Varma Värmland

Värmland har ett rikt kulturliv och under en helg kan du få dig en rejäl dos av författarskap, matentreprenörer, konst och inte minst: dans!

SELMA LAGERLÖFS MÅRBACKA

Selma Lagerlöf är utan tvekan den största författaren som har kommit från Värmland. Med de litterära framgångarna kunde författaren köpa tillbaka sitt barndomshem Mårbacka 1907.

Selma Lagerlöf.

Efter Nobelpriset två år senare köpte hon även den tillhörande marken. Hemmet och trädgården är öppna för besök och här kan du kan ta del av författarens, politikerns och entreprenörens Mårbacka.

SLIPERIET

Välkommen till Värmlands största privatägda konsthall som, vilket namnet antyder, ligger i ett gammalt sliperi och massafabrik från 1903. 2010 slog Oscar Magnusson upp portarna till konstgalleriet i Borgvik, som även har blivit ett populärt utflyktsmål för gastronomer.

LARS LERINS SANDGRUND

Bild med bokhylla fylld med gamla böcker.
I Karlstad kan du besöka Lars Lerins egen konsthall i det tidigare danspalatset Sandgrund.

Lars Lerin är inte bara en mysig tv-personlighet, akvarellmästaren räknas som en av de mest framstående i världen. Sedan 10 år har han en egen konsthall inhyst i den ombyggda dansrestaurangen Sandgrund i Karlstad.

porträttbild.
Lars Lerin.

Här ser du mästarens permanenta utställning samt inbjudna konstnärers verk.

WIKSFORS BRUK

I flera år inhyste det gamla bruket mest gamla bilar och skrot. Men det ligger strategiskt i Långserud mellan Stockholm, Karlstad och Oslo. Därför tog en grupp lokala entreprenörer över bruket där du i dag bland annat kan besöka antik- och inredningsbutiker, träbildhuggare (med motorsåg!) Lotta Boholm Wall, Wedbränt som serverar vedugnseldade pizzor och inte minst Wiksfors Bryggeri som fokuserar på lättöl.

DANSA LOSS

Få län kan skryta med en så lång dansbandstradition som Värmland, vi säger bara Vikingarna, Sten & Stanley och Sven-Ingvars, tätt följda av Torgny Melins och Fernandoz. Är du här bör du alltså ge dig ut och svänga dina lurviga, kanske i Parkhallen i Arvika, Danshallen i Karlskoga, Hotell Gustaf Fröding i Karlstad eller varför inte i den maffiga Uddeholmsladan i Hagfors.
Text: Henrik Emilson