Soppa så klart!

En härlig soppa värmer gott efter höstpromenaden. Till exempel någon av dem man hittar i matbloggaren Katarina Klings nya kokbok Soppa, bröd, röror & andra smårätter.

Krämig löksoppa med ädelostflarn • 4 portioner

Ingredienser

  • 450 g gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 25 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 4 dl vatten
  • 80 g pancetta
  • 125 g gorgonzola
  • salt och svartpeppar
  • bladpersilja

Gör så här

  1. Skala och hacka gul lök och vitlök. Hetta upp smöret i en gryta och fräs lök och vitlök på låg värme i cirka 10 minuter. Tillsätt vin, buljongtärning och vatten. Låt soppan koka på svag värme under lock i cirka 30 minuter.
  2. Tärna och stek pancettan och ställ åt sidan.
  3. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i en matberedare. Ställ tillbaka soppan på plattan. Tillsätt gorgonzola och låt den smälta under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  4. Häll upp i skålar och garnera med pancetta och persilja.
  5. Servera med baguetter.

Ädelostflarn • 16 st

Ingredienser

  • 100 g ädelost
  • 100 g parmesanost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Riv osten grovt och blanda samman till en kletig smet. Rulla 16 små bollar och lägg dem glest på en plåt klädd med bakplåtspapper.
  3. Tryck till bollarna ordentligt och grädda i cirka 10 minuter.
Skål med rödaktig soppa, toppad med grönsaker och grön krydda. Skål med vit röra bredvid.
”En krämig kycklingsoppa som är enkel att tillaga och passar bra när man vill laga någonting snabbt. Toppad med fluffig fetaostkräm blir det en riktig smakfest.” Foto: Katarina Kling.

Kycklingsoppa med rotfrukter, paprika och fetaoströra • 4 portioner

Ingredienser

  • 1 grön paprika
  • 1 röd paprika
  • ½ purjolök
  • 2 morötter
  • 500 g kycklingfilé
  • 1 palsternacka
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 burk körsbärstomater (400 g)
  • 2 dl grädde
  • 4 dl vatten
  • 2 tärningar hönsbuljong
  • 1 dl bladpersilja, hackad
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Kärna ur och strimla paprikan, ansa och strimla purjolöken. Skala och strimla morötterna och palsternackan. Strimla kycklingfiléerna och skala vitlöken.
  2. Hetta upp smör i en gryta. Bryn kyckling, morötter, palsternacka, purjolök och paprika.
  3. Pressa i vitlöken och tillsätt tomater, grädde, vatten och buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i cirka 15 minuter tills grönsakerna är mjuka och kycklingen klar.
  4. Ha i persilja och smaka av med salt och peppar.
  5. Servera med baguetter och fetaoströra.

Fetaoströra med citron

Ingredienser

  • 2 dl crème fraiche
  • 150 g fetaost
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • finrivet skal från ½ citron
  • 1 tsk flytande honung
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Ha ner crème fraiche i en skål och smula i fetaosten.
  2. Skala och pressa i vitlöken, rör ner olivolja, citronskal och honung.
  3. Rör ihop och smaka av med salt och peppar

Recept och foto: Katarina Kling ur boken Soppa, bröd, röror & andra smårätter (Bokförlaget Semic)

Bokomslag
Recepten är hämtade ur Katarina Klings bok Soppa, bröd, röror & andra smårätter (bokförlaget semic)

”Bra råvaror ger mig inspiration”

Hallå där, Katarina Kling! Varför en bok med sopprecept?
– Jag har alltid lagat en hel del soppor men har aldrig delat med mig av några sopprecept. Så det kändes som det var ett roligt tema som också är väldigt roligt att fotografera.

När äter du själv soppa?
– Jag äter gärna soppa när som helst, alla årstider. Jag tycker om kalla soppor som passar väldigt bra på sommaren men även som en förrätt eller som en tapasrätt.

Hur kom det sig att du startade din blogg Klings Kitchen?
– Det började med att det var många som ville ha mina recept på julgodis. Så jag startade en blogg där jag kan dela med mig av recepten och få en plats där jag kan samla dem.

Var hittar du inspiration och idéer till nya recept?
– Jag funderar alltid på nya recept. Jag kan få inspiration när jag hittar bra råvaror i butiken. Jag tänker mat och drömmer mat. Jag kan vakna mitt i natten och ha kommit på ett nytt recept.

Vilken är den konstigaste soppa du ätit?
– Jag måste nog svara min egen tzatzikisoppa. Eftersom jag verkligen älskar tzatziki tänkte jag att det måste ju gå att göra en soppa som smakar tzatziki. Jag blev totalt idiotförklarad av min familj när jag berättade om den. Men det var bara tills de fick smaka. ”Överraskande god!” var kommentaren då.

Vad gör du helst när du är ledig?
– Jag är gärna ute i naturen och vandrar, cyklar eller åker skidor. Jag gillar att läsa böcker och lagar gärna mat och bakar även när jag är ledig.

Soppskål med redd soppa toppade med pancetta och en ädelostflarn på kanten av skålen.
Katarina Kling.
Foto: Karolina Olson Haglund