Nu vill vi ha sommar överallt – i glasen också. Alex von Reschreiter, restaurangchef och bartender på restaurang Cliff Barnes i Stockholm, delar med sig av sina bästa recept på vackra och svalkande drinkar utan alkohol.
Det här behöver du
- Bägare att blanda drinken i.
- Shaker eller till exempel en glasburk med skruvlock för att skaka drinken.
- Sockerlag: lös upp 1 dl socker i 2 dl kokande vatten. Låt svalna.
- Sifon eller elvisp till fläderskummet.

Ingefärsmojito
Ingredienser:
- Färsk ingefära
- Mynta
- 1/2 lime
- 2 msk strösocker
- Ginger beer (läsk)
Gör så här:
- Skrapa av lite ingefära i glaset, i med 10 myntablad.
- Dela den halva limen i fyra delar, tillsätt strösocker och muddla med en mortelstav eller träsked.
- I med krossad is och rör om med en sked.
- Toppa med ginger beer.

Fläder & gubbar
Ingredienser:
- 4 jordgubbar
- 3 msk strösocker
- Flädersaft
- Sodavatten
Gör så här:
- I med jordgubbar och strösocker i ett glas.
- Muddla jordgubbarna med sockret och häll på lika delar flädersaft och sodavatten.
- I med rikligt med is och garnera med jordgubbar.
OBS! Fungerar också utmärkt som bål.

Basilika crush
Ingredienser:
- 6–7 basilikablad
- 3 cl citronjuice
- 2 cl sockerlag
- Fläder tonic (läsk)
Fläderskum:
- 1 äggvita
- 1 dl socker
- 2 cl koncentrerad flädersaft
Gör så här:
- Smacka till basilikan i nävarna och släng ner i shakern, tillsätt citronjuice och sockerlag.
- Lägg i rikligt med is och skaka shakern. Sila därefter över innehållet i ett glas och tillsätt flädertonic.
- Gör ett fläderskum genom att blanda äggvita, flädersaft och sockerlag. Vispa med elvisp, eller i en sifon om du har.
- Toppa med fläderskummet och garnera med basilikablad och en limeskiva.
Sött & starkt
Ingredienser:
- 4 cl passionsfruktjuice
- 3 cl limejuice
- 2 cl sockerlag
- ½ Jalapeñochili
- Färsk passionsfrukt
Gör så här:
- Häll passionsfruktjuice, limejuice och sockerlag i en shaker.
- Hacka ner tre skivor jalapeños och i med innehållet från en halv passionsfrukt.
- I med en massa is och skaka, 15 sekunder minst, sila, och servera.
- Garnera med jalapeños och passionsfrukt.
Recept: Alex von Reschreiter. Foto: Peter Knutson