Padelvågen är över oss

Racketsporten padel har spridit sig nästan som en ny pandemi i Sverige. En väldigt hälsosam pandemi. Även Norrköping är drabbat, och där träffar Kombi ett spänstigt gäng seniorer som spelar padel två gånger i veckan för att hålla sig i form. Och för att det är så roligt.

4 spelar poserar med padelracketar i händerna och ett padelnät i lårhöjd framför dem.
Pigga padelpantrar: Håkan Couchér, Thomas Stenberg, Sven-Erik Mars och Yue Xia Wang Fridén.

DET ÄR MÅNDAG morgon i Norrköping och det blir inte bättre.

– Nej, du, säger Sven-Erik Mars. Innan jag började spela padel hade jag problem med ryggen. Men det är borta nu. Så, ja, visst kan man säga att padel botade min rygg.
Sven-Erik, 76, torkar bort några svettdroppar i pannan och hämtar andan efter halvannan timmes spelande med Thomas Stenberg, 71, Håkan Couchér, 71, och Yue Xia Wang Fridén, som är rena ungdomen i sammanhanget med sina 59 år.
Det är här, på en bana med nålfiltsmatta omgärdad av plexiglas i PDL Padel Center i Norrköping, det här gänget inte blir äldre än de gör sig.

Husfasad, ingång till padelcenter.
PDL Padel Center i Norrköping är en av de hundratals padelhallar som öppnats i Sverige på senare år.

EN OCH EN HALV timme varje måndag och onsdag spelar de dubbel och ser till att få i gång ett riktigt ”rally”, som är padelsnack för ett bollande fram och tillbaka över nätet. De har spelat ihop i fyra år, och varje söndag skickar Sven-Erik Mars ett sms till de andra tre och påminner dem om tiderna.

– Padel är jäkla bra motion, vet du. Men en behöver ju’nte skene så mycke’, säger Sven-Erik på skönt släpande norrköpingska och menar att man inte springer så mycket.

Fast det är klart att de rör sig en hel del. Sven-Erik och Håkan på ena sidan och Thomas och Wang, som hon alltid kallas, på andra sidan springer ibland lugnt, ibland intensivt för att nå en snabb slice, alltså en underskruv.

Padel, denna blandning av squash och tennis, är en av de snabbast växande sporterna i Sverige och padelhallar växer upp som svampar ur jorden. I fjol fanns drygt 500 anläggningar med sammanlagt mer än 1 500 banor där över en miljon tider bokades. Nya hallar byggs hela tiden och man kan lätt säga att padel blivit en folkrörelse.

Ögonblicksbild precis innan bollen träffar racketet.
Fullt fokus. Sven-Erik Mars ryggproblem försvann när han började spela padel.

– Inte så konstigt, säger Thomas Stenberg som av de andra i gänget i Norrköping beskrivs som ”lite ledare, så där”.

– Du behöver en racket för 1 500, ett par bra träningsskor, några kompisar och en bana. Det räcker med en timmes instruktion och du är i gång. Padel är världens enklaste racketsport.

NU SKA DET VÄL i ärlighetens namn sägas att det här gänget har ett förflutet som givit dem bollsinne. De har spelat pingis ihop, och helgen innan vi träffas har Wang vunnit tre guld i veteran-SM.

– Och du Thomas har ju varit lite stjärna en gång, säger Håkan och alla kring bordet skrattar.
Thomas skruvar på sig.

– Jag har spelat på elitnivå. Med Kjell Johansson och Stellan Bengtsson. Sedan var jag tränare i landslaget, säger Thomas som är pensionerad rektor och gymnastiklärare och i dag tränare i padelhallen.

För honom, Sven-Erik, Håkan och Wang är morgnarna tillsammans i hallen heliga. Eller som Sven-Erik, den gamle dykaren, säger:

– Vi har kört i fyra år nu och får abstinens om vi inte spelar. Vi måste spela, förstår du.

