Sälen håller i längden

Makalösa vidder, klassiska fjällpensionat och miltals med väl preparerade skidspår. Sälen är ett paradis för längdskidåkare.

SNÖN HAR VRÄKT NER i flera dagar och skapat ett idylliskt vinterlandskap, granarna hukar under snömängderna. Jag kom hit under gårdagen och hann med att glida runt i det fina elljusspåret vid Hundfjället och Tandådalen. En perfekt uppmjukning, för nu är det längdåkning i Sälen som gäller. Och varför inte, med tanke på att området bjuder på 25 mil med preparerade längdspår och mer än 20 mil kryssmarkerade leder i fjällterrängen.

Skistar Lodge vid Hundfjället har spåren strax utanför entrén. Det är ett nybyggt ståtligt skidåkarhotell med trendigt spa, två krogar och rustika rum och lägenheter.

Denna morgon har jag siktet inställt på tolv kilometer långa Kalven runt, ett av Sälenfjällens vackraste skogsspår, som leder runt fjället Västra Kalven. Till en början förbi Tandådalens pister, för att någon kilometer senare leda vidare in i den trolska gammelskogen.

Ryggsäcken är packad med ett ombyte och lunchpaket, för jag tänker fortsätta vidare österut till Gammel

gården och Olarsgården för mat och boende. En slags skidluff – och det finurliga i Sälen är att man kan skida i ena riktningen för att sedan ta bussen tillbaka till utgångspunkten.

Det är en härlig känsla att staka sig fram i nypreparerade spår, utan stress och jäkt. Det är vindstilla och aningen gråmulet efter nattens snöfall, och så här i slutet av januari är det få åkare ute i spåret. En av dem är Elin Ros från Huddinge. Hon är här en vecka med sin man och har längd- och turspår i fokus.

– Det var över 15 år sen sist, men då var vi här med barnen för att åka i backarna, säger hon. Elin njuter av de fina längdspåren.

– Det är ju som en sagoskog, och

påminner om barndomens vintrar. Jag tog en spontan fikapaus vid Lindalens fäbod, som jag inte kände till innan. Den dök bara upp bland träden.

Fäboden är väl värd ett längre stopp, där den ligger mjukt inbäddad i en liten glänta. En timrad byggnad från 1734, samma år som Carl von Linné var i Sälen.

Hemfjällsstugan är ett populärt utflyktsmål.

EFTER YTTERLIGARE NÅGRA kilometer passerar jag en bäck som porlar friskt trots minusgraderna. Snart är det dags att vika av österut. Den avslutande halvmilen till Gammelgården går mestadels i flack terräng, förbi det klassiska Högfjällshotellet med sin långa slalombacke.

Gammelgården ligger några hundra meter längre ner i dalen. Att kliva in i storstugan är som en resa tillbaka till de klassiska fjällpensionaten på 50- och 60-talen.

Den timrade 1600-talsbyggnaden flyttades till Sälen från Malungsfors 1945 för att bli kaffe- och våffelstuga. Den var tänkt som ett lagom äventyrligt utflyktsmål för gästerna på Högfjällshotellet.

Matsal och sällskapsrum är dekorerade med uppstoppade djur och fåglar, gamla dalaskåp och hemvävda bonader. I täljstensspisarna sprakar brasorna muntert. Restaurangen hör till en av Sälens mer omskrivna och blev utsedd till Årets Viltkrog 2022. Köksmästaren Johan Bjurström vann dessutom titeln Årets Vildmarkskock ett par år tidigare.

Älgtartar, dovhjort och fjällrödingfilé är några av rätterna som serveras.  Passar perfekt efter en dag i skidspåren.

NÄSTA MORGON BJUDER på en rod-nande himmel som varslar om en solig och kall dag. Jag kan inte motstå att ta en kort skejtingtur upp mot Östfjället i ottan för att se på soluppgången. Skarföret gör att glidet är helt suveränt.

Frukosten smakar fantastiskt efter skidutflykten: äggröra och rejäla  urdegsmackor med björnkorv, älg-salami och rökt hjort som pålägg.

Nu är siktet inställt på Storfjälls-graven, några kilometer bort. Redan på 50-talet var det populärt att gå på tur dit för att fika och sola sig i ravinerna runt stugan.

En dag som denna är det svårt att slita sig från vyerna, där varje fjällbjörk, gran och tall är som levande konstverk i sig, inbäddade i snö och is.

Turen fortsätter till Hemfjällsstugan, även den värd ett besök. Den tiogradiga kylan gör att det efterhand fylls på med skidåkare både från Hemfjällstangen i söder och Högfjället i norr. Några har tagit sig upp med liften från Lindvallen och sedan skidat en betydligt kortare väg till stugan.

– Ja, en dag som den här vill jag inte missa, säger Karin Larsson från Upp-sala, en ”till åren kommen krutgumma” som hon kallar sig själv.

Karin har skidat hit på egen hand. Dotter och barnbarn åker i pisterna.

– Maken tyckte det var för kallt att åka skidor i dag, så jag stack i väg på en egen tur, säger Karin.

OLARSGÅRDEN VÄNTAR längre ner i dalen. En stocktimrad byggnad från 40-talet med prisbelönta restaurangen Elgen som frestar med klassisk husmanskost, ”slow food” och en omfångsrik vinlista. Ännu ett pensionat med känsla av svunnen tid, och med spåren utanför husknuten. Mysfaktorn är hög i den kombinerade bistron och receptionen. Finmatsalen ligger i rummet bredvid.

Här serverar krögaren Jonas Persson bland annat halstrad hjorttartar, ragg-munk och den klassiska fjälltoasten som funnits på menyn i mer än 30 år. Den består bland annat av oxfilé från Dalarna, med lokal senap, bearnaise och nyriven pepparrot.

– Den kommer att finnas på menyn så länge jag är kvar, konstaterar Jonas. I morgon väntar en rejäl skidtur ända till Stöten, allra längst i väster.

Drygt två mil på skidor över vidsträckta kalfjäll är planen. Men väderprognosen visar på ymnigt snöfall, så det kanske blir skogsspåren tillbaka till Hundfjället i stället. Minst lika härligt!

 

Spår med variation

➞I Sälen finns närmare 250 kilometer preparerade längdspår, allt från kortare barnvänliga varianter i skogs- eller fjäll-miljö till längre slingor på högfjället.

➞För den tursugne finns Sälenringen, en närmare sju mil lång skidled runt hela fjällområdet markerad med röda ledkryss. För de andra skidlederna i om-rådet är det gula ledkryss som gäller.

➞Längs lederna finns ett 15-tal raststugor och vindskydd.

Mer info: salenfjallen.se, skistar.com

 

Lär dig längd i Sälen

För den som vill lära sig att åka längdskidor mer effektivt arrangerar Mattias Svahn, Vasaloppscoach och långloppsåkare från Mora, tränings-helger för både nybörjare och mer avancerade motionärer, med bland annat Gammelgården som bas. Mer info: vasasvahn.se