Maxa minnet!

Brukar du glömma kortkoder, vad du ska handla eller vad personen du nyss hälsade på hette? Hav tröst, det är mänskligt och har inget med dåligt minne att göra. Lär istället av minnesmästaren Idriz Zogaj, med hans enkla knep kan du  snabbt lära dig att komma ihåg massor av viktiga saker.

TÄNK DIG EN kortlek. Drottningar, knektar, femmor och tvåor och alla de andra – blandade enligt konstens alla regler.

Bläddra igenom leken i en och en halv minut och berätta sedan i vilken ordning korten låg.

Omöjligt? Inte alls. Allt som krävs är övning och teknik, och inte minst en tro på att du kan klara uppgiften.

En som kan hålla ordning på både kort, siffror, ansikten och ord i långa serier är göteborgaren Idriz Zogaj.

Allra bäst är han på att komma ihåg siffror och ordningen i kortlekar, även om han tycker att det är roligare att memorera ord. Och han gör det så bra att han kan kalla sig världsmästare i minne.

– När jag gick i skolan var jag inte särskilt bra på att komma ihåg saker och när brorsan och jag en gång gjorde ett minnestest hamnade han lite under snittet och jag strax över.

En bok om minnesträning fick Idriz Zogaj att börja öva upp sitt eget minne.

Att Idriz Zogaj trots det kom att ägna sig åt något så udda som att tävla i minne beror mer på att han efter att ha tagit examen i teknisk fysik, en av de tuffaste utbildningarna som finns i Sverige, kände att han behövde en ny utmaning. Att lära sig ett språk som han inte hade någon koll på överhuvudtaget var länge ett alternativ.

– I den vevan hittade jag en bok om minnesträning. Det var roligt och det fungerade, dessutom lockades jag av möjligheten att tävla.

 

SOM FÖRSTA SVENSK någonsin ställde han 2004 upp i VM i minne. Han hamnade näst sist – även om han gjorde riktigt bra ifrån sig i flera av de tio deltävlingarna.

En godkänd start, och bättre skulle det bli. Tio år senare kunde han, tillsammans med landslagkamraterna Marwin Wallonius, Yanjaa Wintersoul och Jonas von Essen kliva upp överst på prispallen. De var bäst både totalt och i sex av de tio deltävlingarna.

– Men det jag är mest stolt över är att jag har bildat Svenska minnesförbundet och skapat ett landslag som står sig väl i den internationella konkurrensen, säger Idriz.

Bra minne för ordningen i en kortlek i alla ära – men vad ska det vara bra för?

– Den praktiska nyttan kan verka begränsad men genom att jag har lärt mig tekniken och fått en ökad koncentrationsförmåga fungerar mitt arbetsminne bättre. Det gör att jag i dag kan göra saker som jag tidigare i livet inte trodde var möjliga.

Det svenska minneslandslaget blev världsmästare 2014. Från vänster: Marwin Wallonius, Yanjaa Wintersoul, Idriz Zogaj och Jonas von Essen.

DET BETYDER INTE att Idriz Zogaj minns allt. Även han glömmer portkoder och namn. Avgörande för om han, och du och jag, ska minnas något är nämligen att vi varje gång måste ha aktiverat minnet.

– Om jag glömmer något beror det bara på att jag inte gjorde rätt saker när jag fick en tanke eller tog emot information, säger Idriz.

Framför allt gäller det att fånga upp det du ska minnas, låter du ett namn gå in genom ena örat och ut genom det andra finns ingen chans att du ska komma ihåg vad personen du nyss hälsade på heter. Ett trick som Idriz och andra minnesmästare använder är att göra bilder av siffror och namn.

Ett exempel: Du sitter på ett möte med personer som du inte känner men som du gärna vill ha koll på vad de heter. För att lyckas måste du lyssna noga när de presenterar sig och sedan koppla ihop namnet med en bild eller något annat som du kan förknippa med var och en av dem. Tänk dig Patrik som paprika och Annika som en ananas, eller något som passar just dig. Ju knasigare bilder, desto lättare blir de att komma ihåg. Under mötet repeterar du sedan namnen ihop med bilderna och vips har du lagrat in dem tämligen bergfast i ditt minne.

Samma sak kan du göra med siffror. Börja med att skapa bilder för var och en från noll till nio. Noll som är rund kan bli en boll, ettan är lång som ett ljus, två ser ut som en svan, trean liknar en mun … Okej, du förstår!

 

NU BÖRJAR DET som verkligen kommer att hjälpa dig att komma ihåg alla koder och telefonnummer. Tänk dig nu att du ska lära in den nya pinkoden till telefonen, låt säga att den är 3201. Skapa en berättelse med hjälp av bilderna, även här är det en poäng om den är rätt knäpp. Vår hjärna har nämligen lättare att komma ihåg sådant som är annorlunda och sticker ut.

Ett sätt att minnas siffror och tal är att koppla dem till bilder eller symboler. För Idriz Zogaj är talet 15 kopplat till Albert Einstein.

Kanske så här: En mun och en svan sparkade boll och träffade ett ljus. Repetera den några gånger så kommer den att sitta säkert. Sedan behöver du bara komma ihåg mun för att resten av ramsan ska komma av sig själv.

– De första gångerna känns det konstigt och kan kräva rätt många repetitioner men ganska snart får du koll på tekniken och det kan räcka med att du aktivt går igenom ramsan tre gånger för att du ska minnas koden, säger Idriz.

 

DE SOM TÄVLAR på världsnivå har ofta bilder kopplade till hundra- eller tusentals siffror. För Idriz Zogaj symboliseras 15 av Albert Einstein. Logiken är enkel; ett motsvarar alfabetets första bokstav A, fem den femte bokstaven E och simsalabim har vi kombinationen AE som då kan bli till en bild av en skäggig vetenskapsman med burrigt hår och lång tunga.

– Minnesträning handlar mycket om att lära sig en teknik och sedan aktivera den varje gång den behövs. Att komma ihåg något kan däremot aldrig bli en automatisk process, mer en metod som hjälper dig att lägga minnen på olika ställen där du lättare hittar dem igen. Lyckas du med det blir vardagen lättare.

Varianter av dessa tekniker kan sedan användas så snart det är något du måste komma ihåg. Lyckas du med det kan du kanske ersätta den långa handlingslistan med en absurd ramsa istället.

– Länge fanns en uppfattning om att vi människor max kan komma ihåg 30 siffror om vi får höra dem bara en gång. Det stämmer inte, vi kan komma ihåg hur många som helst. Den största begränsningen för minnet är att vi inte litar på oss själva. Tänk på att hjärnan gillar att jobba och ha roligt! ●
Text: Per Westergård

//FAKTA//

Så blir du bättre på att minnas namn

  1. När du hälsar på en person måste du fånga upp namnet.
  2. Skapa en bild som passar personen, associera till namnet eller något i utseendet.
  3. Förstärk gärna bilden med en känsla.
  4. Ännu lättare att minnas namnet blir det om du dessutom lägger till en bild som visar vad personen arbetar med. En busschaufför kan kanske få en ratt runt halsen.
  5. Ta det lugnt och ge hjärnan tid att processa information.
  6. Repetera några gånger och sedan har du med stor säkerhet koll på personens namn i evigheters evighet.

 

Läs mer om minnet

Idriz Zogaj har skrivit flera böcker om minnet. En för vuxna, Minnets ABC – en grundbok i minnesträning, och tre barnböcker i serien Minnessagor.

Svenska minnesförbundet hittar du här: minnesforbundet.se