KOSTER – när västkusten är som bäst

Koster är vår västligaste utpost och den ögrupp i Bohuslän som ligger närmast Norge. Gemytlig stämning, många aktiviteter, storslagen natur och det unika havet utanför gör Koster till en sällsam höjdpunkt på västkusten.

REDAN NÄR JAG närmar mig Kosteröarna med färjan från Strömstad förstår jag att det här är en destination utöver det vanliga. Koster ligger längre ut än alla andra öar i Bohuslän. På vägen passerar vi enorma trädlösa klippöar. Horisonten är full av kobbar och skär.

Framme vid Ekenäs, en av de stora bryggorna på Sydkoster, kliver jag iland i rena idyllen. Utspritt mellan fiskelägets rödmålade bodar och båthus finns krogar, kaféer och en praktisk cykeluthyrning, dessutom en storgästhamn och ett bra hotell.

Fiskebodar vid det trånga Kostersundet.

KOSTERÖARNA UTGÖR Sveriges västligast bebodda plats och består av två huvudöar. Sydkoster är nästan dubbelt så stor som Nordkoster. Det trånga Kostersundet skiljer dem åt. Än i dag lever en del av Kosters 300 bofasta på fiske, men turismen har sedan länge tagit över som huvudnäring.

Sjöstjärnor – en vanlig syn på Koster.

Öarna omges av det överväldigande Kosterhavet – nationalpark och vårt lands mest artrika vatten med sälar, hajar, rockor, stora maneter och sjöstjärnor. Här lever hela 6 000 arter varav 200 är helt unika för området. Strömmen av näringsrikt vatten mellan fastlandet och öarna ger upphov till den säregna marina miljön med många ovanliga havsdjur. En hel del av dem kan faktiskt ses från land eller vid snorkling.

Måne över gästhamnen i Ekenäs.

Den som vill veta mer kan gå förbi Naturum i Ekenäs, ett besökscenter om Kosterhavet. I centrets akvarium är det möjligt att klappa på havskräftor och havsanemoner och på bryggan utanför erbjuds ännu en upplevelse: krabbfiske, en given klassiker på Koster bland de yngre. Naturum lånar ut spann och metlina.

Krabbfiske – barnens favoritsyssla.

DET ÄR INTE SVÅRT att förstå Kosters stora popularitet. Sällan har resmål i Sverige samma ”färdig-att-förtäras”-känsla. Från Ekenäs kan jag gå åt vilket håll jag vill, överallt möts jag av samma varierade och storslagna natur. En promenad längs kusterna leder förbi ständigt nya bohuslänska scenerier med klipphällar, ljunghedar, sandstränder och fiskebodar.

Att Koster sedan decennier lockar alla möjliga slags människor är därför inte konstigt. Oavsett ålder eller intresse finns det något för alla här, från barnvänliga stränder till finkrogar med utsökta skaldjur.

Alla hittar ”sina” aktiviteter på Koster. Cyklar och vandrar gör de flesta besökare och här finns flera fina markerade vägar och leder.

Hyra cykel – ett måste på Koster.

Såväl kajakpaddling som stand up-paddling (SUP) är omtyckta sätt att uppleva Kosters kuster. Sälsafari på väg till fina Ursholmen genom skären i Kosterhavets nationalpark rekommenderas som en dagsutflykt i toppklass. Dessutom är yoga stort på Koster och det anordnas sessioner och kurser på flera håll av duktiga instruktörer.

JAG GÖR SOM alla andra, hyr en cykel och trampar ut på Sydkosters pastorala slätt med kossor, får, ankor och saftigt gröna ängar. Vägarna är behagliga för cyklister. Landskapet är platt och de flesta fordon är av golfbilstyp. På Sydkoster kör Marcus Meder Koster Express, en charmig minibuss som trafikerar öns huvudvägar för en billig slant. Han brukar samtidigt tipsa passagerare om smultronställen. Det riktigt spännande ser man inte här från huvudvägen, menar han.

Marcus Meder kör minibussen Koster Express.

– Sydkoster är verkligen en skattkista, men det är småvägarna som leder rätt.

