Ett par vandrare blickar ut över kargt medelhavslandskap med blå himmer och blått hav i horisonten.

Vintervackra MALLORCA

Allt fler upptäcker Mallorcas vilda natur. Och ön är faktiskt som allra vackrast nu när sommarmånaderna passerat, konstaterar Kombis Cenneth Sparby.

DET TAR KNAPPT en timme med buss eller tåg från huvudorten Palma för att nå den charmiga staden Sóller och det mer vilda Mallorca. En natur med branta berg, dramatisk klippkust och grönskande dalgångar prydda med pinje- och olivträd.

Bergskedjan Serra de Tramuntana bjuder på flera tusenmeterstoppar och mängder av vandringsleder som sträcker sig genom naturreservat och små byar.

Den världsarvsmärkta bergsregionen lockar vandrare och cyklister året om, och Sóller är en bra utgångspunkt. Härifrån går flera fina vandringsstråk, och serpentinvägar för utmanande cykling.

Man med packning hoppar mellan två klippblock.
Häftig ravinvandring i Torrent de Pareis.

MÅNGA VÄLJER ATT ta tåget hit från Plaza de España i Palma. 1912 var det premiär för tågbanan mellan de två städerna och året därpå hela vägen till Port de Sóller. De antika vagnarna rullar än i dag den 25 kilometer långa sträckan som leder genom ett pastoralt landskap med olivodlingar, apelsinlundar och blommande mandelträd.

Den sista delen – från Sóller till Port de Sóller – är det spårvagn som gäller. På bara sju kilometer stiger järnvägen närmare 200 meter. Spåren går genom gamla valvbroar och tretton tunnlar, den längsta hela tre kilometer.

I Sóller är det lätt att bli kvar länge för att strosa längs gator och vindlande gränder kantade av kaféer, små restauranger och hantverksbutiker. Och visst är det värt att bo några nätter här i hjärtat av Sóllerdalen, känd för sina citrusodlingar.

Man, kvinna, två barn och golden retriever sitter och poserar framför en husvägg.
Martijn och Bárbara på Ecocirer i Sóller satsar på hållbarhet. Här med döttrarna Serena och Valentina.

Mysigt boende hittar vi på Ecocirer, ett bed and breakfast i ett gammalt och väl renoverat hus från tidigt 1900-tal med bara sex rum. Ecocirer drivs av Bárbara Martí och Martijn Lucas, ett entusiastiskt par med hälsa, design och hållbarhet i fokus. Här kan man välja rum efter känsla och smak. Och visst är rumsnamnen lockande: Love, Believe, Sense, Imagine, Dream och Fly.

StrandpromEn spårvagn står parkerad längs med en strandpromenad med palmer.
Ta spårvagnen till Puerto de Sóller – en charmig kustort med stilfull strandpromenad.

Frukosten avnjuts allra bäst på Ecocirers lummiga terrass, med porlande fontän och Tramuntanabergen som fond. Här mumsar vi på nybakat bröd med Bárbaras egen olivolja, färska grönsaker från trädgården, pesto, hummus, nyskördade apelsiner och energigivande smoothies.

– Jovisst är det här en dröm som vi förverkligat, säger Bárbara som även håller matlagningskurser för barn och vuxna på en lantgård nära byn Fornalutx, några kilometer utanför Sóller. På gården arrangeras även retreater med bland annat yoga som bärande tema.

I fokus ett stenhus med tegeltak, höga berg i bakgrunden och färggrann bougainvillea i förgrunden.
Sóllerdalen prunkar av växtlighet året om och bjuder på flera fina vandringsleder.

BERGSBYN VALLDEMOSSA är ett annat måste, lätt att nå med buss från Sóller. Här möter vi en tidig morgon finlandssvenska Nina Harjula, som bott på Mallorca i många år. Hon är vandringsguide på heltid och har leden mellan Valldemossa, konstnärsbyn Deià och Port de Sóller som klar favorit.

– Den är ett koncentrat av vad Serra de Tramuntana har att erbjuda, med lummiga ekskogar, bergsplatåer och vida vyer, berättar hon och visar på kartan.

Bild på blond kvinna i blå t-shirt som poserar på en bergsstig.shirt o
Vandringsguiden Nina Harjula.

Från Valldemossa är det drygt två mil att vandra. Början av leden kallas även Archduke’s Bridleway, efter en österrikisk ärkehertig som kartlade landskapet här i slutet av 1800-talet. Han såg till att skapa en stenlagd bred stig, med rastplatser och fina utsiktspunkter – något som kommer oss vandrare till godo i dag. Redan efter en knapp timme har vi kommit till en av ärkehertigens utsiktsplatser, där vi kan skåda ut över Palmabukten i söder.

