5 finfina nostalgifik

En kopp kaffe och en mazarin kan bli en tidsresa. Här är fiken som för dig tillbaka till 50- och 60-talet.

EBBAS FIK, HELSINGBORG

Det här är stället för alla 1950-talsälskare. Fullproppat med genuina detaljer från en tid då allt var möjligt. På Ebbas Fik går det mesta i pastell och här kan du beskåda både stringhyllor och njurformade teak-bord, men också en fungerande jukebox och mängder av affischer och skyltar från tiden. Fiket serverar runt 40 olika sorters kakor och allt bakas från grunden.

Mer info: ebbasfik.se

Bild från Café Cineast i Sveg med flera filmposters inramade på väggarna.
Frossa i filmnostalgi till fikat på Café Cineast i Sveg.

CAFÉ CINEAST, SVEG

Paradiset för filmnörden ligger i Sveg.  Kaféet ser ut som en amerikansk diner

i 1950-talsstil. Väggarna är täckta av film- affischer och neonskyltar, och kanske äter du din kanelbulle till tonerna av Ennio Morricones filmmusik från western- klassikern Den gode, den onde, den fule.  På övervåningen hittar du ett filmmuseum.  Mer info: cafecineast.se

WÄSTERLUNDS KONDITORI, KRAMFORS

Det k-märkta konditoriet vid Sandöbron har länge varit ett givet stopp för bilburna  semesterfirare i norr. Den enorma neon-skylten på taket och inredningen med väggar av stoppad grön galon och blanka mässingsdetaljer, allt andas trivsamt  1960-tal. Till kokkaffet serveras både punschrullar, Sylviakaka och Kramforskaka – förstås. Har öppet maj till november. Mer info: wasterlundskonditori.se

RITORNO, STOCKHOLM

Här kan man tro att tiden stått stilla. Ritornos inredning är densamma som när fiket öppnade 1959. Röd heltäckningsmatta, vinylklädda stolar, mörkbrun träpanel och  pampiga kristallkronor. Här har flera av lan-dets kända musiker och författare suttit och skrivit på sina alster, och kanske avnjutit en biskvi till kaffet. En riktig Stockholmsklassiker!  Mer info: ritorno.se

Bild på Fiket i Grännas fasad med en veteranbil parkerad utanför.
Nostalgi både utanför och inne på Fiket i Gränna.

FIKET I GRÄNNA

I Sveriges eget polkaparadis finns en riktig retropärla. På Fiket i Gränna är väggarna  täckta med teakbrun träpanel som  matchar det schackrutiga golvet perfekt.

I varje hörn finns det någon fin 50-tals-detalj att glädjas åt. I kaféet serveras både hembakta dammsugare och radiokaka, men favoriten är den klassiska räkmackan som enligt stamgästerna inte går av för hackor.

Mer info: fiket.se

TIPS PÅ MER RETROINSPIRATION!

Får du inte nog av retronostalgi kan du kolla in Peter Mannerfelts Reseguide till 50-talet som finns i sex fristående delar

(Retromega förlag). Den senaste från 2020 har särskilt fokus på veterancampare, dansk retro samt tidens pin-up-style. I april 2023 kommer del sju som är en ”best of” med läsarnas favoriter.