ETT AV DESSA kännartips tar mig till smått magiska Långevik. Intill havet står ett par ensamma fiskebodar med branta utskär i bakgrunden och ett rödrosa brus av blommande strandtrift framför sig. Sannerligen en vy att vila ögonen på.

Magiskt vackra Långevik på Sydkoster.

Inte långt därifrån reser sig den långa trätrappan upp till Valfjället, Kosteröarnas näst högsta punkt där ett panorama över hela Kosterhavet väntar. Man ser ända bort till Oslofjordens inlopp. Bergen i Sydnorge skymtar som en egen kontinent vid horisonten.

YTTERLIGARE NÅGRA tramptag förbi Valfjället för mig vidare till Kosters trädgårdar, en originell oas med stora ekologiska odlingar. Kosters trädgårdar har en välskött restaurang och butiker för bröd, plantor och trädgårdstillbehör. Intill gårdens näckrosdamm serveras den uppenbart närodlade maten och vill man smälta den ihop med ännu en upplevelse finns det på samma ägor en spännande skulpturpark att promenera i.

Hälsosam lunch på Kosters Trädgårdar.

Mätt och belåten tar jag sedan den lilla gula linfärjan över till Nordkoster. Här finns kargare, vildare och mer orörda landskap samt den inbjudande Basteviken med badstränder och klipphällar. Längre ut bland de nakna klipporna möter jag de respektingivande Kostergetterna, en utrotningshotad art som lever på ön.

Karga hällar nära Basteviken på Nordkoster.

Senare på eftermiddagen är jag tillbaka på Sydkoster och vilar ut på Kilasand, Kosters längsta sandstrand. Vid den grunda bukten med mjuk sandbädd hittar man Bergdalens hotell och pensionat, där Bokhandlarens Pub har en fin vinlista och goda drinkar men också ett fullfjädrat antikvariat, inbyggt i den övriga verksamheten.

Kostergetterna tillhör en utrotningshotad ras.

ATT KOSTER ÄR något alldeles särskilt intygas av artister som Petter och Plura. Båda har tillbringat mycket tid här, vilket har gett avtryck i deras konstnärliga gärning. Plura har sjungit om Koster i flera sånger och 2020 släppte Petter boken Min plats på jorden: Koster. Jag förstår deras fascination. För visst är Kosteröarna ett sällsamt ställe att besöka. ●
Text och foto: Anders Pihl

Resfakta Kosteröarna

RESA DIT

➞  Tåg går från både Göteborg och Stockholm. Från norra hamnen i Strömstad går Kosterbåtarna flera gånger per dag. Mer info: kostermarin.se.

ATT TA SIG RUNT

➞  Att hyra cykel eller golfbil är vanligast. Kosterbåtarna tar dig mellan Syd- och Nordkoster. Annars linfärjan som trafikerar sundet mellan huvudöarna.

BO

➞  Pensionat Ekenäs Koster – med huvudbyggnad från 1905 och nybyggda annex med underbar havsutsikt. Populär barterrass på kvällarna. Mer info: pekoster.com

➞  Pensionat Bergdalen – härligt läge nära Kilasands långa badstrand. Berömd lammkorv i fina restaurangen. Mer info: bergdalen.com

➞  Basteviken Stugby – prisvärt boende i stugby intill sköna Basteviken på Nordkoster. Självhushåll. Mer info: bastevikenstugby.com

MAT OCH DRYCK

➞  Kosters Rökeri – fiskbutik med krog på baksidan. Kosters bästa fisk och skaldjur. Pröva fisksoppan med konjak. Mer info: Facebook @kostersrokeriet

➞  Kosters trädgårdar – läcker vege-tarisk mat odlad några meter från ditt bord. Försäljning av plantor med mera. Mer info: kosterstradgardar.se

➞  Kosterhavets Ekobod – krog och kafé i idyllisk villaträdgård på Nordkoster. Meny med både mormors klassiker och nydanande vegetarisk mat. Mer info: kosterhavetsekobod.se

Kobbar och sandstränder – typiskt kustparti på Sydkoster.