En bild på en skulptur med texten Koh Lanta.

KOH LANTA – svenskarnas ö i Thailand

Koh Lanta i södra Thailand kallas ibland svenskarnas ö. Många fina stränder, en avslappnad och lokal stämning och två svenska skolor bidrar till att många svenskar hittar hit och trivs. Möt pensionären Barbro och läraren Peter som båda tilltalas av den avlånga öns trygga atmosfär.

JAG VANDRAR PÅ stranden under palmer och fikusträd med frodigt gröna blad, lyssnar på inkommande vågor och skratten från två blonda barn som jagar varandra. Lukten av citrongräs och röd curry slingrar sig förbi. Långt borta hörs en reggaelåt från en strandbar.

Vackra Koh Lanta är en tre mil lång ö i thailändska Krabi-provinsen. En av de lugnaste stränderna på ön heter Klong Dao och är populär bland svenska barn-familjer. Stranden ligger i en skyddad bukt och den nästan vita sanden liknar ett salsgolv som svagt lutar ner i det turkosa vattenbrynet.

På Klong Dao träffar jag Barbro Lindqvist från Uppsala. Hon är i 70-årsåldern och har rest hit ensam. Maken stannar hemma. Barbro reser mycket och nästan alltid på egen hand. Det är precis så hon vill ha det, säger hon.

– ­Jag får ofta frågan av väninnor om att resa tillsammans. Jag svarar alltid nej.

Barbro tycker särskilt mycket om att resa till Asien på vintern och har besökt Koh Lanta flera gånger.

– Jag älskar öns karaktär. Inget hus är högre än palmerna. Inga försäljare syns på stränderna. Det finns inga Finlandsfärjor till hotell. Hotellen är små och smakfulla.

Efter ett benbrott har Barbro svårt att gå där det är alltför stora höjdskillnader. Då passar Klong Daos långgrunda strand ovanligt bra.

– Klong Dao är barn- och åldrings-vänlig, säger hon och ler.

På Koh Lanta har Barbro lugna dagar. Hon bor billigt men bra i tre veckor – en bungalow under 200 kronor natten med rent och fräscht badrum. Ibland ser hon sig omkring på ön och hyr då motorcykel. Därför kan hon tipsa om nya utomhusbiografen Lanta Cinema, där man kan se film under stjärnorna kvällstid. Men mest ligger hon i hängmattan och läser på sin läsplatta.

– Den här resan kommer jag läsa runt 15 romaner. Helt underbart!

En vacker utsiktsbild från ett lyxigt hotell i Koh Lanta.
Från Pimalai Resort och hotellets övre pool har man en mäktig utsikt över Kantiang Bay.

KOH LANTA ÄR EN Ö med tudelad karaktär. Västkusten radar upp sand-stränder i solnedgångsläge. Östkusten domineras av mangroveträsk mellan små fiskebyar. Inte oväntat håller nästan alla besökare till på västsidan, där de långa stränderna kantas av charmiga restauranger och hotell.

Att utforska den magnifika västkusten från norr till söder är en riktigt rolig dagsutflykt. Vägen följer kusten i stort sett hela tiden och visar upp Koh Lanta i hela sin variationsrikedom.  Ön reser sig högre och högre ju längre söderut man kommer. Den mest bild-sköna bukten heter Kantiang Bay och här finns öns främsta hotell, Pimalai, vars högt belägna pool har fina utsikter.

När jag sagt adjö till Barbro och promenerar tillbaka längs Klong Dao är svenska det språk som jag hör talas mest. Koh Lanta är sedan länge en omtyckt samlingsplats för oss svenskar. Facebookgruppen Vi som älskar Koh Lanta har 17 000 medlemmar. Många svenskar driver verksamheter på ön.

DE SVENSKA SKOLORNA har betytt mycket för denna utveckling. Det finns två stycken på Koh Lanta med sam-manlagt 400 platser samt inte mindre än tre avgränsade bostadsområden som samlar främst svenskar och andra skandinaver.

En av lärarna på svenska skolan Sanuk är Peter Nilimaa från Malung.

Jag träffar honom på ett av de lugna kaféerna nära hans arbetsplats. Han kommer dit med sin dotter Mira, 10 år. Vi beställer in mangosmoothie alla tre.

– Då jag såg att Svenska skolan annonserade efter erfarna lärare på Facebook tänkte jag: Varför inte? Till min glädje fick jag jobbet.

Att bli lärare på Sanuk var ett beslut som Peter definitivt inte ångrar. Han understryker att skolan här är lika seriös som hemma. Sanuk följer den svenska läroplanen via undervisningsverktyget Sofia distans, godkänt av Skolverket.

Klasserna har tolv elever i varje grupp. Dottern Mira är en av eleverna.

– Skolan hemma i Sverige ligger lite efter där, menar Peter. Nu kan man ju jobba och plugga överallt. Våra elever får läxorna på sina laptops och hämtar material via nätet.

Förutom de vanliga obligatoriska ämnena har skolan plats för vad man kallar Thai-tema, som tar fasta på allt nytt som kan upptäckas på Koh Lanta.

– Vissa lektioner i Thai-tema kan handa om att djungelvandra eller besöka buddistiska tempel.

Peters lärarlön är bra i Thailand men vore svår att leva på i Sverige, berättar han. Den räcker däremot till ett gott liv på Koh Lanta.

– Fördelarna med att jobba här väger förstås över. På fredagar slutar vi klockan tolv. Då kan man gå direkt ner till stranden, vilket ju är oslagbart.

Att Peter och Mira stormtrivs på Koh Lanta är tydligt. Båda kommer sakna Thailand när de återförenas med familjen i Malung efter terminens slut.

– Det är ett oerhört säkert resmål. Mira kan själv gå till skolan utan att jag är med. Man behöver aldrig tänka på att något skulle kunna hända.

Trots att turismen blivit den största inkomstkällan förblir Koh Lanta lokalbefolkningens ö med färgstarka marknader och små moskéer mitt i turistområdena. Något Peter upp-skattar mycket.

– Jag gillar det lokala småskaliga samhället på ön. Folk tar verkligen hand om varandra här.

Efter mötet med Peter och Mira går jag ut till huvudvägen. Där ser jag en tuk-tuk, en motorcykeltaxi, vars baksida har dekorerats med världens starkaste björn – Bamse. Att svenskarna och thailändarna på Koh Lanta verkar komma bra överens är ganska uppenbart.

Bild på en uteservering på en strand i Koh Lanta.
Längs hela Koh Lantas västkust finns det gott om mysiga ställen med solnedgångsläge.

Fem saker att göra på Koh Lanta

Mu Koh Lantas nationalpark

Vandra genom tät regnskog till syd-spetsen av Koh Lanta. Se upp för väsk-knyckande apor. Stränderna kring fyren Lanta Lighthouse är en unik plats.

Four Island Tour

Dagsturen till fyra öar utanför Koh Lanta är en klassiker. Snorkla runt Koh Rok, Koh Kradan och Koh Ngai och simma genom spännande grottan Emerald Cave. Många arrangörer, till exempel: thefourislands.com

Matlagningskurs

Lär dig att laga genuin thaimat och mixa proffsiga drinkar nära stranden. Verksamheten möjliggör volontärorganisationen Lanta Animal Welfare som hjälper skadade djur.