BURGARKUNGEN

Hamburgare går att variera i det oändliga. Grillprofilen Per Ehrlund nöjer sig med en variant per vecka. Här bjuder han på två recept ur sin nya kokbok 52 burgare.

Smashed down under

SMASHED BURGER

4 portioner Ingredienser:

  • cirka 800 g mald nötfärs, saltad med ca 2/3 msk salt och hoprullad i plastfolie
  • osötad senap
  • BBQ-sås (kan uteslutas)
  • ost efter smak Gör så här:
  1. Skär igenom färsrullen så det blir som ”puckar”, inte för tunna – runt 180–200 gram per puck. Linda försiktigt upp plasten och rulla bollar av färsen. Pressa inte färsen för hårt – vi vill ha burgaren luftig.
  2. Hetta upp en stekpanna – den ska vara riktigt varm. Lägg i färsbollen och låt den ligga någon sekund, tryck sedan till den med en stekspade försiktigt så bollen blir platt, cirka 1 ½ centimeter, och kanterna spricker. Stek i cirka 1 ½ minut och vänd sedan.
  3. Pensla ett lager osötad senap på ovansidan och vänd burgaren igen. Upprepa proceduren med senapen och vänd burgaren igen efter någon minut. Om du vill kan du pensla lite BBQ-sås på ovansidan och lägga på ost. Stek ytterligare någon minut tills osten smält.
  4. Montera din burgare enligt nedan och ät.

GUACAMOLE

cirka 2 dl

Ingredienser:

  • 2 avokador
  • ½ jalapeño
  • ½ röd chili
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • ½ vitlöksklyfta, riven
  • ½ lime, saften
  • 1 msk koriander, finhackad
  • salt och nymalen peppar

Gör så här:

  1. Mosa avokadon och blanda med övriga ingredienser.
  2. Smaka av med salt och peppar.

ÖVRIGA INGREDIENSER

  • hamburgerbröd (recept finns i boken 52 burgare, eller köp färdiga)
  • vit cheddarost
  • tomatskivor
  • ringar av silverlök
  • ½ avokado, skivad
  • stekt bacon
  • röd chili, fint skivad UPPBYGGNAD
  • guacamole på bottenbrödet
  • Smashed Burger med cheddarost
  • tomat
  • silverlök
  • avokado
  • stekt bacon
  • röd chili
”En frasig burgare man lätt fastnar för.”
Ur högtalaren: Längesen – Petter (med Veronica Maggio)

PANERAD TORSK

Ingredienser:

  • 500 g torskfiléer, cirka 4 st
  • 1 ½ dl vetemjöl, gärna med lite salt och nymalen peppar iblandat
  • 2 ägg, uppvispade
  • 2 ½ dl ströbröd
  • smör till stekning

Gör så här:

  1. Salta och peppra filéerna.
  2. Vänd fisken runt om först i mjöl, sedan ägg och slutligen ströbröd.
  3. Stek fisken i smör på medelvärme, 2–3 minuter på varje sida. Paneringen ska få fin gyllenbrun färg.

CURRYREMOULAD
cirka 4 dl Ingredienser:

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 ½ msk cornichoner, finhackade
  • 1 tsk kapris, finhackad
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk senap
  • 1 msk persilja, finhackad
  • tabasco efter smak
  • salt och nymalen peppar
  • 2 tsk curry
  • ½ dl finhackat äpple

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser.
  2. Smaka av med salt och peppar.

ÖVRIGA TILLBEHÖR

  • hamburgerbröd (recept finns i 52 burgare, eller köp färdiga)
  • sallad
  • tomatskivor
  • färska räkor
  • citronsaft

UPPBYGGNAD

  • salladsblad på bottenbrödet
  • curryremoulad
  • tomat
  • panerad torsk
  • färska räkor
  • citronsaft
  • curryremoulad
  • lock

”Jag äter alltid min burgare med händerna”

Hallå där, Per Ehrlund, vad är tanken bakom din bok 52 burgare? 

– Tanken började gro för några år sedan – varför inte göra en bok med 52 burgare, en för varje vecka under ett helt år? Samtidigt kombinera med goda tillbehör och tips på hur du får till en perfekt burgare.  Det var roligt att också blanda in några riktigt knasiga recept. Allt är möjligt och det ska inte finnas några rätt eller fel.

Finns det något tillbehör du alltid serverar till hamburgare?

– Hamburgare med frasiga fries är ett gammalt beprövat koncept, men jag föredrar en hemlagad coleslaw till min burgare, och naturligtvis saltgurka. On the side så klart

Berätta om en hamburgare du aldrig glömmer.  

– Den jag och min fru åt när vi gjorde en roadtrip i amerikanska södern. Vi var på ett ställe och beställde en riktigt saftig cheeseburger. Samtidigt klev det in ett gäng grabbar med två revolvrar var på höften. Mer autentiskt än så kunde det inte bli. