Bild på tåg i vinterlandskap.

Med tåg till julmys och skidåkning i Alperna

Det blir allt enklare att ta tåget ut i Europa. Till Österrike till exempel, där Kombis utsända upplever julstämningen i Mozarts hemstad Salzburg och sedan fortsätter till den klassiska skidorten Bad Gastein.

SALZBURG I LUCIATID. Efter att ha anlänt med nattåg från Stock-holm via Hamburg är det dags att checka in på anrika Hotel Sacher, ett av stans mer stilfulla boenden. Vyn över gamla stan, fästningen Hohensalzburgs och mängder av alptoppar är minst sagt storslagen.  Och den klassiska sachertårtan är ett måste till den digra hotellfrukosten.

Från mitten av november till början av januari lockar barockstaden Salzburg med Christkindlmarkt. Den klassiska adventsmarknaden i de världsarvsmärkta historiska kvarteren hör till en av de populäraste i landet.

Det är fem minusgrader och skim-rande snökristaller i luften i en av Europas kanske vackraste julstäder. All bebyggelse i Salzburg tindrar och skimrar av ljus. Doften av glühwein vilar tung längs gator och gränder där jag vandrar med stadsguiden Michaela Muhr.

STADENS LÅNGA HISTORIA som kulturell metropol märks tydligt, inte minst på Getreidegasse där Salzburgs store son Wolfgang Amadeus Mozart föddes och vars hus numera är museum.

– Den gamla delen präglas även av våra ”durchhäuser”, de gamla passagerna där man kan ta en genväg genom hus och byggnader, säger Michaela och tar med mig in i smala prång som leder vidare till små torg med marknadsbodar.

Flera serverar nystekt bratwurst och surkål, det finns även lax- och forell-burgare. Och glühwein förstås, som värmer gott i vinterkylan.

– Du måste pröva ”kaiserschmarrn” också, tipsar Michaela och syftar på den matiga tjockpannkakan som en gång i tiden tillägnades kejsaren Frans Josef av Österrike.

Sedan slinker vi in på den italienska kaféklassikern Tomasselli, med mer än 150 år på nacken, för en kopp varm choklad med vispgrädde och stroh-rom. Bakverken kommer en servitris med. Läckerheterna står stolta i rad på brickan. Olika slags frukt- och bär-bakelser, luftiga marängvarianter med grädde och vaniljkräm och apfelstrudel som doftar av kanel.

En bit bort ligger ännu en klassiker – Café Fürst. Här kan man köpa äkta ”Mozartkugeln”, de marsipanfyllda chokladbollarna som blivit en symbol för Salzburg och som skapades av konditorn Paul Fürst 1890.

Ett annat måste är Stiftskeller St Peter, som anses vara Europas äldsta ännu verksamma krog. Restaurangen har funnits sedan 800-talet (!) och deko-reras inför varje jul med kilometerlånga ljusslingor och över 150 julgranar.

Salzburg bjuder även på en mängd klassiska konserter i samband med julmarknaden, framför allt i kyrkomiljö.

– Vi har drygt 40 katolska kyrkor på 150 000 invånare, så det finns lite att välja mellan, konstaterar Michaela.

Senare får vi kvällsflanörer uppleva en sällsam konsert av en grupp unga körsångare. För visst är det häftigt att stå utanför Mozarts födelsehus och njuta av Stilla natt och andra julklassiker medan snön sakta faller.

Bad Gastein erbjuder skidåkning på upp till 2 700 meters höjd och 210 kilometer pist.

FRÅN SALZBURG ÄR DET nära till alp-topparna. Tågresan till Bad Gastein tar drygt 90 minuter med korta stopp i några små byar. Ett behagligt sätt att närma sig bergen.

Det tar inte många minuter att promenera från tågstationen till jugendhotellet Salzburger Hof, som har anor från sent 1800-tal och har blivit en självklar mötesplats för många skandinaver.

Bad Gastein håller fortfarande ställningarna som en av de populäraste skidorterna i Österrike. Förutsättningarna är goda med skidåkning på upp till

2 700 meter över havet och 210 kilometer pist. Orten ingår i Ski Amadé, som är Österrikes största skidområde med gemensamt skidpass. Det ger tillgång till drygt 25 skidorter, flera av dem går dessutom att nå med tåg.

Det finns många ståtliga jugend-byggnader i Bad Gastein, de flesta aningen nötta i kanten, som alla minner om en svunnen storhetsepok när dåtidens jetset, bestående av ärkehertigar och hertiginnor, reste hit för kurbad och andra festligheter.

Bad Gasteins centrum har under många år varit lite som en spökstad, med igenbommade byggnader och avsaknad av små butiker och restauranger. Men nu väntar nya tider där de styrande beslutat om en miljardsatsning på att rusta upp den historiska kärnan, med nya hotell, bilfritt centrum och en gångtunnel-förbindelse till liftar och pister. Allt ska vara färdigt inom fyra år.

SOLEN LYSER FRÅN en klarblå himmel, och jag hinner checka in på Salzburger Hof, hämta de förbokade hyrskidorna och äntra pisterna redan vid elvaslaget.

Från det 2 000 meter höga berget Stubnerkogel är utsikten milsvid över resten av bergen, med Graukogel och Kreuzkogel i blickfånget. Det sistnämna mäter närmare 2 700 meter över havet.

Det blir några riktigt fina åk innan det är dags för lunch på Hirschen Hütt’n, en av de mer genuina fäbodarna i skidsystemet. På menyn finns klassiker som kasnocken, wiener-schnitzel och gröstl – österrikarnas svar på pyttipanna.

Ett par timmar senare är det läge för lite ånga och värme. Salzburger Hof har två egna spa-avdelningar med flera bastuvarianter, pooler och kurorts-behandlingar. Det heta källvattnet sägs vara rikt på både mineraler och radon, vilket gör det särskilt nyttigt för kroppen, enligt personalen.

I morgon väntar ännu en halvdag

i pisterna, och julmarknad i grannbyn Bad Hofgastein. Där ligger även Alpen-therme, som har flera tempererade utomhuspooler och ett bastuland som sägs vara det bästa i Österrike.

Sedan är det tänkt att färden ska gå vidare till Zell am See. En drygt två timmars behaglig tågresa genom det ståtliga bergslandskapet till ännu en klassisk alpby med historiskt centrum. Dessutom lockar grannbyn Kaprun med glaciärskidåkning på Kitzsteinhorn, 3 029 meter över havet. Hela skidsystemet har ett 50-tal liftar och mer än 400 kilometer pist, så det blir nog inga problem att fördriva tiden innan det är dags att sätta sig på tåget hem till Sverige igen.

Bad Gastein är en klassisk kurort med många vackra jugendbyggnader, som hotellet Salzburger Hof.

Faktaruta

Ta tåget till Salzburg och backarna

➞Snälltåget kör nattåg direkt till Österrike och Zell am See under vintersäsongen 2022–23. Avgång från Malmö på fredagar med ankomst till Salzburg och Zell am See lördag morgon. Anslutningståg finns från Stockholm. Med tågbyte eller busstransfer går det sedan smidigt att ta sig vidare till många skidorter. Hemresan sker en vecka senare på lördagskvällen.

➞Det går även att ta Snälltåget till Hamburg, passa på att upptäcka stan under en dag och sedan byta till det österrikiska tågbolaget ÖBB:s nattåg till Salzburg. Flera andra varianter finns. Mer info: snalltaget.se, oebb.at