Handgjord GLASS

Det behöver inte vara krångligt att göra egen glass. Med Samantha Santambrogio-Öbergs recept gör du krämig italiensk gräddglass utan glassmaskin. Bara att blanda ingredienserna och ställa i frysen.

Stracciatellan föddes i en restaurang i Bergamo i norra Italien i början av 1960-talet. Här har du en väldigt okomplicerad variant som är fantastiskt
god den också!

Stracciatella semplice al cioccolato

Enkel stracciatella med choklad

6 portioner

Cirka 8 dl glassmet

Ingredienser:

  • 1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 100 g mörk choklad
  • 100 g vit choklad

Gör så här:

  1. Ställ den kondenserade mjölken i kylskåpet tills den är kall.
  2. Vispa grädden medelfast. Blanda ner kondenserad mjölk och vaniljextrakt, lite i taget.
  3. Finhacka den mörka och vita chokladen. Vänd försiktigt ner chokladen i grädden.
  4. Häll glassmeten i önskad form och låt glassen stelna i frysen. Det tar 2–4 timmar, beroende på storleken på din form.
Ett enkelt och snabbt recept som du gör utan glassmaskin. Söt pistagekräm hittar du i välsorterade livsmedels- butiker och på nätet. Hur många pinnglassar du får beror på storleken på dina formar.

Delizia di pistacchio e lamponi

Hallon- och pistagedröm

4 portioner

Cirka 6 dl glassmet

Ingredienser:

  • 1 ½ dl sötad kondenserad mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk söt pistagekräm
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 ask färska hallon (125 g)
  • 1 dl hackade pistagenötter
  • Till servering: färska hallon

Gör så här:

  1. Ställ den kondenserade mjölken i kylskåpet tills den är kall.
  2. Vispa grädden medelfast. Häll i kondenserad mjölk och rör om.
  3. Späd ut pistagekrämen med 2 msk vispgrädde så att kon-sistensen blir mer flytande och enklare att arbeta med.
  4. Mosa hallonen lätt med en gaffel. Det är gott om några bitar är lite större.
  5. Vänd ner pistagekräm, hallon och hackade pistage-nötter i den vispade grädden lite slarvigt.
  6. Häll glassmeten i en stor form eller pinnglassformar och ställ i frysen i minst 4 timmar eller tills glassen är helt fryst.
  7. Servera glassen som den är eller med färska hallon.