Norrsken.

Himmel, en sådan LJUSSHOW!

Så här års går solen aldrig upp i Abisko. Men ljuset är magiskt. Människor från hela världen reser hit för att uppleva det flammande norrskenet.

DEN GAMLA RALLARORTEN Abisko vid Torneträsk skulle kunna kallas den svenska fjällturismens vagga. När Malmbanans sträckning mellan Gällivare och Narvik var färdigbyggd 1902 köpte Svenska Turistföreningen ett av husen i byn och började ta emot gäster.

Turisterna har fortsatt att komma, och alltmer även under den tid på året då solen inte orkar ta sig upp över de omgivande fjällen. Abisko är nämligen en av världens bästa platser att uppleva norrsken på. Från november till början av mars är förutsättningarna som allra bäst.

– Abisko är ju känt för sin regnskugga och kallas för ”det blå hålet” i folkmun. För när omgivande trakter har mulet väder och regn är det ofta klar sikt i Abisko. Dessutom ligger vi i det magnetfält där norrskenet uppstår. De häftigaste vyerna får man från Aurora Sky Station, toppstugan på vårt husberg Nuolja, säger STF:s platschef Jessica Milkewitz.

Jessica Milkewitz är platschef i Abisko.

TURISTSTATIONEN ÖPPNADE för vintersäsongen i slutet av november och erbjuder bland annat snöskovandringar, isklättring och klassiska skidturer. För här startar ju även Kungsleden mot Kebnekaise och Saltoluokta. Men den allra populäraste aktiviteten i början av vintern är norrskensspaningen uppe på Nuolja, konstaterar Jessica.

Linbaneturen upp till 900 meters höjd tar drygt 20 minuter och är ett äventyr i sig. Väl på plats finns en storutomhusterrass, ett utsiktstorn och en mysig restaurang som har öppet några kvällar i veckan.

Och visst är det en maffig känsla att ge sig upp på berget i polarnatten, påpälsad med skoteroverall, skinnmössa och rejäla kängor. Som besökare kan man redan i liftkorgen – om förhållandena är de rätta – njuta av skådespelet.

Denna kväll är det stjärnklart och vindstilla, och vi som är på väg upp kan i början av färden ana de grönskimrande slöjorna högt ovan bergen på andra sidan sjön.

Aurora Sky Station i Abisko är en optimal plats att skåda norrsken från. Foto: Chad Blakley Lights over Lapland

VÄL PÅ PLATS vid toppstationen ökar intensiteten och färgerna, och det är svårt att slita sig från skådespelet. Men efter en timme känns det ändå rätt skönt att komma in i värmen för att njuta av trerättersmiddagen med idel lappländska smaker.

Det bästa är att det går att fortsätta ta del av skådespelet genom panoramafönstren ut mot dalgången.

Men det är inte bara för norrskenets skull som Abisko lockar under midvintern. Allt fler turister passar också på att besöka fjällbyn Abisko Östra och Abisko Mountain Lodge. En gedigen skilodge vid vägens slut, en kort promenad från järnvägsstationen.

Värdparet Dick Johansson och Mina Johansson Dahl är två erfarna fjällentusiaster som ser till att gästerna stortrivs. Under midvintern är det främst norrskensturisterna som bokar logi, men när vårvintern närmar sig kommer både turåkare och heliskifantaster.

Dick och Mina Johansson poserar utanför Abisko Mountain Lodge.

Inför öppningen för 15 år sedan planerade de att ha stängt från slutet av september till februari. Men efter hand har intresset för midvinterturismen vuxit så pass att lodgen nu är öppen i stort sett året om.

– Den här tiden är särskilt speciell, säger Mina när hon hälsar välkommen ute på gårdsplanen med rykande het glögg.

För henne fascinerar polarljuset minst lika mycket som norrskenet.

– Det är så häftigt när himlen skimrar i både rosa och blått mitt på dagen, nu när solen inte orkar över horisonten.

Hennes favorittur under midvintern är vandringen upp till Stornabben, några kilometer söderut.

– Jag kan aldrig se mig mätt på utsikten från den lilla bergsknallen, med de norska fjällen i nordväst och Abiskoalperna i söder, säger hon.

Polarljus och panoramavy över Torneträsk och Abisko. Foto: Sam Hedman.

