Tårta på tårta

Vissa tycker att smörgåstårtan är förlegad och en salig blandning av allt – toppat med för mycket majonnäs. Tvärtom, menar bakbloggaren Emma Brink Rask och bjuder på smörgåstårtor för 2020-talet.

Smörgåstårta med kalkon och gorgonzola 6–8 personer

Ingredienser:

Smörgåsbotten

  • 300 g rumsvarm mjölk (3 dl)
  • 45 g neutral olja (½ dl)
  • 10 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 20 g honung (1 msk)
  • 390 g vetemjöl special (6 ½ dl)

Fyllning

  • 250 g mascarpone
  • 300 g crème fraiche (3 dl)
  • 150 g rumsvarm gorgonzola
  • 200 g skivad rökt kalkon
  • 30 g färsk persilja (1 dl)
  • Salt och svartpeppar Garnering
  • 1 knippe bladpersilja
  • 5 ostskivor
  • 100 g skivad rökt kalkon
  • 1 gurka
  • Blomkål (gärna i olika färger)
  • 50 g gorgonzola
  • Röda vindruvor
  • Björnbär
  • Kvistar av rosmarin

Gör så här:

Smörgåsbotten

  1. Lägg alla ingredienser i en bunke, gärna till en köksmaskin. Knåda i 10 minuter tills du har en jämn och slät deg.
  2. Smörj en form, 18–20 cm i diameter, med lite olja och lägg degen i den. Låt degen jäsa i rumstemperatur i 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader (vanlig ugn) och grädda brödet mitt i ugnen i cirka 30 minuter, tills det når en innertemperatur på 98 grader. Låt brödet bli helt kallt.

Fyllning

  1. Vispa mascarpone och crème fraiche luftigt och krämigt. Lägg undan 2 dl till montering.
  2. Dela gorgonzolan i mindre bitar och vispa ner den i den resterande krämen. Strimla kalkonskivorna och hacka persiljan fint. Vänd ner allt i krämen och smaka av med salt och peppar.

Montering

  1. Skär av den översta toppen på brödet och skär även bort den yttersta millimetern runt om brödet. Dela det sedan i tre lika tjocka delar.
  2. Lägg en av dem på ett fat och bred på hälften av fyllningen. Lägg på nästa botten och upprepa. Lägg på den sista bottnen och stryk den undanlagda krämen på och runt om tårtan. Ställ in tårtan i kylskåpet i någon timme så att den sätter sig.

Garnering

  1. Knip av bladen på blad-persiljan och klistra fast dem på tårtans kanter. Enklast är det att börja högst upp och låta bladtoppen gå över kanten något. Fortsätt sedan fästa blad på kanten ner mot fatet.
  2. Skär tjocka remsor av ost-skivor, 2–3 cm långa, och forma dem till snurror. Gör samma sak med kalkonskivorna. Skär remsor av gurkan med en osthyvel eller potatisskalare och gör snurror även av dem. Placera alla snurror på toppen av tårtan.
  3. Koka blomkålsbuketter i 3–4 minuter, låt dem svalna något och placera ut några på tårtan. Fyll ut hålen med brutna bitar av gorgonzola, röda vindruvor, björnbär och kvistar av rosmarin.
Denna krämiga moussesmörgåstårta med toner av pesto och getost funkar lika fint som förrätt eller lunch som att servera på buffén.

Pestomoussetårta med lufttorkad skinka

8–10 bitar

Ingredienser:

Botten

  • 100 g smör
  • 300 g Lingongrova (7–8 skivor)

Pestomousse

  • 250 g crème fraiche (2 ½ dl)
  • 200 g färskost (2 dl)
  • 125 g getost
  • 125 g grön pesto (1 ¼ dl)
  • Salt och svartpeppar Garnering
  • 25 g pinjenötter (½ dl)
  • 150 g lufttorkad skinka
  • 2 färska fikon
  • 25 g rödbetschips

Garnering

  1. Rosta pinjenötterna i en torr panna på medelhög värme tills de har fått fin färg.
  2. Snurra den lufttorkade skinkan till rosor och sätt som en krans runt tårtan.
  3. Skär fikonen i klyftor och placera ut i kransen.
  4. Strö över pinjenötterna och placera ut rödbetschips.

”Dekorera sparsamt” 

Hallå där Emma Brink Rask, som driver bakbloggen Brinken bakar, hur fick du idén till boken?

– När jag gör inlägg på min blogg är det tårtor som generellt får mest uppmärksamhet. När jag la ut några inlägg om smörgåstårtor blev gensvaret enormt – de mest populära någonsin. När jag diskuterade detta med mitt förlag kändes det som att sött och salt är en bra kombination. Smörgås-tårtor lever lite kvar i det förgångna och jag tyckte att det var dags att ta med dem in i nutiden.

Är smörgåstårtan på väg att bli trendig igen?

– Ja definitivt, men många har fortfarande en förlegad bild av dem, som något som äts på begravningar och student-mottagningar. Smörgåstårtan kan vara en vattendelare, antingen älskar man eller avskyr dem. Ofta beror det på att man har blandat allt på en och samma tårta med mycket majonnäs. Men så behöver det inte vara. Smörgåstårta kan göras i mindre format, och fräschare och mer stilrena så de passar en söndagsbrunch eller fredagsmiddag.

 Vad är vanliga misstag när man gör en smörgåstårta?

–Att man blandar för många olika smaker och att man dekorerar med allt som finns inuti. Gör i stället goda röror att ha inuti och dekorera sparsamt, i stället för att ha långa rader av skinka och ägg ovanpå. Jag gillar majonnäs, men det räcker med ett par matskedar blandat med crème fraiche eller färskost. Ett tips är att vispa crème fraichen innan du blandar den, då blir den inte rinnig och enklare att garnera med för att bygga en snygg tårta.

Det är ofta svårt att ta första biten, vad är ditt tips?

– Att ha det goda i tårtan, inte ovanpå och att i stället för en tårtspade använda en brödkniv och såga dig igenom.