Ett storslaget litet hus

I DET LILLA SKÅNSKA samhället Tjörnarp står en liten rektangulär ljusblå byggnad i en skogsdunge ett stenkast från järnvägen som går mellan Stockholm och Malmö.

På avstånd ser den ut som en manskapsbod av den typ man brukar se vid byggarbetsplatser, och liksom en manskapsbod står byggnaden på en vagn.

Men där upphör likheterna. Byggnaden är sedan mer än tre år Marita och John Brännvalls hem.

– Välkommen till vårt tiny house, säger Marita, 41, och öppnar ytterdörren.

I den drygt två meter breda och tre och en halv meter höga byggnaden har Marita och John, 35, skapat sig sitt drömboende. Genom uppfinningsrikedom, smarta lösningar och nytänkande har de utökat den ursprungliga golvytan på 16 kvadratmeter med ytterligare utrymmen.

badrum i förgrunden, Maria på träningscykel i bakgrunden
Inga kompromisser – badkar var ett krav när Marita och John planerade sitt hus.

På bottenvåningen finns ett modernt utrustat kök med diskmaskin, spis, kyl och frys, ett arbetsrum och ett badrum med badkar och kombinerad tvättmaskin och torktumlare.

– Det var ett absolut krav att det skulle finnas plats för ett badkar. Jag älskar att bada när vintern smyger sig på och det är en lyx jag vill unna mig, säger Marita.

I VARDERA ÄNDAN av huset finns loft. I den nordvästra delen ligger sovloftet, där takhöjden är 1,45 meter. Det ligger rakt ovanför badrummet. I den sydöstra delen ligger vardagsrumsloftet med en inbyggd soffa och en 47-tums tv som är monterad på väggen. Där är takhöjden 1,65 meter eftersom Marita och John insåg att man behöver lite högre takhöjd när man ska resa sig ur soffan än ur sängen.

– När vi planerade vårt hus testade vi genom att resa oss i sängen hemma i lägenheten i Landskrona och mätte med måttband hur mycket utrymme som krävdes för att inte slå huvudet i taket, säger John.

interiörbild
Bakom matplatsen ligger arbetsrummet som Marita sköter sitt företag från.

Under ”vardagsrumsloftet” ligger det modernt utrustade arbetsrummet som Marita sköter sitt företag från. Där är takhöjden bara 1,7 meter, vilket är i minsta laget eftersom ingen av dem är kortvuxen. Marita är 179 centimeter och John 183.

– Men i arbetsrummet sitter man ändå mest, så vi tyckte inte det behövde vara en högre takhöjd där, säger hon.

Mitt i huset ligger köket och där är det öppet ända upp till taket där de har monterat ett öppningsbart fönster som styrs elektriskt. Vid den lilla matplatsen finns ett stort runt fönster med fantastisk utsikt ut mot naturen.

– Vi har suttit här och sett rävar och rådjur gå förbi utanför, berättar John.

Marita intresserade sig tidigt för tiny house-rörelsen när den uppstod i USA.

– Jag gillade tanken med att leva på en mindre yta och såg filmer på Youtube om hur andra byggt.

Interiörbild med Marita och John som poserar i köket.
Marita och John ville bo på landet men inte binda upp sig med dyra lån. Lösningen blev ett tiny house.

MARITA OCH JOHN kommer ursprungligen från Norrbotten. I Skåne bodde de först en tid tillsammans i en lägenhet i Landskrona, men de längtade båda efter ett hus på landet.

Eftersom de inte ville binda upp sig med höga banklån blev Maritas tiny house-intresse aktuellt. Så fort de bestämt sig började de med planeringen.

– Jag gjorde ritningen, berättar hon. Vi räknade på allt, som hur stor sängen eller soffan i vardagsrumsloftet fick vara och hur mycket utrymme som behövdes för att kunna öppna diskmaskinen.

Grundtanken var att de ville ha ett litet välisolerat hus som skulle fungera som åretruntboende. Det skulle stå på en vagn med hjul för att kunna flyttas och det skulle uppfylla deras krav på badrum, arbetsrum och kök.

De kontaktade en hantverkare som både kunde bygga huset efter deras ritning och konstruera vagnen. Under bygget hittade de sommarstugetomten i Tjörnarp som var perfekt för deras önskemål.

– Det ligger naturskönt och nära järnvägsstationen. Ett av kraven på platsen där vi skulle ha vårt hus var att det skulle vara nära till bra kommunikationer eftersom vi vill slippa kostnaden för bil och bensin, säger John.

Marita ligger på en bäddad säng.
På sovloftet, rakt ovanför badrummet är takhöjden 1,45 meter. Men det rejäla fönstret ger en rymlig känsla.

TIDIGT PÅ VÅREN 2018 flyttade en transportfirma det 5,5 ton tunga huset till Tjörnarp.

Marita och John hade satt en budget för sitt minihus på drygt en halv miljon kronor. De lyckades hålla den nästan på kronan.

– Vi hade kunnat pressa budgeten, men vi vill inte vara utan vare sig det runda fönstret i köket, det öppningsbara takfönstret eller diskmaskinen, säger Marita.

Sammanlagt har huset 14 fönster och det ger en ljus och rymlig känsla inomhus.

Uppvärmningen sker med en luftvärmepump och huset har en varmvattenberedare

på 250 liter.

– Väggarna är välisolerade och vi har treglasfönster. Vi har en medeltemperatur på 20 grader inomhus och ändå drar huset inte mer än 2 200 kWh per år, berättar Marita.

Nästa projekt de har på gång är att bygga ett trädäck runt hela huset.

– Vi kan behöva lite mer plats att umgås på när våra vänner och familjer kommer och hälsar på, säger hon. ●
Text: Per-Ola Ohlsson. Foto: Stefan Lindblom.

Marita tömmer diskmaskinen.
Det går preciiis att öppna diskmaskinen i köket.

Fakta om Tiny house

➞ Begreppet tiny house kommer från USA och går ut på att folk vill kunna bo mindre, enklare och billigare, men ändå under bra förhållanden.
➞ Definitionen på ett tiny house brukar vara att det inte får vara mer än 37 kvadratmeter. Det finns exempel på dem som bor på bara 7 kvadratmeter.
➞ Tiny house-rörelsen började på 1990-talet i USA, men fick sitt stora uppsving i samband med bankkrisen på 2000-talet då många fick lämna sina hem och letade efter alternativt boende.

Gråspräcklig katt sitter i trappa.
Lolla på trappan till övervåningen.

Utmaningar med att bo i ett tiny house

➞ Att allt måste beräknas exakt på millimetern, hur hög takhöjden måste vara, hur förrådsdörrar ska öppnas utan att de tar emot köksbordet o s v.
➞ Svårigheter med att ta emot besökare. Sommartid går det bra, men vintertid kan det vara svårt att ordna sittplatser till flera gäster.
➞ Att det inte går att finansiera ett tiny house på 16 kvadratmeter (loften räknas som biyta på grund av den lägre takhöjden) med bolån, man måste ta vanliga privatlån.
➞ Bristen på förvaringsutrymmen. Varje inköp måste övervägas noga.