HOLLYWOOD i stjärnornas fotspår

I mer än hundra år har Hollywood haft en unik dragningskraft på människor, tack vare det soliga klimatet, den rika filmhistorien och löften om berömmelse. Los Angeles-bon Argot Murelius berättar om sevärdheter och sällsamheter med koppling till filmindustrin – miljöer vi sett så ofta på film och tv att vi tror vi varit där på riktigt.

LOS ANGELES MEST kända strövområde skulle inte finnas om det inte vore för en galenpanna som påstod sig vara nykterist men hade rejäl smak för sprit. Industrimagnaten och filantropen Griffith J. Griffith, en robust karl med välansad mustasch och djupa fickor, ansåg att det borde finnas en ”allmänning för det enkla folkets rekreation” i staden.

1896 donerade han 12,2 kvadratkilometer av sina ägor i stadsdelen Los Feliz; myndigheterna döpte parken efter honom. Griffith Park är i dag ett vardagsrum för oss enkla LA-bor. Vi klättrar uppför branta vandringsleder i morgonsvalkan och käkar picknick i fåglars sällskap, med vyer som sträcker sig till havet. Ibland tar vi ridturer i solnedgången.

Följ med till toppen av Griffith Park! Det är hisnande. Den världsberömda Hollywoodskylten reser sig vid våra fötter, nedanför ser vi själva stadsdelen Hollywood och resten av Los Angeles oändliga urbana gytter – en prålig ryamatta, punkterad av palmträd och landmärken, korsad av motorvägar som väver ihop stadens notoriska bilkultur.

Hollywood-skylten fotograferad bakifrån med utsikt över Hollywood.
Den världsberömda Hollywoodskylten restes 1923 för att marknadsföra ett bostadsprojekt. Nedanför breder själva stadsdelen Hollywood ut sig.

TILL HÖGER, DÄR Highway 101 kröker sig, ligger Capitol Records ikoniska torn, även kallat ”Huset som Nat byggde”, för att Nat King Cole drog in så mycket pengar till skivbolaget. De ständigt blinkande ljusen på taket stavar Hollywood i morsekod. Här spelade Frank Sinatra in idel slagdängor.

Om du blickar söderut kan du nästan se en liten gul kåk: Dan Tana’s, en klassisk italiensk krog och Sinatras stamlokus. Det hänger fortfarande bulliga Chiantiflaskor i taket, bordsdukarna är rustikrutiga, sittbåsen är rödmurriga och personalen är ”hej” och ”du” med stammisar och storheter.

Tornbyggnad fotograferad i skymningsljus.
I Capitol Records 13-våningstorn finns studion där bland andra Frank Sinatra gjort klassiska inspelningar.

Vill du sitta i den stimmiga baren ska du hänga på låset när de öppnar, stället är evigt poppis. Dan Tana själv heter egentligen Dobrivoje Tanasijevic´och är en serbisk före detta proffsfotbollsspelare med ett kort förflutet på bioduken; han spelade mot Robert Mitchum i Fienden i djupet.

KOLLA NU UT rakt fram så ser du Hollywood Walk of Fame. Nej, kanske inte med blotta ögat, men använd fantasin! Berömmelsens promenadstråk, ett mytomspunnet område för filmentusiaster som sträcker sig 18 kvarter utmed Hollywood Boulevard.

Trottoarerna är dekorerade med fler än 2 500 mässingsstjärnor, var och en tillägnad en underhållningslegendar, från Lucille Ball och Liz Taylor till Charlie Chaplin och Janis Joplin. Visste du att stjärnorna kostar 40 000 dollar styck?

Bild av trottoar med Hollywood-stjärnor.
Turister och filmälskare vallfärdar till Hollywood Boulevard, där mer än 2 500 underhållningslegendarer tillägnats varsin mässingsstjärna.

BOULEVARDEN KANTAS AV historiska byggnader. The Chinese Theatre är ett biopalats i orientalisk fantasidesign, invigt 1927 med premiären av Cecil B. De Milles Konungarnas Konung. Piazzan framför biografen pryds av hand- och fotavtryck från allsköns kända namn, bland dem Fred Astaire och Sonja Henie som tryckte in sina skridskor i cementen.

Pagodliknande rikt utsmyckad entré med guldtak.
Grauman’s Chinese Theatre är Hollywoods kanske mest kända biograf.

Snett emot ligger The Egyptian, ytterligare ett arkitektoniskt praktverk som öppnade 1922 med Douglas Fairbanks Robin Hood. Filmen kostade över en miljon dollar att göra, något de försökte täcka med ett hutlöst biljettpris på fem dollar, cirka 800 kronor i dagens penningvärde.

På hörnet av Highland Avenue ser du Hollywood Museum, en dold pärla och art deco-konfektyr som hyser en av världens största samlingar filmsouvenirer. Missa inte Marilyn Monroeutställningen och, om du är skräckfilmsfan, källaren där du kan se fängelset från Jodie Fosters och Anthony Hopkins När lammen tystnar.

