hav, strand och by i bakgrunden.

Samos och Patmos: Två öar, två världar

Den grekiska ön Samos, stor och grön, bjuder på variationsrikedom med stränder, historia, vandringsleder, eget vin och genuina byar. Lilla karga grannen Patmos lockar i stället med sin sällsamma stillhet. Till ”Den heliga ön” har människor vallfärdat i 2 000 år, och det dröjer sig kvar i atmosfären.

JAG ÅKER BIL på norra Samos genom skummande grönska och ständigt skiftande landskap. Sluttningar med fruktträd och vinodlingar lutar sig mot vägen. Från högsta berget Kerkis på 1 400 meters höjd löper skogsklädda bergsryggar rakt ner i havet, och mellan utlöparna kurar fiskebyar där de små tavernornas bord står dukade framför ett turkost hav.

Vägen gör en sväng över ett krön och huvudorten Vathy dyker upp i blickfältet. Vathy är den enda större staden på Samos och en imponerande syn; husen klättrar på de branta sidorna kring en djup bukt. Snart strosar jag runt på de lutande smågatorna bakom strandpromenadens palmalléer. Vinden drar med sig dofter av blommande bougainvillea och grillat kött.

Bild på blond kvinna.
Alison Hall har bott på Samos i 32 år.

I en av gränderna börjar jag prata med Alison Hall från England. Hon driver butiken Paradosi, vilket betyder ”tradition”, där hon mest säljer produkter som tillverkats länge på Samos. Hon menar att Samos är en plats folk alltid kommer tillbaka till.

– Det sägs att dricker du vattnet på Samos så kommer du att stanna på ön. Och det är sant, skrattar Alison. Jag kom hit för 32 år sedan och jag är kvar här än.

En stor anledning till att hon stannat är att Samos behållit sin särart.

– Samos är faktiskt sig likt. Turismen har inte förändrat ön alls så mycket som man skulle kunna tro.

Att Samos är en så stor och varierad ö gör att den har något för alla, säger Alison.

– Sydsidan är helt annorlunda nordsidan. Det finns många platser att upptäcka och många olika typer av stränder.

Alison ger gärna ett personligt favorittips till den som besöker Samos:

– Att vandra till Potami-vattenfallen nära Karlovassi där du kan simma i två naturliga pooler. Makalöst!

restaurangbord dukat uppe på berg, med utsikt över träd och hav.
Sköna vyer från byn Spaharaioi på Samos.

JAG FORTSÄTTER TILL staden Pythagorion på sydsidan av ön. Det är en behaglig småstad med utställda krukväxter och blommor på gatorna. Hamnen kantas av inbjudande restauranger som passar bra för ett glas av Samos berömda Samiotaki-vin och en pasta med nygrillade jätteräkor. Alldeles väster om staden börjar den långa sköna Potokaki-stranden.

Pythagorion är Samos historiska hjärta och ett av öns två världsarv. Under antiken var staden en av de största i Grekland och omgavs av en 6,5 kilometer lång stadsmur. Staden är döpt efter Samos första kändis: filosofen och matematikern Pythagoras.

Tyvärr återstår inga större byggnader ovan jord från antiken, bara ruinerna av en marknadsplats som är utgrävd och inhägnad. En underjordisk sevärdhet är Eupalinos tunnel från 500-talet före Kristus, en 2,4 kilometer lång akvedukt inne i berget som försåg staden med vatten. Tunneln går att vandra upprätt i. Utanför staden finns Samos andra världsarv, ruinerna av Heraion, ett tempel som på sin tid var större än självaste Parthenon i Athen.

Tomma strandparasoll med havet i bakgrunden.
Familjevänliga stranden Psili Ammos på Samos.

ATT TA FÄRJAN över till grannön Patmos är som att byta värld. Efter en och en halv timmes färd genom den egeiska övärlden kommer jag fram till Patmos i skymningen. Uppe på bergen ovanför hamnen i Skala tronar den medeltida världsarvsstaden Chora och bakom dess vita sockerbitshus reser sig det tusenåriga Johannesklostret som en fantasifull riddarborg.

Allt känns annorlunda jämfört med det Samos jag nyss lämnat. Med sina trädlösa berg och kullar utstrålar Patmos karghet och dramatik. Även arkitekturen har bytts ut, från Samos vinklade tegeltak och färgglada väggar till Patmos sydegeiska stil där alla hus är vita och har platta takterrasser.

ÅR EFTER ÅR lockas människor till Patmos av ryktet om en plats för sinnesfrid och kontemplation. Den mest idylliska platsen i Europa, utnämnde Forbes Magazine Patmos till en gång. Den heliga ön, säger grekerna själva.

