Förtrollad av TIVEDEN

Det är som att vandra i en berättelse av Astrid Lindgren. Eller genom konstnären John Bauers vilda och trolska sagovärld. Följ med Kombis Cenneth Sparby till Tiveden, mellan Vänern och Vättern.

Bitvis bjuder vandringen på små utmaningar.

IDYLLEN SANNERUD vid sjön Unden blir startpunkten för vårt äventyr längs Bergslagsleden. I den lilla byn i Tiveds gamla socken i Västergötland finns en vacker kyrka och en hyllad hundraårig lanthandel som även rymmer krog och delikatessdisk.

Till Tivedstorp är det bara några kilometers vandring längs den slingriga vägen. Här är Bullerbykänslan stark. Faluröda torp med grästak, gamla gärdesgårdar, betande får och minst sju sorters blommor på ängarna. Dessutom ett kapell för vandrare.

Jocke och Mia Cleryd driver populära Luripompa och Tiveds Lanthandel.

Genom detta vackra landskap går Bergslagsledens kanske allra naturskönaste del. Den populära leden, som börjar i Kloten utanför Kopparberg, är 28 mil lång med 17 etapper, där den sista börjar i Tivedstorp och slutar vid Stenkällegården 12 kilometer längre söderut.

Tivedstorp gränsar till Tivedens nationalpark och är ett av Sveriges mest dramatiska naturområden, med väldiga flyttblock, djupa mossbelupna dalar och branta bergsryggar. Det vilt formade landskapet ger nationalparken karaktär och en känsla av ren vildmark. En dröm för vandrare med andra ord.

För en sen 50-talist känns det som att bli förflyttad till barndomens sommaridyll.
Foto: Ingela Steinholtz

Många väljer Tivedstorp som start för längre utflykter längs Bergslagsleden. Eller så bor man på vandrarhemmet under en helg för dagsturer längs några av rundvandringslederna.

VANDRARHEMMET OCH kaffestugan drivs av Anders Thunarf och Martin Szanto, som satsat stort på att lyfta Tivedstorp till att bli en mötesplats för naturintresserade människor. De erbjuder vandrings- och cykelpaket och arrangerar konserter och utställningar. Som vandrarhemsgäst kan man få både frukost och middag.

Allt fler cyklister söker sig till Tivedstorp för att bo på vandrarhemmet.

Naturguiden Anders Tivell väntar utanför den lilla kaffestugan. Han har under många år engagerat sig i Tivedstorp och naturen i området. Vid sjön Unden har han dessutom en ekologisk gård, där han tillsammans med sambon Martha Thernsjö erbjuder veckoboende med självhushåll.

Anders ger en livfull beskrivning av Tivedstorps historia medan vi vandrar längs den sista etappen av Bergslagsleden, som bitvis går genom delar av nationalparken. Det är en sällsam berättelse om det vilda skogsområdet mellan Vänern och Vättern.

Naturguiden Anders Tivell slutar aldrig att fascineras av stenblocken vid Stenkällan och Vitsandsgrottorna.

– Vid 1500-talets slut lämnade många finländare ett krigshärjat hemland för att söka sin lycka i Tivedens djupa skogar, och ägna sig åt svedjebruk och järnframställning. De första kom till Finnerödja redan 1580, och den andra generationen vandrade vidare hit till Tivedstorp, säger Anders när vi passerar en gammal tunnbindarverkstad och välbevarad smedja från 1600-talet, som ursprungligen användes som rökbastu av finnarna.

NU ÄR ÅKRARNA på väg att återställas och markerna hålls öppna av får, getter och kor.

– Vi i bygden har under många år även kämpat för att skapa en buffertzon för nationalparken, något som äntligen gett resultat, säger Anders med ett leende.

Det handlar om att även skogen utanför parkgränsen måste vårdas väl, utan stora kalhyggen.

Sommarkänsla i Tiveden.

Det är spännande att följa Anders längs stigen genom urskogen, kantad av förmultnande träd, tjärstubbar och tjock grönskimrande mossa. Långa, ståtliga tallar och granar med knotiga rötter gör att solen knappt orkar lysa igenom det täta trädbeståndet. Efter dryga halvmilen viker vi av för att vandra vidare längs Trollkyrkoleden. Naturen domineras av en närmare 600 meter lång bergssträckning, till formen lik en kyrka med skepp och torn. Vissa partier är trixiga. Brant uppför och med förrädiskt hal mossa på klipporna.

Ett av många gamla torp i Tivedsskogarna.

Men visst är det värt besväret, för från den 200 meter höga toppen Lilla Trollkyrkan får man en storslagen vy över Vättern i öster. Vid foten av Stora Trollkyrkan ligger Trollkyrkesjöns gröna, glänsande vattenspegel, täckt med vita näckrosor.