Två pittoreska vägskyltar i trä.
Det är väl skyltat till vandringslederna.

LANDSKAPET ÖPPNAR SIG och vi når snabbt högre höjder. Att leden även kallas för ”The Dry Stone Route” är lätt att förstå så här på närmare tusen meters höjd. Vi möter ändlös och karg bergsterräng, med ett turkosblått hav som närmsta granne.

Vid Mirador de Ses Puntes rastar vi och Nina pekar ut både toppar och byar, och visar samtidigt på kartan. Puig Major, Mallorcas högsta berg, mäter 1 447 meter över havet och liknar mer en dallrande hägring så här på håll.

Vi fortsätter den ringlande stigen brant ner mot bergsbyn och havet. Stigen leder förbi lummig ekskog, med blommande ginst och vilda kryddörter i solgläntorna. Citron- och apelsinträden närmare byn dignar av frukter.

Byn Deià är starkt förknippad med den engelske poeten Robert Graves. Han flyttade hit i början av 1930-talet, och huset är numera museum. Deià rymmer också stilfulla Residencia, Mallorcas mest omskrivna hotell, som haft Kate Moss, Sean Connery, Madonna och Pierce Brosnan som gäster.

Ny skördade apelsiner staplade i en fyrkantig korg.
Sóllerdalen är känd för sina apelsinodlingar.

EFTER EN SEN LUNCH med friterad bläckfisk på en av restaurangerna vid Cala Deià, den lilla hamnen en halvtimmes vandring från byn, fortsätter vi längs leden mot Sóller, förbi åldriga olivträd, husruiner och odlingsterrasser.

Så småningom kommer vi fram till café Son Mico, en gammal lantgård där Isabelle och Ines Coll under många år lockat vandrare med läckra bakverk och pajer. Och visst är det svårt att motstå frestelsen, när doften av nybakat bröd kittlar i våra näsborrar på långt håll. Vi fyller på energiförråden med både citronmarängpaj och päronmandelkaka, så pass att vi glömmer tiden och att det snart är skymning.

Två kvinnor poserar med varsin bricka godsaker i ett bergslandskap.
Isabelle och Ines Coll bjuder på frestande bakverk.

– Ni kan ju alltid ta bussen tillbaka till Sóller, säger Ines. Det tar bara några minuter att promenera ner till vägen, och nästa buss går om en halvtimme. Vi tackar för tipset och hinner med ytterligare en kopp kaffe innan vi följer stigen vidare.

DAGEN DÄRPÅ VÄNTAR Mallorcas kanske mest spektakulära vandring genom Torrent de Pareis – öns djupaste kanjon. En spännande tur genom granitblocksterräng och branta klippor, där väggarna på sina ställen är mer än 200 meter höga. Ett äventyr med guide från Tramuntana Tours, och en heldagsutflykt som kräver en lång frukost på Ecocirer. Och så förstås ett rejält lunchpaket att njuta av vid en av klipporna längs leden. ●
Text och foto: Cenneth Sparby

Smal gränd med mycket människor och med färgglada uppspända paraplyer högt upp mellan husen som dekoration.
I Sóller finns det gott om små butiker, krogar och kaféer.

Mer om vandring på Mallorca

Det är hyfsat lätt att vandra på egen hand i Tramuntana. Se dock till att rusta dig med bra kartor och rejäla vandrarskor.
Mer info: mallorcahiking.com,
tramuntanatours.com,
serradetramuntana.net

Bila till Cap de Formentor

Med hyrbil kan du köra norrut till Cap de Formentor, vid Mallorcas nordspets. Här kan du göra ett antal kortare vandringar på ett par timmar, upp på en bergskam eller ner till någon av de mer otillgängliga badvikarna. Därifrån är det nära till staden Pollença, med populär söndagsmarknad med lokala gårdsprodukter och hantverk.
Mer info: pollenca.com

Gul bil i kurva på smal bergsväg. Hisnande utsikt över kargt landskap, himmel och hav.
Det är lätt att få svindel vid Cap de Formentor allra längst i norr.

Upptäck Palma

Ägna gärna ett par dagar åt klassiska Palma under Mallorcavistelsen. Den tidigare slitna hamnstaden har under de senaste tio åren ömsat skinn och räknas i dag till en av de hetaste storstadsdestinationerna i Europa. Designbutiker, boutiquehotell, konstgallerier, museer och läckra tapasbarer gör att det är lätt att vilja stanna kvar en längre tid.
Mer info: visitpalma.com