Oändlig njutning: I Saalbach finns alltid en ny pist att upptäcka

27 mil pist och ett 70-tal liftar. En vintervecka i Österrikes största sammanhängande skidsystem är en veckas ren och skär skidglädje. Hit kan du resa med tåg i stort sett ända fram till hotellet.

SAALBACH  ÄR EN klassisk ort för World Cup där våra svenska alpina stjärnor tävlat flitigt. Byn har dessutom under många år varit en stor favorit för skidsugna sportlovssvenskar som gärna partajat både under och efter åken. Nu för tiden satsar de flesta på att festa mindre för att istället nyttja skiddagarna fullt ut, med tanke på att systemet byggts ut rejält under åren. Saalbach har även kopplats samman med Zell am Sees och Kapruns sinnrika pister, med glaciärskidåkningen på Kitzsteinhorn som dragplåster.

Får man inte nog av skidåkning under dagen går det dessutom att åka på kvällen; de bästa möjligheterna till det finns i Hinterglemm som har en lång och bred upplyst pist.

skidåkare studerar en skylt över liftsystemet
Saalbach-Hinterglemms skidsystem är enormt. Tur att det finns kartor.

DET ÄR FRUKOSTDAGS och från hotellets vida matsalsfönster kan jag belåtet konstatera att nattens ymniga snöfall täckt hela landskapet i mjukt, fluffigt puder.

– Vi har fått närmare 40 centimeter nysnö, berättar värden Sepp Wiesergut samtidigt som han dukar upp nybakade surdegsbröd och croissanter, yoghurt och ost från den egna bondgården samt espresso med varm mjölk.

Han driver design- och spahotellet med samma familjenamn, nära Zwölferkogelbahns dalstation i byn Hinterglemm ett par kilometer från Saalbach.

Hotellet har inte många år på nacken, och går tvärt emot de gamla österrikiska alptraditionerna med stocktimmer, snickarglädje och fäbodstuk. Här är det i stället sten, skiffer, stora glasytor och stram och vilsam inredning.

porträttbild på Andy Willand.
– Jag brukar kunna hitta orörd snö nära pisterna ända till långt fram på eftermiddagen, intygar Andy Willand.

Vid dalstationen väntar sedan bergsguiden Andy Willand, som ska lotsa mig genom pistriket under en halvdag. Han bor i granndalen och har skidat i backarna sedan barnsben.

– Även om den högsta åkhöjden är blygsam, med alpmått mätt, så räcker säsongen länge här – från början av december till mitten av april, berättar Andy.

NÄR DET FALLIT så pass mycket nysnö som idag behöver man egentligen inte ha särskilt bråttom ut för att hitta orörda snfält. Här råder ingen hets när det gäller offpist.

Skidåkare åker i backe med pudersnö.
Dagen efter det ymniga snöfallet ligger snön djup vid sidan av pisterna. Skidguiden och före detta tävlingsåkaren Andy Willand kastar sig utför.

– Jag brukar kunna hitta orörd snö nära pisterna ända till långt fram på eftermiddagen, säger Andy nöjt.

Gondolen tar oss snabbt upp på toppen av det närmare 2 000 meter höga Zwölferkogel, med maffig panoramavy över bland annat det 2 300 meter höga Gaisstain och systemet av breda pister utför bergssidorna. Här träffar vi också en kvartett svenskar som stortrivs i backarna.

gruppbild på fyra skidåkare.
Svenskarna Cecilia Lekberg, Joakim Jansson, Anders Tjäderqvist och Jonatan Markusson trivs i Saalbach.

– Vi gillar att vara bland de första som tar liften upp på berget, särskilt här på Zwölferkogel där vi oftast får ha snön för oss själva den första timmen, konstaterar Cecilia Lekberg med ett stort leende, medan de andra tre börjar svänga utför vilt tjoande.

ANDY VISAR MIG en doldis – släpliften vid området Seekar.

