Håkan fotograferad bakifrån lutar sig mot fronten av sin bil.

ÅTERFÖRENADE efter 40 år

Gammal kärlek rostar inte. Inte så mycket i alla fall. Det visade sig när Håkan Karlström köpte tillbaka den DeSoto som för 40 år sedan var hans första bil.

HÅKAN KARLSTRÖM VAR 17 år när en kompis till hans pappa sålde sin DeSoto Diplomat Custom, årsmodell 1950. Priset var 14 800 kronor. Han behöll bilen i fyra år, köpte sedan nya bilar och DeSoton föll mer eller mindre i glömska.

Men för sisådär tio år sedan fick Håkan ett infall och letade upp ägaren till bilen. Det visade sig att den stod i en lada i Björkvik i Sörmland. Han pratade en stund med ägaren, som berättade att han hade köpt den 1994 men att den stått i ladan sedan dess. De tog avsked och Håkan tänkte inte mera på det.

Våren 2020 ringde Håkans telefon.

– Det var mannens fru som berättade att han gått bort. Hon hade hittat en lapp där det stod DeSoto och mitt telefonnummer. Nu undrade hon om jag ville köpa bilen, berättar Håkan.

De enades rätt fort om ett pris på 55 000 kronor. Men det var inte bara att sätta sig i bilen och köra hem.

DeSoto på landsväg.
Efter att ha stått uppallad i 26 år har bilen nästan fått tillbaka sin forna glans …

– Den hade stått uppallad i 26 år. Hjulen satt helt fast, den hade inget batteri och den var täckt av ett tjockt lager med damm. Men vi lyckades få ut den med hjälp av en traktor och fick loss hjulen så pass att den gick att dra upp på en trailer.

Därpå startade en lång men inte så vansinnigt komplicerad renovering.

– Det första jag gjorde var att köpa ett 6-voltsbatteri. Sedan fick jag beställa alla slitdelar, som bromsar, vattenpump och annat. Bilen är ganska lättmekad och har man en bra motor och en bra växellåda brukar det ordna sig, säger Håkan.

Kostnaden för att renovera bilen stannande på runt tiotusen kronor, plus femtusen för hemtransporten.

– Till det kommer däcken, men de hade jag liggande till en annan bil.

Övergiven smutsig dammig bil.
… men den var allt annat än en skönhet när Håkan hämtade den i ladan i Sörmland.

ATT ÄGA EN GAMMAL amerikanare kräver inte bara tekniska kunskaper. Social kompetens är närmast en nödvändighet.

– Var man än är, på en mack eller på en camping, kommer folk fram och ska prata. Några minns att deras farfar hade en sådan bil, andra vill prata om sina bilar. Jag tycker det är kul, jag tröttnar inte, säger Håkan.

När han lade ut en bild på DeSoton på Facebook dök vänner och minnen från sena tonår upp.

– Jag skrev och pratade med dem om bilträffar och om hur jag ofta körde från Stenungsund ner till Hässleholm där jag gjorde lumpen. En gammal kompis påminde mig också om den arge campingvakten som kastade ut oss efter att vi hade somnat med kassettbandspelaren på autoreverse och antagligen ganska hög volym …

– Att köra bilen är … vad ska man säga? Speciellt, kanske. En gammal bil har en själ. Man sitter otroligt skönt. Men bilen är ganska vinglig, vilket delvis kan bero på en sliten styrsnäcka. Den är treväxlad, man startar på ettan, har i tvåan en kort stund och sedan kör man trean till man är framme. En bra bruksfart för motorn på 97 hästkrafter är 90–100 kilometer i timmen, men den går på höga varv och låter mycket.

Håkan vid ratten, som växelspaken sitter på.
Rattväxel med tre växlar, men så fort trean lagts i behövs det sällan växlas mer.

DESOTO ÄR EN legendomspunnen bil. Den byggdes av Chrysler Corporation för att i mellanprisklassen konkurrera med märken som Oldsmobile, Nash och Pontiac. Bilen sålde hyfsat under lång tid. 1957 släpptes DeSoto Firesweep, den modell som med sina extrema fenor med tre bakljus på varje ofta står högst upp på samlarnas önskelista. Men sedan var det slut på det roliga. 1958 svepte en lågkonjunktur över USA och flera bilmärken som var med i den stenhårda konkurrensen i mellanprisklassen lades ner. När DeSoto av kostnadsskäl fick en kaross från Dodge tappade märket marknadsandelar. 1960 rullade den sista DeSoton av bandet, trots att 1961 års modell hade presenterats.

ATT HÅKAN KÖPTE en DeSoto är i linje med hans stora fritidsintresse – att köpa och laga gamla bilar. Han hovrar ofta över bilannonser och har ägt ett tjugotal bilar. Mekandet är närmast terapeutiskt.

– Ibland säger jag att ”nu känner jag mig grinig, jag går ut i verkstaden en stund”. Efter ett par timmar kommer jag in igen, lugn och harmonisk. Det sköna med att meka är att om man tröttnar, då är det bara att stänga dörren och gå ut. Det är inte som djur som man måste sköta, säger han.

Front på DeSoto fotograferad från sidan med öppen motorhuv.
97 hästkrafter under huven ger en marschfart på 90–100 km/h.

Drömbilen letar han inte efter. Den har han redan.

– En Buick Cabriolet årsmodell 1949. Den är så otroligt vacker, med så snygga linjer. Det är en sådan bil som Tom Cruise och Dustin Hoffman reser med i filmen Rain Man.

Sommaren 2021 var tiden när Sverige öppnade efter pandemin. För Håkan Karlström har det inneburit många roliga turer med DeSoton, svalkad av fartvinden som tas in genom en lucka under vindrutan. En höjdpunkt har varit att åka ut med barnen som nu är i samma ålder som Håkan var när han ägde bilen förra gången.

– I somras blev det i första hand en del småturer, som att åka och fika i Skärhamn på Tjörn eller bara att ta en runda. Bilen har i alla fall fungerat som den ska och det har varit otroligt roligt, berättar Håkan.
Text: Tomas Eriksson. Foto: Patrik Olsson.

Emblem i metall med sjöfararens porträtt.
Den spanske sjöfararen Hernando de Soto har gett namn åt bilmärket.

Stigande värde

➞ 1981: Håkan köpte DeSoton för 14 800 kr.

➞ 1985: Håkan sålde den för 25 000 kr.

➞ 2020: Håkan köpte tillbaka bilen för 55 000 kr.

➞ 2021: Håkan värderar bilen till 90 000–100 000 kr.

Fakta DeSoto

Tillverkare: Chrysler.

Tillverkades: 1928–1960.

Döpt efter: Den spanske sjöfararen Hernando de Soto (1496–1542), bland annat guvernör av Kuba och Florida.

Finaste årsmodell: 1957, anser de flesta.

Pris i dag: När detta skrivs finns fyra DeSoto till salu på Bilweb. Pris 155 000–379 900.

DeSoto i kulturen: Seriefiguren Ernie och Hawkeye Pierce, kirurg i tv-serien Mash, äger båda en DeSoto. Anders F. Rönnblom spelade 1973 in låten DeSoto.