Hisnande härliga HÖGA KUSTEN

Höga kusten, med sin storslagna natur, skogsklädda berg, klippkust och dramatiska skärgård, är Sveriges enda naturvärldsarv.  Kombis Cenneth Sparby tipsar om höjdpunkterna i regionen.

Anna Kempe glider fram i vattnet utanför Hemsön.

Här hyr Anna och Erik Kempe ut kajaker och mountainbikes. Turförslag får du på köpet. Välj att paddla runt ön eller ut till någon av grannöarna. Flera fina stigar finns att utforska från cykelsadeln.

Missa inte Hemsö fästning, djupt inne i Storråberget. En militär anläggning från kalla krigets dagar, som en gång i tiden var en av landets bäst bevarade försvarshemligheter. Guidade turer brukar erbjudas varje dag under högsäsong. Passa på att luncha eller fika på Hemsö fästnings krog, med stor uteterrass.

Hemsö fästning – en väl bevarad hemlighet under många år.

Imponerande byggnadsverk
Högakustenbron är ett arkitektoniskt mästerverk. Man får lust att svänga tillbaka efter att ha kört över, bara för att än en gång få njuta av känslan.

Den 1 800 meter långa hängbron över Ångermanälven är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Bropelarna sträcker sig upp 180 meter över vattenytan.

Högakustenbron var vid invigningen 1997 världens nionde längsta hängbro.

Bäst utsikt över bron får man från det norra brofästet, där Hotell Höga kusten ligger – Sveriges första vindkraftdrivna hotell. Passa på att luncha när du väl är på plats, restaurangen frestar med fjällröding, ryggbiff från Västernorrlandsgården och rödvinsbräserad griskind.

Bila vidare längs Turistvägen, även kallad Höga kustenslingan och faktiskt också ”Sveriges vackraste omväg”, genom det böljande landskapet. Vägen slingrar sig nio mil från Norra brofästet via Nordingrå och Ullånger till Skuleberget. Passa på att göra en avstickare till Barsta, Bönhamn och Norrfällsviken.

Den gamla fyrplatsen på Högbonden bjuder på storslagen natur och spektakulärt boende på vandrarhemmet.

Svindlande Högbondens fyr
I Bönhamns gamla fiskeläge står sjöbodarna tätt runt den väderskyddade hamnen. Det sägs att byn fick sitt namn för att fiskarna gick in här för att ”böna” sina båtar, vilket är lika med att täta skroven. Det tar sedan tio minuter med båten m/s Ronja till ön Högbonden och Sveriges näst högst belägna fyrplats, där det funnits vandrarhem i mer än 30 år.

På vandrarhemmet vid Högbondens fyr serveras läcker frukost.

Vandrarhemmet är inget för höjdrädda. I den gamla fyrvaktarbostaden har många rum en svindlande havsutsikt med klippstup direkt nedanför fönstren. Här serveras frukost och det finns möjlighet till middag. Båt till Högbonden går även från Barsta under högsäsong.

Dryckeshantverk
Hur smakar Höga Kusten? Hos flera av traktens destillerier och mikrobryggerier finns möjlighet att prova.

Hernö Gin ligger i byn Dala, strax utanför Härnösand. Här gör Jon Hillgren Europas mest prisbelönta gin, rankad som en av världens bästa. Granne med destilleriet ligger Lockeby bryggeri, där bryggarna och biologerna Frans Olofsson och Kicki Lindström satsar på hantverk i liten skala och levererar öl till restauranger i närområdet.

Jon Hillgren på Hernö Gin skapar prisbelönta destillat i naturskön miljö.

Den som gillar whisky och k-märkta byggnader bör bege sig till High Coast Distillery i Sörviken, en halvtimme i bil från Kramfors, där man hämtar sitt vatten från Ångermanälven. I det gamla kraftverket från förra sekelskiftet tronar de stora kopparpannorna. Här finns restaurang och bar, och guidade visningar ges.

Ingrid Ölund driver Skogs-Hildas bageri och kafé i Ullånger. Missa inte barkbrödet!