Men den största belöningen är vyn ut mot Lapporten – ett av fjällvärldens mest avbildade motiv, där inlandsisen skapat en U-formad dal mellan de mer än 1 500 meter höga bergen Tjuonatjåkka och Nissuntjårro.

I ABISKO ÖSTRA bor även Åsa Säfström, skoterguide och fjällräddare, som tar mig med på en kortare skoterutflykt i det arktiska ljuset. När dagen övergår till kväll stannar vi till uppe på en av höjderna ovanför fjällbyn och njuter av tystnaden.

– För mig ger skotern en frihetskänsla. Ett sätt att smidigt kunna ta mig ut på fjället med familjen, för att fiska, åka skidor och umgås, säger Åsa som samtidigt betonar sin strävan efter hållbar skoterturism, med miljöklassade fordon, varsam körstil och att självklart hålla sig till givna leder.

Kvinna i röd parkas sitter vid lägereld.
Åsa Säfström är skoter- och norrskensguide med basen i byn Abisko Östra.

Det tar sedan inte många minuter för Åsa att göra upp eld och trolla fram varm dryck, torkat renkött och nybakade kanelbullar. Och visst är det en skön känsla att ett ögonblick senare sitta på en renfäll framför den sprakande björkvedsbrasan.

Jag serveras kokkaffe i kåsa, samtidigt som vi konstaterar att norrskenet är på gång igen, med än fler skimrande slöjor över Abisko.

En bra början på ännu en färgstark midvinterkväll.
Text: Cenneth Sparby

Så uppstår norrsken

Norrsken, aurora borealis på latin, är oftast synligt i den så kallade aurorazonen mellan 65 grader och 72 grader nord under vinterhalvåret. Skenet uppstår när laddade partiklar från solen träffar den översta delen av jordens atmosfär på 100–400 kilometers höjd.
Partiklarna avger energi när de träffar atmosfären, vilket även resulterar i att partiklarna avger ljus i starka färger som grönt, lila, blått och rött. Det är oftast det gröna som dominerar norrskensnätterna.
Sydsken, aurora australis på latin, är motsvarande fenomen på södra halvklotet.
Abisko nationalpark ligger mitt i zonen, och i regnskugga tack vare de omgivande bergen och Torneträsk. Det är ofta molnfritt och få ljusföroreningar. Nätterna är långa under vinterhalvåret – från slutet av november till början av februari visar sig solen inte alls. Dessa faktorer förklarar varför norrsken är så vanligt förekommande i just Abisko.

Mäktigt norrsken med Aurora Sky Station i förgrunden. Foto: Ted Logart Swedish Lapland.

Äta och bo i Abisko

Abisko Turiststation erbjuder anrikt boende i nationalparken. Omskriven fjällrestaurang med lappländska smaker. Rum med frukost eller halvpension och i stugor med självhushåll. www.svenskaturistforeningen.se
Abisko Mountain Lodge ligger i Abisko Östra och har ett av de bästa fjällköken i Lappland med bland annat ripa, ren och röding på menyn. Boende i hotellrum och stugor. www.abiskomountainlodge.se

Resa dit

Ett klimatsmart sätt att resa till Abisko är med Vys nattåg från Stockholm, via Luleå till Kiruna och Abisko.
Det går också att flyga till Kiruna med SAS, för att sedan ta regionbuss eller hyrbil vidare till Abisko.

Hotellrum skapat i is.
En av ishotellets sviter, formgiven av Valli Schafer och Barra Cassidy. Foto: icehotel.com

Missa inte Jukkasjärvi!

När du ändå är långt norrut är det läge att besöka ishotellet i Jukkasjärvi – som håller öppet året om.
Det unika boendet byggdes 1989, och bestod då av en 250 kvadratmeter stor iglo. I dag har anläggningen vuxit till närmare 5 500 kvadratmeter.
Varje år återuppstår Icehotel Winter i ny skepnad, när isen från Torne älv formas till design och arkitektur av ett 40-tal konstnärer från hela världen. Sedan år 2016 finns även en permanent del, Icehotel 365, där man kan övernatta i isrum och sviter året runt.
Du behöver inte bo på hotellet för att ta del av isbygget. Det går utmärkt att göra ett dagsbesök.
Jukkasjärvi kyrka och det samiska centret Nutti Sámi Siida är två andra utflyktsmål när du ändå är på besök. www.icehotel.se