Odlingssäsongen är här!

Vintern är en perfekt tid för odling, och det är överraskande enkelt. Plantera ett frö i kall jord, täck med snö och vänta till värmen kommer. Eller låt en del av det du har odlat under sommaren stå kvar och hämta bara det du behöver, även om det ligger under snö.

Efter sådd är det bara att täcka jorden med snö, och sedan vänta på att vårens värme ska väcka fröna.

FÖR JOHANNES WÄTTERBÄCK, mer känd som Farbror Grön och en av Sveriges mest lästa trädgårdsbloggare, är vintern inte längre något hinder. Åtminstone inte när det gäller att odla och skörda i trädgården.

– Det kan låta märkligt men det är det mest naturliga, växter släpper ju sina fröer på hösten och de gror på våren när det bli varmt. Att göra vintern till ytterligare en odlingssäsong är inte så svårt, hävdar han.

– Det kan ta några år, men den som har knäckt koden får en helt ny syn på vad odling är. Turligt nog, för oss mindre avancerade, är det inte alltför kostsamt att börja pröva sig fram. Enklast är det att stoppa ner några övergivna fröer i en kruka en kall vinterdag, täcka dem med lite upptinad jord och sedan kasta på ett par nävar snö. Placera krukan på en lagom skyddad plats i trädgården och sedan är det bara att vänta på att vårvärmen ska komma.

MEN JOHANNES HAR tagit sin vinterodling längre än så. Dels planterar han under vår och sommar en rad olika grönsaker som tål att stå kvar i trädgården under vintern, dels sår han mängder av fröer under de kallaste månaderna för att kunna skörda primörer tidigare under våren och sommaren.

– På så sätt finns det nästan alltid något att hämta i min trädgård. Bland de grönsaker som passar att lämna kvar i trädgården hör till exempel olika kålsorter, kronärtskocka och purjolök.

– Det finns inget bättre än att kunna gå ut i trädgården en kall dag i februari och plocka broccoli. Utmaningen är att det inte bara är jag som gillar det jag har odlat, under vintern finns det gott om djur som gärna vill vara med och dela. Därför sätter jag upp kompostgaller runt de mest värdefulla grönsakerna.

Farbror Grön, det vill säga Johannes Wätterbäck, är en välkänd profil i trädgårdskretsar.

ÄVEN OM HAN ÄR entusiastisk över de möjligheter som vinterodling ger är han tydlig med en sak. Den som börjar gå i hans fotspår får räkna med att allt inte kommer att lyckas, åtminstone inte första gången.

– Det finns ingen spikrak väg till framgång. Vinterodling bör man därför se som en utmaning där man lär sig genom att testa.

Som nästa steg efter krukodlingen föreslår Johannes att vi ska så spenat direkt på frusen mark.

– Även här gäller det att täcka fröerna med en halv centimeter tinad jord för att de inte ska flyga bort. Därefter är det dags att ge sig på att så sallad, lök och kålväxter i ett kallväxthus. Principen känner ni kanske till nu – fröer, lite jord och en topping av livgivande snö.

– I kallväxthuset får växterna en perfekt start. När den första antydan till vår kan anas börjar temperaturen att stiga bakom de skyddande glasen, vilket gör att fröerna får en push att gro. Men när det sedan blir kallare på kvällen hålls tillväxten tillbaka. På så sätt lär de sig att leva i vårt bistra klimat och blir inte så ranka som de växter som får gro inomhus i ett varmt fönster ofta blir.

TIDIG PLANTERING och starkare plantor betyder inte självklart en tidigare skörd. Vinsten är snarare att få groningen att sätta i gång exakt när temperaturen och fukten är perfekt för just det fröet.

– Men i praktiken gror de ofta innan jag ens har haft en tanke på att så dem inne. På så sätt finns hopp om en tidigare skörd, och kanske möjlighet att hinna med att odla i flera omgångar på samma yta.

För den som inte har tillgång till ett kallväxthus går det ofta lika bra att så i plastbackar. Det enda som man måste tänka på är att det inte får bli för varmt. Några hål på sidan, locket lätt på sniskan och en placering lite åt det skuggiga hållet är en enkel lösning på problemet.

– Ett annat alternativ är att odla i pallkragar, men då räcker det med att täcka odlingen med fiberduk för att det ska bli bra förhållanden.

Vintergrönska, som här i växt-huset, är ett rent glädjepiller.

DET ÄR INTE BARA de mest tåliga grönsakerna som klarar odling i kyla. Det som har överraskat Johannes mest under hans år som vinterodlare är att många växter med rötter i varma länder inte bara överlever, de blir i många fall starkare och friskare än de som odlas traditionellt.

– Att det skulle fungera med tomater, som har sitt ursprung i varma delar av Latinamerika, hade jag på känn eftersom jag många gånger har sett att tomatfröer övervintrar och gror i min kompost. Men att de blir så fantastiskt fina som de blir hade jag svårt att före-ställa mig.  Därför sår jag numera alla mina tomater tidigt på våren och låter dem gro i mitt kallväxthus.

Ett ytterligare plus med att sätta fröer utomhus på vintern är att inte hela hemmet längre behöver belamras med plantor under några vårmånader.

Även blommor går bra att så på vintern, framför allt de som normalt övervintrar i vårt klimat. Perenner kan sås nästan när som helst, medan snabbväxande sommarblommor inte vinner så mycket på att komma i jord tidigt.

Kort om vinterodling

➞Testa allt – både grönsaker, sommarblommor och perenner. Går det så går det är filosofin.

➞ Så utomhus, i växthus, pallkragar eller plastbackar.

➞ Fröerna gror när jorden värmts upp på våren.

➞ Låt inte fröerna ha det för varmt. Risken är annars stor att de vaknar till för tidigt och fryser ihjäl vid nästa köldknäpp. Märkligt men sant är att värme är ett större problem än köld för vinterodlaren.

➞ Med lite tur får du en tidigare skörd när du vintersår, och kanske hinner du med en skörd till på samma yta. Det betyder mer grönt på bordet, och det under en längre tid.

➞ Vinterodling fungerar lika bra i södra som i norra Sverige.

Johannes Wätterbäck

Ålder: 50 år.

Bor: Västerås.

Gör: Driver bloggen och kontot Farbror Grön tillsammans med sin sambo Theres Lundén.

Familj: Theres Lundén, barnen Moses och Tora.

Intressen: Musik, spelar och sjunger i ett popband.