Finfika och kultkondis
I Ullånger får fikafantasterna sitt lystmäte. Skogs-Hildas är både ett stenugnsbageri och klassiskt fik med hembakt, och finns med i White Gude som ett av landets bästa kaféer. Bagaren Ingrid Ölund gör även ett barkbröd efter gammalt recept.

Några minuters promenad bort ligger Mjälloms tunnbröd, där hantverket fortlevt och frodats i närmare hundra år. Kolla in brödbaket i bagarstugans vedeldade ugn och handla i delikatessbutiken.

Mjälloms tunnbröd är ett självklart stopp.

Wästerlunds konditori i Lunde vid Sandöbrons södra fäste är något för sanna nostalgiker med sin K-märkta 50-talsmiljö. Kondiset öppnade 1946 och har lyckats bevara atmosfären. Biskvier, pariservåfflor och mazarintårta hör till klassikerna.

Säreget museum
Mannaminne är konstnären Anders Åbergs märkliga allkonstverk, och kan liknas vid ett friluftsmuseum med inslag av natur, kultur och teknik i mer än 50 olika byggnader. Till de mer udda inslagen hör dragspelsmuseet, kinapaviljongen, bogserbåten från Ångermanälven och ett gäng gamla tågvagnar. För kaffenördarna finns Höga Kustens Kafferosteri som närmaste granne.

Mannaminne – ett friluftsmuseum som inte liknar något annat.

Lägg minst ett par timmar på besöket, njut sedan av skärgårdsbuffén på hamnkrogen Fiskarfänget i Norrfällsvikens fiskeläge, ett par mil norrut, med mer än 50 olika sillinläggningar. Här vid Höga Kustens ytterskärgård finns en grön och lummig campingplats, stor gästhamn, restaurang och en 18-håls golfbana med vy över Ullångerfjärden, Ulvön och Bottenhavets horisontlinje.

Äventyr på hög nivå
Upptäck Skuleberget och vandra Höga Kusten-stigen till toppen på närmare 300 meters höjd, där kafé och restaurang väntar. Den äventyrlige väljer att testa norra Europas häftigaste ”Via Ferrata-led” – bergsklättring med vajersäkrade leder, som utgår från besökscentret Naturum. Här får du tips om fina vandringar i Skuleskogens nationalpark, där 200 meter långa och 30 meter djupa Slåttdalsskrevan är ett måste.

Det är populärt att vandra Höga kustenleden vid Skuleberget.

Vid foten av Skuleberget ligger Friluftsbyn där natur- och friluftsintresserade besökare kan vandra, paddla på Gällstasjön eller i havet och klättra utifrån sina egna förutsättningar.

Öar med karaktär – och surströmming
Paddla kajak till Mjältön, Sveriges högsta ö. Efter några kilometers svettig vandring upp till toppen på 236 meters höjd väntar belöningen: utsikten över skärgården och kustlinjen. Kajaken hyr du på Friluftsbyn vid Skuleberget. Vid havslagunen Baggviken finns bastu, bryggor, toalett och fina eldstäder.

Häftiga vyer från toppen av Mjältön – Sveriges högsta ö.

Öster om Mjältön ligger Ulvön, med stilfulla Ulvö hotell, skärgårdsmuseum och anrikt lotshus uppe på berget.  Surströmming tillverkas fortfarande på ön, om än i betydligt mindre skala än förr. Bästa stället att smaka på delikatessen är Ulvöbyn Café & Bistro.

Färjor till Ulvön går från Ullånger, Köpmanholmen, Mjällomslandet och Docksta.

På Ulvön kan du njuta av surströmming på hotellets veranda. Foto: Höga Kusten

Missa inte!
Regionen bjuder på vild vandring längs bland annat Höga kustenleden och Världsarvsleden – 13 respektive 10 mil långa. Funkar både för en dagstur eller flerdagarsvandring. Passa på att kolla in Rotsidan – de vidsträckta hällarnas reservat med fyra kilometer av släta klippor strax söder om Barsta hamn. ●
Text och foto: Cenneth Sparby

Världens största landhöjning
Ingen plats på jorden har haft en större landhöjning efter en period med inlandsis. Här har landet rest sig med 800 meter sedan det trycktes ned som mest under den senare istiden.

Landhöjningen i Höga kusten pågår fortfarande och är i dag ungefär åtta mm/år.