LAS PALMAS LEVERERAR

Charterbolagen brukar föreslå en dagstur till Las Palmas under solsemestern på Gran Canarias sydsida. Kombis Christina Bild rekommenderar att du gör tvärtom. Öns huvudstad har allt – en oändlig sandstrand, fascinerande historia, ett levande kulturliv, budgetrestauranger och Michelinkrogar.

KOMBINATIONEN AV solsäkra stränder och ett krog- och kulturliv med storstadspuls är inte alltför vanlig. I alla fall inte om man är ressugen när Sverige är som gråast, mellan november och februari. Men på senare år har ett nygammalt turistmål som uppfyller kraven med råge låtit höra om sig – Las Palmas.

För att lära känna utvalda delar av staden väljer vi att boka boenden i två olika områden. Det första är ett enkelt Airbnb, men med magisk placering vid Hospital San José på Las Canteras, den tre kilometer långa sandstranden. Det andra ett litet boutiquehotell med bohemisk charm, 200 meter från Plaza Santa Ana.

ÄVEN OM RESANS primära mål är att upptäcka och uppleva, prioriteras solen första dagen och vi flipfloppar de tio metrarna över Paseo de Las Canteras med sikte på solstol, bok och bad. Las Canteras har utsetts till en av världens bästa stadsstränder och lever upp till sitt rykte: finkornig, gyllengul sand, fräscht, välstädat och ingen trängsel.

Strandpromenaden utgör den norra stadsdelens nav och här samlas lokalbor och turister i alla åldrar, från morgonkaffet och löprundan tills middagens dessertsked är avslickad. Man flanerar, spanar, pratar och tar en glass på en bänk eller en Aperol Spritz på en bar. Restauranger och kaféer ligger vägg i vägg och turistfällorna är förvånansvärt få.

På gatorna närmast strandpromenaden pågår lokalbornas vardagsliv och närbutiker, frisörer, barer, parfymerier och restauranger ligger tätt. Redan andra dagen hittar vi vår favorit – blygsamma Los Calderos de Nando, som serverade semesterns bästa bläckfisk. Här vittnar många byggnader om bättre tider – både historiskt och vad som komma skall. Sedan 1960-talets storhetstid har turisterna successivt flytt till den mer solsäkra sydkusten och många hus i huvudstaden har för-fallit, något som nu åtgärdas i rask takt. Det renoveras för fullt och den fräscha strandpromenaden, anpassad för rullstolsburna, visar ambitionsnivån.

Las Palmas vimlar av prisvärda, mysiga krogar, barer och kaféer.

TILL SKILLNAD MOT de mallade turistorterna i söder råder ingen tvekan om Las Palmas identitet – varje kvadratcentimeter är spansk och sedan århundraden en länk mellan Europa, Afrika och Amerika. Även om menyn är på engelska händer det att servitören bara talar spanska, vilket kompenseras med en genuin servicekänsla, utan fjäsk. Det märks också att cirka 20 000 av Las Palmas knappt 380 000 invånare är studenter. Det vimlar av prisvärda, mysiga krogar, barer och kaféer. Med utgångspunkt från våra boenden vid Las Canteras och i Vegueta når vi åtskilliga sevärdheter till fots och först på kulturagendan står akvariet Poema del Mar; en upplevelse som visar sig hålla toppklass. En enorm variation av scenografi och akvarietyper, med allt från krokodiler och hajar till själv-lysande maneter, gör att två timmar försvinner i ett nafs. Guidningen, via mobilapp, fungerar dåligt men det gör inget eftersom allt är pedagogiskt skyltat även på engelska.

VÅR NÄSTA UPPTÄCKTSRESA går till katedralen Santa Ana, som började byggas 1497 och är ett hopkok av olika stilepoker. Precis bakom katedralen ligger museet och forna guvernörs-bostaden Casa de Colón, där Christofer Columbus sägs ha övernattat på sin väg till och från Amerika år 1492.

Ett stenkast därifrån ligger CAAM, Centro Atlántico de Arte Moderno, med kanarisk och internationell konst av hög kvalitet och Museo Canario, där ögruppens ursprungsbefolkning, guancherna, och deras vardag lyfts fram. Lite makabert och fascinerande, med mängder av kranier och skelett. Alla dessa godbitar ligger i Vegueta som är en sevärdhet i sig med smala stenlagda, krokiga gator, små torg och 1600–1700-talshus vars utsirade bal-konger på sin tid signalerade ägarens status.

Den som vill maxa kulturdagen börjar morgonen med frukost på matmarknaden Mercado de Vegueta, etablerad 1854, och köper med sig exotiska frukter som färdkost. När huvudet är fullmatat med museala intryck är Cervecería y Picoteo Te Lo Dije Pérez ett utmärkt val för lunch. Ett till synes enkelt hak men här finns hela 143 sorters öl, vällagad kanarisk mat och servitörerna, som ser ut att vara bröder, är grymt trevliga och kunniga.

Stärkta av husmanskost och lokal öl strosar vi norrut längs Calle de Triana, den näst största shoppinggatan efter Aveny Mesa y Lopez, som kan skryta med ett extremt stort och välsorterat varuhus i kedjan El Corte Inglés. Vi rundar av kvällen med middag på trendiga Manuela Jemena Bar som har stadens bästa tortilla och fenomenala skaldjur.

Mercado del Puerto är inte bara marknad. Saluhallen har också livemusik och fina tapasställen.

TROTS ATT STADSLIVET levererar allt man kan önska har vi redan innan avresan bestämt oss för att hinna se några andra delar av ön. Såväl ökenlandskap som vinodlingar ligger bara någon timme bort. En dag när huvudstaden är molnig tar vi sikte på Maspalomas, känt för sina sanddyner, där himlen är blå men restaurangpriserna dubbelt så höga.

Och inte minst bokar vi en heldags-tur upp i bergen. Här knyts historiepåsen ihop av vår guide som berättar om vilda djur (inte många sådana på Gran Canaria), natur (tallskogar, vin-odlingar, vulkaner och drakblodsträd) och öns historia, från de första berberna som tros ha kommit från Nordafrika för minst 2 000 år sedan.

Vyerna över öns näst högsta topp, Pico de las Nieves, där snön tills nyligen brukade lägga sig varje år, och klippan Roque Nublo, 1 813 meter över havet, med Teneriffa i bakgrunden är hänförande. Redan där och då börjar planerna på nästa resa – en kombi-nation av de två huvudstäderna Las Palmas och Santa Cruz de Tenerife.  Kanarieöarna har visat sig vara så mycket mer än en sällskapsresa till solen.

Faktaruta: 

Kanarieöarna
Den spanska, autonoma ögruppen består av Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, El Hierro, La Palma, La Gomera och sex mindre öar. Las Palmas de Gran Canaria är huvudort tillsammans med Santa Cruz de Tenerife.

3 favoriter

Las Canteras  – den tre kilometer långa stranden och strandpromenaden är stadens hjärta där man solar, badar, surfar, joggar, sportar, äter, dricker, ser och syns.

F29 Bar – beställ en Concorde av piloten – förlåt, bartendern – sjunk ner i flygplansstolen, spänn fast säkerhets-bältet och låt dig lyftas av en unik barupplevelse. All inredning kommer från flygplan och helikoptrar som varit i trafik.

Guidad tur i Vegueta – det som skulle bli Las Palmas grundades just här, 1478, och en historisk vandring i den gamla staden är väl investerad tid.