Välkommen på AMERIKANSK KRÄFTSKIVA!

I Louisiana i södra USA älskar man kräftor minst lika mycket som vi gör i Sverige. Och precis som här samlar man gärna släkt och vänner till stora kräftkalas. Men smakerna, kryddorna och tillbehören är annorlunda, och tidningspapper ersätter både bordsduk och tallrikar. Här bjuder matprofilen och krögaren Frederik Zäll på sitt recept på en äkta cajun crawfish boil.

Cajun crawfish boil
(Heta cajunkräftor kokta i ale!)

Ingredienser

 • 4 majskolvar
 • 2 gula lökar
 • 3 king solo-vitlökar
 • 8 fasta potatisar
 • 2 apelsiner
 • 8 lagerblad
 • 1 msk cayennepeppar
 • 2 tsk chilipulver
 • 2 tsk svartpeppar, nymalen
 • 1,5 msk salt
 • 3 msk rapsolja
 • 1 msk rörsocker
 • ca 2,5 l vatten
 • 33 cl fruktig ale (gärna Founders Devil Dancer)
 • 200 g jalapeñokryddade korvar
 • 2 kg kräftor, nykokta

Gör så här

 1. Dela alla majskolvarna i tre delar. Skala lökarna och vitlökarna och dela dem i halvor. Tvätta potatisarna väl.
 2. Lägg ned ovan nämnda godsaker i en stor, stor kastrull och tillsätt apelsinerna i skivor, lagerbladen, cayennepeppar, chilipulver, svartpeppar, salt, olja och socker. Slå på vattnet och ale och koka upp under lock.
 3. Låt puttra i cirka 20 minuter. Smaka av och tillsätt eventuellt cayennepeppar om ni önskar mer hetta. Ta sedan kastrullen från värmen. Slanta och stek jalapeñokorvarna hårt.
 4. Låt kräftorna rinna av och lägg sedan ned dem i kastrullen. Låt dem hastigt bli varma och häll sedan bort det varma spadet. Häll ut kastrullens innehåll på det tidningsbeklädda bordet, strö över korvslantarna och hugg in med nävar och klor!

CAJUNKÖKET – en smältdegel

Som så mycket annat i USA har cajunköket sina rötter i flera olika delar av världen. Cajunerna är en folkgrupp i Louisiana i södra USA. De härstammar från de franskättlingar som i mitten av 1700-talet fördrevs från det som i dag är östra Kanada och vandrade söderut. Med sig tog de sina rustika franska mattraditioner, som i Louisiana blandades med bland annat afroamerikansk och spansk matkultur.

Det traditionella cajunköket baseras på relativt enkel tillagning av lätt tillgängliga och billiga råvaror – vilket i Louisiana innebär till exempel fisk, kräftor, räkor, kyckling, fläsk och ris. Vanliga grönsaker är lök, paprika och selleri.

I dag lever drygt 900 000 cajuner i USA, majoriteten av dem i Louisiana. Franska är fortfarande det dominerande språket, men engelskan tar över mer och mer.

Frederik Zäll
Mångsysslaren Frederik Zäll är bland annat popstjärna i bandet Eskobar, kokboksförfattare och krögare. Han driver restaurangen Zäll’s Smokehouse i Åkersberga norr om Stockholm där maten till stor del lagas med inspiration från södra USA.
Mer info: zallssmokehouse.se
Foto: Daniel Bellqvist