Bild på Anders Liljegren bland arkivhyllorna.

Arkiv X finns på riktigt – i Norrköping

Världens största UFO-arkiv finns varken på någon hemlig amerikansk bas eller i någon galen forskares underjordiska laboratorium. Utan utspritt i ett antal källarlokaler i Norrköping.

BARA SMÅ LÄTTA MOLN på en klarblå himmel. Knappast något att rapportera om när vi går nerför trapporna till världens största UFO-arkiv.

Här höjer väl Anders Liljegren bara på ögonbrynen av en närkontakt av tredje graden.
– Nej, vi analyserar och arkiverar alla rapporter där folk har gjort UFO-observationer. Nu är vi uppe i 20 000 händelser bara i Sverige, säger Anders.

Anders Liljegren, 72, visar runt i Archives for the Unexplained i Norrköpings underjord: fyra hyllkilometer av rapporter, vittnesmål, böcker, tidskrifter, videoband och filmer om sådant som inte riktigt går att förklara.

– En del kanske får en förklaring i framtiden, då till exempel ett fenomen i en skog förklaras med att en skogsarbetare var där och arbetade den natten, säger Anders och öppnar ytter-ligare en dörr i UFO-katakomberna.

Det som ser ut som ett sjuttiotals-grått statligt arkiv med massiva hyllor som skjuts isär med stora rattar är till brädden fyllt med berättelser om mystiska händelser, ljusfenomen på himlen, blixtsnabba, tefatsliknande farkoster i skyn och märkliga figurer på nattligt besök i trädgården. Typiska aliens, alltså. Som vi tror att de ska se ut.

Bild på stereotypa utomjordingsskulpturer.
Är det månne så här utomjordingar ser ut?

VISSA AV RAPPORTERNA går inte att avfärda som meteorologiska fenomen, flygplan på en natthimmel eller önske-tänkande. De går inte att förklara, säger Anders Liljegren.

Han ler lite hemlighetsfullt, men samtidigt anar man en viss skepsis mitt i fascinationen för det oförklarliga. Anders låter rapporterna tala för sig själva, även om han läser dem med en kritisk blick.

– Jag är en nörd, visst, och har alltid varit fascinerad av rymden och tanken på att det kan finnas andra civilisationer än vår. Men vi är seriösa och tar det här på största allvar, säger han.

Det kanske är överflödigt i samman-hanget att fråga Anders om han tror att det finns liv på andra planeter. Men vi frågar ändå.

– Klart det gör, säger han inte helt oväntat. Det finns myriader av livsformer i … ja, kanske i parallella universum. Det behöver inte vara i rymden som vi känner den. Men det finns andra intelligenta livsformer.

Anders berättar om några UFO- rapporter på närmare håll. Här på jorden. Utanför Norrköping, till exempel.

Bild på filmappar med UFO-rapporter.
I arkivet finns uppgifter om 20 000 UFO observationer – bara i Sverige.

DET VAR 23 AUGUSTI 1967 och kallas Kolmården-fallet. Ett ungt par i 15-års-åldern såg ett ljussken som rörde sig i horisonten. Tjejen berättade att hon på natten såg en apliknande figur, 80–90 centimeter lång, i trädgården hemma, berättar Anders.

Enligt rapporten, som en ufolog gjorde, sågs ett ljussken hela natten och på morgonen hittade tjejen och hennes familj äpplen med ”konstiga” bitmärken på marken.

– En mycket intressant rapport. 2015, eller om det var 2016, letade en ufolog upp tjejen och frågade om det var hon som var med om det oförklarliga den natten 1967. Jodå, det var hon. Vi bjöd in henne till arkivet och hon kom hit och berättade historien. Inte bara det: hon gjorde teckningar också. Hon var, som man betecknar det i ufologin, med om en närkontakt av tredje graden, och det var tio år innan Steven Spielbergs filmklassiker När-kontakt av tredje graden.

– Jag tror henne, säger Anders Liljegren. Historien har inga luckor eller kryphål.

Kolmården-fallet är viktigt i den svenska UFO-historien, precis som Vilhelmina-fallet då en familj vid halv ett på natten den 4 mars 1967 såg två föremål sväva över gården. Oförklarligt, enligt ufologerna. Samma analys gjordes efter det som hände vid Lergravsviken på nordöstra Gotland 5 augusti 1957.

– Erik Åkerberg, kommissarie vid Visbypolisen, och hans fru såg vid tio-tiden på kvällen två farkoster som han liknade vid ett par diskusar till formen. Ufologen Gösta Rehn och militären har utrett deras rapport, men kom till slutsatsen att det inte gick att förklara fenomenet.

Fallet har fascinerat Anders Liljegren så mycket att han åkte till Lergravs-viken på 1980-talet.

– Jag vallfärdade dit. En riktig rysare att vara där observationen gjordes. En klassisk UFO-plats.

Bild på en rapport om UFO-aktivitet i Sverige.
En av arkivets tiotusentals rapporter.

EN SKRÖNA DÄREMOT var Domstens-fallet 1958, då två män natten mot 20 december vittnade om att de först såg ett ljussken och sedan en farkost. Därefter ska ”tre–fyra konstiga varel-ser” tagit tag i dem. Den ene mannen lyckades slå sig fri, kasta sig in i bilen och skrämma bort varelserna genom att tuta.

– De hade läst serien om rymdhjälten Tom Trick i Hemmets Veckotidning och ljög ihop en historia. Men tidningarna gick på den, säger Anders.

Bland alla rapporter i arkivet om farkoster och ljussken finns också  vittnesmål om parapsykologiska  fenomen och berättelser från folk som sett Jungfru Maria uppenbara sig.

– Vi bevarar rapporterna för efter-världen, säger Anders Liljegren.

När bevarandet är över för dagen går han hem och varvar ner med sin hobby.

– Jag följer 27 000 stora fartyg. Var och när de byggdes, hur de trafikerar världshaven och när de skrotas. Varför? För att det är kul. Jag är ju nörd.

UFO-fakta:

UFO-arkivet startades i en liten lägenhet i Södertälje 1973. Sex år senare flyttades arkivet till Norrköping. 2013 bytte man namn till Archives for the Unexplained, AFU.

AFU har fyra hyllkilometer handlingar i 15 olika källarlokaler i Ljura-området i Norrköping.

UFO-rapporter, där folk tror att de sett något oförklarligt, tas emot av organisationen UFO Sverige. Efter utredning skickas de till AFU för arkivering.

Den första svenska UFO-vågen kom efter andra världskriget. Många hade sett ”spökraketer”, som troligen var nazisternas V1-eller V2-bomber. Ett exempel var Bäckebobomben, en V2-bomb som exploderade i luften och kraschade i Bäckebo norr om Nybro den 13 juni 1944.

UFO-världens ”heliga Graal” är Roswellincidenten, där det påstås att ett rymdskepp kraschade i Roswell i den amerikanska delstaten New Mexico 1947, och där konspirations-teoretiker hävdar att militären sedan gömde de döda utomjordingarna.

I USA ändras nu begreppet: UFO, Unidentified Flying Object benämns hädanefter som UAF, Unidentified Aerial Phenomena. Director of National Intelligence, DNI, sade nyligen i en rapport att 143 av 144 rapporter mellan 2004 och 2021 är ”oförklarliga”.