Tälta på hög nivå

Intresset för friluftsliv och camping är stort. Men husvagnar och husbilar är dyra, och tält är primitiva, obekväma och krångliga att sätta upp. Lösningen? Tälta på biltaket!

Största utmaningen med ett taktält? Att hitta den perfekta utsikten.

GLÖM FUKT OCH smuts och myror som invaderar tältet. Glöm att ligga en hel natt på en hård kotte. Att sova i ett taktält är bokstavligen ett lyft för campinglivet. Tältet fästs på tak-räcket till din bil, eller på en släpvagn. Väl framme på den plats där du vill övernatta tar det bara några minuter att resa tältet, som finns i popup- eller vikbar variant. Nu märks flera fördelar, som en garanterat plan yta, sköna madrasser och en fin utsikt. Det är lätt-are att hålla smuts ute och det gäller även, beroende på vilken kontinent du campar på, lejon, kameler eller nyfikna björnar.

Carl-Johan Amilon köpte sitt första taktält för många år sedan, när barnen var små.

Carl-Johan Amilon i Täby var tidig med att skaffa taktält. När familjen växte gjorde han det många drömmer om: köpte en Land Rover. Genom återförsäljaren kom han i kontakt med en firma som importerade taktält. Han slog till och har inte ångrat sig en sekund.

– Framförallt är det friheten jag och min hustru uppskattat. Har du dessutom en bil som tar sig fram så kan du åka ner till en enslig strand, parkera några meter från vattnet, vika upp tältet och sätta på grillen, berättar han och förklarar att man framförallt sover så bra i taktält jämfört med ett vanligt.

När Carl-Johan köpte sin första Land Rover skaffade han även ett taktält.

EFTERSOM BARNEN VAR små när familjen skaffade det första tältet har de inte rest till de mest ”eländiga ställena”, utan mycket i Sverige och Danmark, och även stannat till på vanliga campingar.

Du sover plant, torrt och bekvämt på riktiga madrasser.

– Det var alltid kul att komma in på en camping och smälla upp tältet. Då fick barnen kompisar direkt. Sedan kom mammorna, ’hur sover ni’, ’har ni alltså kyl i bilen?’. Framåt kvällen kom papporna med groggen i handen, ’jaha hur funkar det här då?’, skrattar Carl-Johan.

Den enda nackdelen han kan komma på är att tältet just sitter fast på bilen. Har du väl slagit läger, men kommer på att du måste åka och köpa mjölk, är det lite omständligt att behöva vika ner det igen. Familjen löste det genom att skaffa en så kallad äventyrsvagn, ett täckt släp med batteri, kyl, packning och tältet på taket. Då var det enkelt att koppla loss bilen om det behövdes.

När tältet väl är uppsatt är det för sent att ta bilen för att uträtta något ärende.

Pionjären Carl-Johan har sett ett uppsving för taktälten.

– I början såg vi aldrig något annat tält, men de sista åren har det exploderat med flera återförsäljare, märken och modeller och grupper på Facebook. Det här är verkligen något som kommer. ●
Text: Henrik Emilson

Köpa eller hyra taktält

Taktält finns i olika fabrikat, modeller, storlekar och prisklasser. De går även att få med förtält.

Thules modeller finns för 2–4 per-soner i material anpassade för äventyr året runt. Pris: 16 000–29 000 kr.
Weras taktält levereras med bädd-madrasser i tre olika bredder: 140, 165 och 180 cm. Pris: 15 000–20 000 kr.
Outdoor days erbjuder både mjuka och hårda skal till sina taktält. Pris: 12 000–20 000 kr.
Taktältarna erbjuder uthyrning. Bra för dig som vill testa. Prisexempel: 1 dygn 1 299 kr, 7 dygn 849 kr/natt.