Bergsvy i förgrunden, vita hus i by samt stor brun byggnad som dominerar på toppen.
Johannesklostret och staden Chora på Patmos.

Ända sedan Johannes, en av Jesus tolv lärjungar, vistades på Patmos och inne i Apokalypsgrottan nedanför Chora skrev den bibliska Uppenbarelseboken, har ön varit ett ständigt pilgrimsmål för kristna. Trots att Patmos bara har 3 000 bofasta finns här 365 kyrkor, flera kloster och många före detta eremitboningar.

JAG VANDRAR UPP till Chora nästa morgon. Uppifrån staden ser man bokstavligen nästan hela ön. Johannesklostret går utmärkt att besöka. Fortfarande bor munkar här, men det är samtidigt ett populärt turistmål med ett historiskt museum innanför murarna. Klostret har också ett berömt bibliotek med 13 000 böcker varav de äldsta är från 800-talet.

Ställning med två kyrkklockor på vit byggnad.
”Den heliga ön” Patmos har över 350 kyrkor.

I de vita gränderna i Chora kan man gå runt i timmar. Det labyrintiska gatunätet med överbyggda gångar och snirklande trappor leder till små torg med kaféer och bagerier, som jag hittar genom att följa lukten av nybakat bröd.

Till slut letar jag mig också fram till ett mindre kloster, nästan dolt av de många andra byggnaderna. Utanför den rikt utsmyckade och rökelsedoftande klosterkyrkan tas jag emot på vänligaste sätt av en äldre nunna, som avböjer att vara med på bild.

– Gläd dig åt att du är på Patmos, säger nunnan allvarligt leende. Andas bara in den andliga stämningen här. Ingenting påminner om den.

PATMOS ÄR FÖRSTÅS mer än bara sin religiösa historia. Som resmål har ön en viss exklusiv profil, vilket märks på de relativt många gourmetrestaurangerna på ön, där Benetos är den bästa. Det finns även minst tjugo bukter med glest besökta stränder. Det gör Patmos till en passande destination för romantiskt lagda fridsökare. ●
Text och foto: Anders Pihl

karta med Samos, Patmos, Turkiet och Grekland utmärkta.

Samos

➞ Greklands fjärde största ö och en av de grönaste.
➞ Samos ligger inte mer än två kilometer från Turkiets kust, bara det smala Mykalesundet åtskiljer.
➞ Här finns riktigt bra möjligheter för vandring (välplanerade leder), dykning (många vrak) och cykling.
➞ Ön var under antiken en mäktig stat. Såväl matematikern Pythagoras som filosofen Epikuros föddes på Samos.
➞ Namnet Samos kommer från det feniciska ordet sama, som betyder hög.
➞ Folkmängd: 44 000 invånare

Vitt hus med klätterväxt med röda blommor.
Blomstrande gränder i Chora på Patmos.

Patmos

➞ Patmos tillhör Dodekanesiska öarna (Tolvöarna) och är tolv kilometer lång.
➞ Länge användes Patmos som romersk fångkoloni. Aposteln Johannes förvisades hit och skrev Uppenbarelseboken i Apokalypsgrottan.
➞ Ön förenar rofylldhet med ett utmärkt utbud av hotell och restauranger. Chansen att hitta en egen strand är stor.
➞ Patmos kallas ibland ”Egeiska havets Jerusalem” för dess religiösa betydelse.
➞ Sedan 1980-talet söker sig prominenta personer till Patmos stillhet. Kändisar som David Bowie, Richard Gere och Julia Roberts har även vistats här i perioder.
➞ Folkmängd: 3 000 invånare.

Grekisk sallad, tsatsiki m m.
Maten – en glädje på båda öarna.

RESA DIT

➞ Flyg: Bolag som SAS och Olympic Air flyger från Stockholm till Samos via Athen. Prisexempel: 4 321 kr. TUI och Apollo erbjuder paketresor med direktflyg. Prisexempel: Stockholm–Samos från 1 998 kr med TUI (en vecka inklusive hotell).
➞ B.t: Samos går att nå från Pireus på fastlandet och från Kusadasi i Turkiet.

TA DIG RUNT

➞ Hyrbil, motorcyklar och cyklar (både el och vanliga) finns att hyra på bägge öarna. Samos har ett lokalt bussnät, vilket saknas på Patmos.

Mer info: visitgreece.gr, visitsamos.gr

Fyra fem grekiska män sitter i skuggan utanför en taverna.
Lokal taverna uppe i Chora, Patmos.