Fyra personer fotograferade ovanifrån, sitter klädda i sportkläder i fåtöljer runt ett runt bord med kaffekoppar.
Att träffas är lika viktigt som att spela. Två gånger i veckan ses Håkan Couchér, Thomas Stenberg, Yue Xia Wang Fridén och Sven-Erik Mars i padelhallen.

HÅKAN COUCHÉR HAR ett stort, svart elastiskt skydd kring ena knäet.

– Ålderskrämpor, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Det är inte mycket skador i padel. En och annan har väl slitit av hälsenan, men det är sällsynt.

Håkan tycker att padel är så mycket friskvård att det borde skrivas ut på recept.

– Många som går till vårdcentralen med småkrämpor skulle må bra av padel, säger han, och Sven-Erik med sin botade rygg är väl det bästa exemplet.

Håkan kör motorcykel när han inte spelar padel, ”Harley-Davidson, så klart”, och säger att padel gjort honom till en bättre förare.

– Jag har fått mer koll. Padel är ju inte bara en konditionssport. Det är taktik också och man måste ha bra blick, säger han.

– Speluppfattningen är viktig, säger Thomas. Det gäller att vara skärpt. Padel gör att man blir mentalt piggare.

Ögonblicksbild på kvinna på väg att klippa till en gul boll med sitt racket.
Padel är inte den enda racketsport Yue Xia Wang Fridén ägnar sig åt. Tidigare i år tog hon hem tre guld i veteran-SM i bordtennis.

UTE PÅ BANAN märks det att de kan varandra i det här gänget. Inte mycket kan överraska och det är bland annat därför de får i gång ett bra ”rally” med ett långt bollande.

– Aldrig att vi skulle frysa ut någon i en match, säger Thomas.

Frysa ut?

– När man spelar dubbel kan man fokusera på att bara spela på en motspelare som man märker inte är i form eller är sämre. Taktik, du vet.

Det är ännu en måndag för Norrköpingsgänget och de blir bättre för varje gång.

– Vi har utvecklats mycket som padelspelare på de här åren, säger Sven-Erik. Spelförståelsen har blivit bättre.

Men den andra ”förståelsen” är också viktig.

– Det sociala, säger Sven-Erik. Vi snackar och har kul ihop. Det är ingen tävling. Det kanske var lite prestige i början, men det har försvunnit. Vi är ett jäkla bra gäng. ●
Text: Stefan Johansson. Foto: Peter Holgersson

Närbild på padelracket.
En padelracket ser ut som en blandning av en pingis- och en tennisracket.

Padel – så funkar det

➞ Padel spelas för det mesta med fyra spelare i två dubbelpar.
➞ Racketen, som ser ut som en blandning av pingisracket och tennisracket, är tillverkad av komposit och har inga strängar utan små hål.
➞ Oftast används vanliga tennisbollar, men de får enligt reglerna ha någon centimeters mindre diameter.
➞ Padelbanan, där underlaget kan vara nålfiltsmatta, betong, tegel eller konstgräs, är 10 x 20 meter och banhalvorna skiljs av ett nät. Runt banan finns fyra meter höga väggar av tegel eller glas.
➞ Serven slås underhands. Träffar bollen i väggen efter studs på banan är den fortfarande i spel, och man kan använda väggen på sin egen planhalva för att studsa över bollen mot motståndaren.
➞ Poängen räknas som i tennis: 15, 30, 40 … game, set och match.

Mer om padel

➞ Padel uppfanns i Mexiko 1969 av en man vid namn Enrique Corcuera.
➞ Första reglerna skrevs 1974 och är nästan desamma i dag.
➞ Padel är som störst i Mexiko, Spanien och Italien och växer enormt i Europa.
➞ Första padelhallen i Sverige öppnades i Grevie utanför Båstad 1998. 2020 fanns drygt 500 padelhallar med sammanlagt 2 000 banor i Sverige. Sedan dess har fler tillkommit.
➞ Minst en halv miljon svenskar har redan prövat padel.