2 personer i röda jackor sittandes i varsin kajak fotograferade bakifrån, invid flata klippor.

Upptäck Gryts skärgård

Vågskvalp, måsskrik och dunket från en fiskebåt. I vackra Gryt i Östergötland hittar du allt som hör skärgården till.

 

landskap med klippor och hav i skymning, en tänd röd fyr i förgrunden.
Häradskärs fyr, när du vill vara lite för dig själv en stund.

VAKTA EN FYR

Ett annorlunda semesterboende finns vid Häradskärs fyr. Den byggdes 1863 och var den första svenska fyren med roterande lins. I dag är den, liksom de flesta andra fyrar längs de svenska kusterna, ersatt av modernare navigeringshjälpmedel. Gryts hembygdsförening ser gärna att ön får besök och erbjuder korttids- och veckouthyrning i de gamla fyrvaktarbostäderna.

Mer info: hembygd.se/gryts-hembygdsf-rening

2 personer i röda jackor sittandes i varsin kajak fotograferade bakifrån, invid flata klippor.
Upptäck Gryts skärgård från kajaken.

PADDLA KAJAK

Gryts skärgård har cirka 5 000 öar. Att upptäcka några av dem under en kajaktur är ett perfekt sätt att tillbringa en sommardag eller två. Kanske övernatta under bar himmel eller i en stuga med vedeldad bastu. Ostkustenkajak hjälper till med hyrutrustning, kartor och tips på trevliga paddlingsrutter.

Mer info: ostkustenkajak.se

 

ÅK SKÄRGÅRDSBÅT

Om du inte har egen båt tar Ellen af Harstena dig sommartid till ön Harstena längst ut i havsbandet. Hon avgår varje dag från hamnen i Fyrudden och passerar Ämtö på vägen. På Harstena finns restaurang och handelsbod. Har du gott om tid, köp ett båtluffarkort och bekanta dig med Östergötlands alla skärgårdar: Arkösunds, Sankt Annas och Gryts.

Mer info: skärgårdslinjen.com

 

TA MED KIKAREN

I Gryts skärgård finns ett rikt djur- och fågelliv, och merparten av alla öar och skär är skyddade som naturreservat eller fågelskyddsområden. Har du tur kan du se en säl eller kanske rentav en havsörn. Arten har återhämtat sig från katastrofåren på 70-talet, bland annat tack vare Naturskyddsföreningens program med stödutfodring vintertid.

Mer info: lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal/naturreservat/gryt-naturreservat.html

Räkor på ett galler i en klotgrill.
Frossa i rökta räkor hos Finnö fisk. Foto: Finnö Fisk Facebooksida.

ÄT FISK

Att köpa rökt fisk eller några nävar rökta räkor direkt från rökeriet är oslagbart. Att sedan njuta av godsakerna på en kvällspicknick med utsikt över havet gör det hela ännu bättre. Finnö Fisk & Gårdsbryggeri säljer inte bara fisk och skaldjur, här kan du även lämna in egna produkter för rökning.

Mer info: finnofisk.se

Text: Inger Sundelin