Efter ett stopp på informationscentret vid nationalparkens huvudentré, där vi hämtar kartor och annan matnyttig information, guidar Anders vidare mot sjön Stora Trehörningen och Stenkällerundan. Ännu en sinnrik led in i den trolska naturen. Det finns mer än tre mil med leder i själva nationalparken, som väl kompletterar Bergslagsleden. Merparten är lättvandrade, även barn i förskoleåldern klarar dem.

Fikapaus med mersmak!

– DET HÄFTIGA MED Tiveden är att jag fortfarande går vilse då och då, trots att jag vandrat i området sedan barnsben, säger Anders som under många år verkat som jägmästare.

– Jag gillar dessutom att vandra vid sidan av stigarna, vilket stimulerar både fantasin och upptäckarglädjen.

Framme vid Stenkälla känns det som att kliva rakt in i ett klipptempel, med tre stora flyttblock från inlandsisens tid som står lutade mot varandra. Mossa och lav täcker stenarna, och under blocken rinner en liten källa fram.

Junker Jägares sten gör att man känner sig liten.

– Blocken sägs enligt sägnen vara en gammal offerplats från hednisk tid, kommenterar Anders där vi söker oss fram längs stenpartierna. Känslan av vildmark förstärks av de fallna trädstammar som lutar sig mot ”templet”.

Junker Jägares sten är en annan höjdare. Ett 15 meter stort flyttblock som ska vara Tivedens största. Enligt sägnen har det skett märkliga ting även här, med olycklig kärlek och ond bråd död som ingredienser.

Vitsand längre västerut bjuder sedan på en riktigt fin sandstrand, med eldstäder och bänkar, vid sjön Stora Trehörningen. Perfekt för ett bad och en längre fikapaus.

Familjen Herzog från Dresden har vandrat några etapper av Bergslagsleden och cyklar nu vidare mot Tivedstorp.

Längs den slingrande grusvägen tillbaka mot Tivedstorp stöter vi på den cyklande familjen Herzog från Dresden i Tyskland. De är i Tiveden en hel vecka.

– Vi har just vandrat i tre dagar, längs både Bergslagsleden och stigarna i nationalparken, berättar mamma Judith.

Det är skogen och sjöarna som lockat dem att resa hit. Och frånvaron av bilar. Nu har de Tivedstorp som mål, och den faluröda stuga de hyrt under ett par nätter.

PÅ VANDRARHEMMET väntar middag i kaffestugan på oss när vi kommer tillbaka. Vi njuter av en grillbuffé tillsammans med andra vandrare och cyklister, en härlig blandning av svenskar, tyskar och holländare. En perfekt avslutning på en intensiv dag längs stigarna. ●
Text och foto: Cenneth Sparby

Bergslagsleden nästa – etapp 17 genom den östra delen av nationalparken.

Vandra i Tiveden

Tivedens nationalpark, mellan Vänerns och Vätterns norra delar, hade nyinvigning i maj 2017. Då hade parken blivit nästan dubbelt så stor. Förutom Bergslagsleden finns här drygt tre mil nyrustade stigar märkta med tydliga färgsymboler. Den sista etappen av Bergslagsleden, mellan Tivedstorp och Stenkällegården, går genom nationalparkens östra del. Den populära leden, som startar i Kloten utanför Kopparberg, är totalt 28 mil lång och består av 17 etapper.

Mer info: bergslagsleden.se, tiveden.se

Härligt med vattenpåfyllning längs leden.

Vandra landskapsled

Intresset ökar stort för vandring vid sidan av fjällen, mycket tack vare satsningen på landskapslederna. De till största delen lättvandrade lederna sträcker sig över Sverige som ett nätverk, ofta genom naturreservat och nationalparker.

Här är ytterligare några leder värda att utforska:

➞ Upplandsleden – uppdelad i fyra delleder, där den 25 mil långa huvudleden går från Knivsta/Uppsala upp till Älvkarleby. 40 mil totalt uppdelat på 31 etapper på 3–30 km.

➞ Sk.neleden – uppdelad i sex delleder med totalt 130 mil stigar. Den populäraste leden Kust till kust sträcker sig från Sölvesborg i öster till Båstad och Ängelholm i väster, 37 mil uppdelat på 28 etapper på 3–24 km.

➞ Blekingeleden – med start i Sölvesborg och slut i Bröms. 27 mil uppdelat på 15 etapper på 8–34 km.

➞ Bohusleden – med start i Lindome söder om Göteborg till Strömstad vid norska gränsen. 34 mil uppdelat på 27 etapper på 7–19 km.