga. Även att det skulle kräva konstiga ingredienser. Det mesta hittar du i vanliga matbutiker. Den sista är att det är så himla starkt. Du kan faktiskt dra ner på chilin, eller utesluta den helt, för det är kryddigheten som är det fantastiska.

Vilka ingredienser har ni alltid hemma?
– Lök, vitlök, ingefära, chili och tomat är måsten. Vi har även en rad olika linser, men du kommer långt med bara röda. Basmatiris och chapatimjöl, eller fullkornsvetemjöl, för att göra indiska tunnbröd – chapati, eller roti.

Berätta om en indisk måltid du aldrig glömmer.
– Det var en dag när jag hade gjort chole bhature, en kikärtsgryta med te som serveras med ett friterat bröd. Jag och min kille satt och åt och jag tyckte han var lite väl tyst. När jag kollade upp satt han och grät, för att det smakade precis som hemma.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Just nu älskar jag att måla, både med olja och pastell.

omslag på kokbok
Recepten kommer från boken Green India (Vegovärlden AB).