Skåda bortom stjärnglansen till en vit byggnad på boulevardens norra sida: Musso & Frank. Den sägenomsusade, hundraåriga krogen – Hollywoods äldsta – lockade stadens kulturella elit.

Orson Welles menade att ”Musso’s” var en livmoder. Här drack Raymond Chandler gimlets, eller om det var martinis, medan han drömde fram de hårdkokta deckarna som skulle bli filmklassiker.

Parkbild på en utsiktsplats man känner igen från romantiska bilturer man sett på bio.
Griffith Park är ett populärt strövområde bland många Los Angeles-bor.

PÅ GRIFFITH PARKS baksida ligger San Fernandodalen och ”Beautiful downtown Burbank”, som talkshowlegendaren Johnny Carson ironiskt kallade det charmlösa distriktet där många filmstudior ligger, bland andra Disney och Warner Brothers. Här finns ännu en gammal goding: Smoke House, stekhuset som 1949 flyttade in i lokalerna Danny Kaye lät bygga för en restaurang han aldrig öppnade. Alla Warner-anställda passerade revy här.

Alla, inklusive Bing Crosby, Errol Flynn, Judy Garland och Humphrey Bogart beställde husets berömda vitlöksbröd. Somliga vandrade in i scenkostym; cowboys och indianer var ett vanligt inslag vid lunchen. Nu för tiden är Quentin Tarantino ett vanligt inslag vid baren där jag ofta sett honom läppja drinkar. George Clooney är så förtjust i stället att han döpte sitt produktionsbolag till Smokehouse Pictures.

Kvällsbild med utsikt över hela Los Angeles, tagen så man även ser översta våningen av Griffith Obervatory i bild.
Från Griffith Observatory har man en storslagen utsikt över Los Angeles.

LÄNGRE VÄSTERUT i ”The Valley”, som vi kallar dalen, finns Doan’s Bakery, värt en omväg om du vill smaka på kokostårtan som Tom Cruise skickar till sina kolleger varje jul. Ett pompöst bakverk med mängder av glasyr och en snöstorm av kokosflingor.

Apropå jul – vår vän Griffith Griffiths parkdonation var en julgåva. Långt senare fick LA en adventspresent av potentaten, en fåfäng gest för att få folk att glömma hans ”incident” en drucken kväll 1903 då han sköt sin fru i ansiktet. Hon överlevde men förlorade ett öga och vanställdes för alltid. Griffith dömdes till två års fängelse på San Quentin där han behandlades för alkoholdemens. Han frisläpptes, dog av leversjuka 13 år senare och testamenterade merparten av sin förmögenhet till staden. ●
Text och foto: Argot Murelius

staty av Johnny Ramone ovanpå hans gravsten.
Rockstjärnan Johnny Ramone (1948–2004) är en av många kändisar som vilar på begravningsplatsen Hollywood Forever.

Fakta Los Angeles

➞ Los Angeles, på Stillahavskusten i södra Kalifornien, är USA:s näst största stad, den fick sitt namn av spanjorerna som grundade staden år 1781. Då hette den El Pueblo de Nuestra Señora de los Ángeles del Rio de Porciúncula och låg på mexikansk mark fram till 1846. ”Änglarnas stad” var en gång ett pastoralt lantbruksområde. I dag har den subtropiska pärlan fyra miljoner invånare.

Resa hit: Flertalet flygbolag flyger mellan Los Angeles och de nordiska huvudstäderna.

Prisexempel: Stockholm–Los Angeles 4 537 kr med KLM, Köpenhamn–Los Angeles 4 804 kr med United Airlines.

Boende: Hotell kostar från 1 600 kr/natt för två personer i dubbelrum.

Tre klassiska hotell: Beverly Hills Hotel, Hotel Bel Air och Chateau Marmont är alla tre sägenomsusade lyxhotell där Hollywoodeliten fortsätter att umgås. Att bo här är kostsamt, men baren och restaurangen på Beverly Hills Hotel går bra att besöka om du vill smaka på atmosfären.

Ta dig runt: Los Angeles är oändligt stort. Hyrbil är smidigaste sättet att ta sig runt. Kollektivtrafiken fungerar beroende på vart du vill åka, men den är något opraktisk. Var beredd på att fastna i rusningstrafik efter klockan 16.

Gatuskylt med höghus i bakgrunden.
Gatukorsningen mellan Hollywood Boulevard och Vine Street blev på 1920-talet en symbol för underhållningsindustrin eftersom många filmbolag fanns i området.

BOKTIPS

Hollywood Babylon, filmskaparen Kenneth Angers bok, tecknar Hollywoods historia från 1900-talet till 1950-talet och är späckad med snaskigt skvaller. Den förbjöds när den först publicerades 1965; tio år senare trycktes den om. Väl värd att läsa om du är nyfiken på hur Hollywood faktiskt blev till.