Bild på det tolv våningar höga Hathortemplet som finns med på Unescos världsarvslista.

I FARAONERNAS SPÅR

Anna Tribblers stora intresse för Egypten väcktes när hon inte var mer än sju år. Under hennes senaste resa till landet fick hon möjlighet att besöka platser som turister normalt inte har tillträde till.

Bild på det tolv våningar höga Hathortemplet som finns med på Unescos världsarvslista.
Det tolv våningar höga Hathortemplet finns med på Unescos världsarvslista.

DET ÄR EN SOLIG och varm eftermiddag i Tuna el-Gebel, en av det forna Egyptens betydande nekropoler – alltså begravningsplatser. Om en liten stund ska Anna Tribbler från Stockholm få vara med om något som är få turister förunnat. Hon ska få se den stora samlingen fågelgravar som finns i de stora underjordiska katakomberna. Då för 2 300 år sedan sågs ibisfåglarna som heliga och mumifierades till guden Thoths ära.

Den egyptiska guiden leder Anna och de andra i gruppen nedför en stentrappa som är uthuggen direkt i marken. Det stupar brant nedåt och det är så lågt i tak att hon måste gå med nedböjt huvud. Det är kallt och lite rått. Men vad gör det, nu ska hon äntligen få se det som hon bara läst om.

Bild på Anna när hon fotograferas framför en skulptur föreställande gudinnan Hathors huvud.
Gudinnan Hathors huvud har en gång prytt Repyts tempel i Athribis.

I GRAVKAMMAREN FINNS inte bara de berömda ibisgravarna utan också en välbevarad babianmumie och en stor stensarkofag tillhörande en av Thoths präster. Thoth var kunskapens gud och avbildas oftast som en människa med huvud av en ibisfågel.
– Helt klart en av resans höjdpunkter, säger Anna när vi träffar henne hemma i Stockholm efter resan. Hon visar en fotobok som innehåller ett urval av hennes bilder från sevärdheterna gruppen besökte.

– Det är ett urval, påpekar hon. Jag tog säkert över tusen foton men det är nog bara jag som sett alla. När jag visade dem för min man tröttnade han efter drygt 700.

HENNES INTRESSE FÖR egyptologi väcktes redan i sjuårsåldern. Då visste hon inte att det är så ämnet heter, men ville absolut lära sig allt om den gamla högkulturen. När andra tonårstjejer önskade sig smycken i konfirmationspresent stod en resa till Egypten högst upp på Annas lista. Och en sådan fick hon.

I våras besökte hon det fascinerande landet för tredje gången. Nu i form av en temaresa med buss från Luxor till Kairo med många arkeologiskt intressanta stopp längs vägen: pyramider, tempel, gravplatser och flera museer.

Med på resan som guide och ”dörröppnare” var egyptologen Carolin Johansson. Hon har bott och arbetat i Egypten i många år, och har goda kontakter med både egyptiska resebyråer och inhemska guider. Tack vare Carolin fick vi en exklusiv visning av begravningsplatsen Shunet El Zebib. Den grundades av farao Khasekhemwy omkring 2700 före Kristus, alltså för drygt 4700 år sedan.

Bild på Atontemplet i Amarna.
Atontemplet i Amarna uppfördes av farao Akhenaton omkring 1350 före Kristus.

SAMTLIGA TOLV DELTAGARE på resan var riktiga Egyptennördar, om uttrycket ursäktas. De har redan djupa kunskaper om historien och kan som Anna hjälpligt tyda hieroglyfer, den fornegyptiska bildskriften. Anna har till och med sina söners namn tatuerade med hieroglyfer på höger underarm. Även om schemat på resan var tajt och varje dag kunde innehålla fem–sex olika stopp och visningar, var det ingen som hellre ville vara kvar på hotellet.

– Alla deltagare var verkligen entusiaster, säger hon. Det var självklart för oss att hoppa över lunchen för att hinna med ytterligare en grav eller stiga upp i ottan för att vara på plats vid pyramiderna i Kairo innan turistbussarna kom.

FLERA AV PLATSERNA de besökte har hon drömt om att få se i många år. Som Atontemplet i Amarna som uppfördes av farao Akhenaton omkring 1350 före Kristus. Det är speciellt på så sätt att det uppfördes under en kort monoteistisk period i Egyptens historia.
– Farao Akhenaton skapade en kult kring solguden Aton och förbjöd dyrkan av de gamla gudarna. Efter hans död tog det gamla prästerskapet över igen och gjorde allt för att Akhenatons namn skulle glömmas, förklarar Anna och fortsätter: – Akhenaton var gift med Nefertiti, som anses vara den vackraste kvinnan någonsin. Och vad kanske inte alla känner till är att Akhenaton tros vara pappa till Tutankhamun. Men det var nog inte Nefertiti som var mamman. I år är det förresten 100 år sedan Tutankhamuns grav upptäcktes.

PÅ NÅGRA FÅ meningar har Anna knutit ihop de namn som de flesta av oss minns från historielektionerna i skolan och som fortfarande fascinerar människor världen över. Egypten är ett stort turistland. 2019, det vill säga före pandemin, besöktes landet av 13 miljoner turister. Och självklart stod pyramiderna på mångas att-göra-listor.

Annas tips till alla förstagångsbesökare är att hoppa över Giza och Cheops pyramid – eller att åka dit tidigt på morgonen innan alla turistbussar och försäljarna har dykt upp. Men kanske ännu hellre ta sig till Sakkara, som ligger några kilometer från Kairo.

– Sakkara var begravningsplats i den forntida huvudstaden Memfis. Där finns bland annat Djosers trappstegspyramid, världens äldsta kompletta byggnad uppförd i uthuggen sten, säger Anna. Inte långt därifrån ligger också ett intressant friluftsmuseum med en enorm staty av Ramses II och en fantastisktv vacker alabastersfinx.

Bild på Anna Tribbler framför Djosers trappstegspyramid.
Selfie med Anna och Djosers trappstegspyramid i Sakkara.

Anna Tribbler
Ålder: 38 år.
Gör: Grafisk designer.
Bor: Stockholm.
Familj: Maken Tomas och sönerna Isak, 8 och Felix, 4.
Intressen: Egyptologi, DIY (gördet- själv-projekt) och syntmusik.
Övrigt: Driver Instagramkontot @old_stone_places