Recept som väcker HETA KÄNSLOR

Sugen på lite het mat? Då är det dags att ta fram köksförklädet och laga en klassisk mexikansk chiligryta – och en spännande kladdkaka med sting som efterrätt. Recepten på nästa sida är hämtade ur chiligurun Björn Mineurs bok Älska chili.

Långkokskungens högrevschili • 6 personer

INGREDIENSER

  • 1,5 kg högrev
  • 1 tsk salt
  • 140 g bacon
  • 2–3 msk olivolja
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 färska jalapeñofrukter, finhackade
  • 1 gul lök, finhackad
  • 400 g krossade tomater
  • 1 msk färskpressad lime
  • 4 dl vatten
  • 1 msk maizena + vatten för redning
  • Salt
  • Svartpeppar, nymalen

KRYDDBLANDNING

  • 1,5 msk anchochilipulver
  • 1 msk spiskumminfrön eller 2 tsk mald spiskummin
  • 1 msk malen chili eller finhackad torkad chili
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 dl vatten

Gör så här

  1. Putsa köttet och skär det i grytbitar. Blanda runt köttbitarna i en skål med 1 tsk salt. Ställ undan.
  2. Mixa kryddblandningen med vattnet.
  3. Stek bacon på medelvärme och spara baconfettet i en skål, det ska du använda senare.
  4. Blanda lite av baconfettet med olivoljan i en stekgryta och bryn köttbitarna, några i taget så att pannan inte blir kall. Ta upp köttet när det fått fin färg och lägg det åt sidan. Fräs löken några minuter på medelvärme och under omrörning. Rör i jalapeño och vitlök och fräs ytterligare ett par minuter. Blanda sedan ned chili- och kryddblandningen och fräs ihop allt ett par minuter till.
  5. Lägg tillbaka köttet i grytan, tillsätt krossade tomater, färskpressad lime och vatten. Låt chilin sjuda under lock på låg värme i ett par timmar. Baconet får koka med de sista fem minuterna.
  6. Gör redningen under tiden chilin kokar. Rör ihop maizena och vatten i en liten skål och rör ner i chilin. Rör om, värm upp chilin och sjud tills den tjocknar lite grann. Smaka av med salt och peppar. Du kan servera den på en gång, men den vinner på att stå till sig ett par dagar i kylen.
  7. Servera chilin med olika bönor, ris eller potatis. Du kan även äta den med mjuka majsbröd som en taco. Här kan du experimentera med olika tacotillbehör.
”Kladdigt, segt och starkt. Dumle är det perfekta bakgodiset. Kolan blir så där lagom smårinnig efter ett besök i ugnen. Den funkar i allt från småkakor till grottor, men allra bäst trivs Dumlen i en het kladdkaka.”

Chilikladdis med Dumle • 8 portioner

INGREDIENSER

  • 150 g smör
  • 3,5 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 5 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt
  • 2–3 tsk finmald chili
  • 1 påse Dumlekolor
  • Vispad grädde (till servering)
  • Florsocker
  • Ev. finhackad chili

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader, smörj och mjöla en form på 22–25 centimeter.
  2. Smält smöret.
  3. Ta smöret av värmen och rör ner socker och ägg.
  4. Tillsätt resten av ingredienserna – förutom Dumlen.
  5. Häll över smeten i formen och tryck ner kolorna i smeten.
  6. Grädda i ca 20 minuter. Håll koll – kakan ska vara klassiskt kladdig inuti men lite hård på ytan.
  7. Låt svalna och dekorera med pudrat florsocker.

Recept Björn Mineur. Foto: Jonas Larsson ur boken Älska chili (PUG förlag)

Recepten är hämtade ur boken Älska chili av Björn Mineur.