Skål! Sommar, sol och alkoholfria drinkar

Nu vill vi ha sommar överallt – i glasen också. Alex von Reschreiter, restaurangchef och bartender på restaurang Cliff Barnes i Stockholm, delar med sig av sina bästa recept på vackra och svalkande drinkar utan alkohol.

Det här behöver du

  • Bägare att blanda drinken i.
  • Shaker eller till exempel en glasburk med skruvlock för att skaka drinken.
  • Sockerlag: lös upp 1 dl socker i 2 dl kokande vatten. Låt svalna.
  • Sifon eller elvisp till fläderskummet.

 

Ingefärsmojito.

Ingefärsmojito

Ingredienser:

  • Färsk ingefära
  • Mynta
  • 1/2 lime
  • 2 msk strösocker
  • Ginger beer (läsk)

Gör så här:

  1. Skrapa av lite ingefära i glaset, i med 10 myntablad.
  2. Dela den halva limen i fyra delar, tillsätt strösocker och muddla med en mortelstav eller träsked.
  3. I med krossad is och rör om med en sked.
  4. Toppa med ginger beer.

 

Fläder och gubbar.

Fläder & gubbar

Ingredienser:

  • 4 jordgubbar
  • 3 msk strösocker
  • Flädersaft
  • Sodavatten

Gör så här:

  1. I med jordgubbar och strösocker i ett glas.
  2. Muddla jordgubbarna med sockret och häll på lika delar flädersaft och sodavatten.
  3. I med rikligt med is och garnera med jordgubbar.

OBS! Fungerar också utmärkt som bål.

 

Från vänster: Fläder och gubbar, Basilika crush och Sött och starkt.

Basilika crush

Ingredienser:

  • 6–7 basilikablad
  • 3 cl citronjuice
  • 2 cl sockerlag
  • Fläder tonic (läsk)

Fläderskum:

  • 1 äggvita
  • 1 dl socker
  • 2 cl koncentrerad flädersaft

Gör så här:

  1. Smacka till basilikan i nävarna och släng ner i shakern, tillsätt citronjuice och sockerlag.
  2. Lägg i rikligt med is och skaka shakern. Sila därefter över innehållet i ett glas och tillsätt flädertonic.
  3. Gör ett fläderskum genom att blanda äggvita, flädersaft och sockerlag. Vispa med elvisp, eller i en sifon om du har.
  4. Toppa med fläderskummet och garnera med basilikablad och en limeskiva.

 

Sött & starkt

Ingredienser:

  • 4 cl passionsfruktjuice
  • 3 cl limejuice
  • 2 cl sockerlag
  • ½ Jalapeñochili
  • Färsk passionsfrukt

Gör så här:

  1. Häll passionsfruktjuice, limejuice och sockerlag i en shaker.
  2. Hacka ner tre skivor jalapeños och i med innehållet från en halv passionsfrukt.
  3. I med en massa is och skaka, 15 sekunder minst, sila, och servera.
  4. Garnera med jalapeños och passionsfrukt.

Recept: Alex von Reschreiter. Foto: Peter Knutson