– Hit är det nästan ingen som ”hittar”, just för att det är en enkel ankarlift, och för att det bara finns en röd pist från toppen.

Jag förstår varför vi tagit oss hit just denna morgon. Pistörerna har valt att inte preparera den mer än kilometerlånga backen. Dessutom finns det flera öppna snöfält strax intill, så vi får göra våra egna stilfulla spår i terrängen.

Efter ytterligare tre sköna åk tar vi en förmiddagsfika i solen på Ellmaualm, med apfelstrudel och varm choklad. En klassiker som värmer gott.

Apfelstrudel med finess.

Nu väntar skidåkning på Schattberg West och Ost, toppar på 2 000 meter, med rejäl fallhöjd. Andy föreslår den fyra kilometer långa Nordabfahrt, en mjölksyredrivande pist ner till Saalbach och en kort promenad genom byn, som har bilfri huvudgata, stilfull kyrka och en mängd restauranger, kaféer och delikatessbutiker.

HÄR TRIVDES INGEMAR Stenmark så pass bra att han efter avslutade tävlingar för drygt 40 år sedan gick på klassiskt diskotek. Där bjöd han upp Ann Uvhagen, som kom att bli hans flickvän och så småningom hustru under ett antal år på 80-talet.

Det finns mer svensk skidhistoria i byn. Efter att ha tagit gondolen upp till Kohlmaiskopf testar vi sedan backen där Pernilla Wiberg tog VM-guld i storslalom 1991.

Skidåkare i samspråk med baranställd utanför uteservering.
Mysfaktorn är hög i backarna, med servering av både mat och dryck.

I slutet av Pernilla-backen ligger Hinterhag Alm, vars afterski-status får folk att köa på eftermiddagarna. Strax nedanför ligger hotell Hinterhag – dit det går att åka skidor ända fram till entrén. Ägarna lockar med spa som rymmer ett stilfullt bastutorn, med den klart häftigaste utsikten i Saalbach.

ETT ANNAT POPPIS ställe i Saalbach är UnderBar, som drivs av svenskarna Johan och Richard, som gärna står i baren varje kväll. Här hänger skidor och älghuvuden på väggarna, tillsammans med gamla souvenirer från gäster.

Fram till liftarnas stängning satsar vi sedan på mer åkning i de soldränkta pisterna ner mot Hinterglemm och en väntande afterski på Der Schwarzacher.

Solen värmer gott och veteölen flödar på uteterrassen där ett coverband underhåller med gamla godingar.

 

tom inomhusbassäng.
På Wiesergut finns ett vilsamt spa med bassäng, bara några meter från pisten.

På Wiesergut finns ett vilsamt spa med bassäng, bara några meter från pisten.

Om en stund väntar bastu och en förbokad massage på Wiesergut, några minuters promenadväg bort.

I morgon är det Zell am See som gäller, och den nya kabinbanan upp till glaciären på drygt 3 000 meters höjd.

Ett äventyr i sig.

Text och foto: Cenneth Sparby

Karta över Österrike med orterna Wien och Saalbach utmarkerade.

Ta tåget till Österrike

Snälltåget kör nattåg direkt till Österrike under vintersäsongen 2022 under perioden 28 januari–18 mars. Tåget går från Malmö på fredagar via Høje Taastrup utanför Köpenhamn, Odense och Kolding med ankomst till Zell am See lördag morgon.
Anslutningståg finns från Stockholm. Med tågbyte eller busstransfer tar man sig smidigt vidare till Sankt Anton, Ischgl, Sölden, Saalbach-Hinterglemm, Bad Gastein, Alpendorf, Wagrain, Schladming och Obertauern.

Du kan även boka flyg till Salzburg och charter med bland annat Alpresor och Lion Alpin från Arlanda, Landvetter och Kastrup

Saalbach by night. Foto: Daniel Roos, saalbach.com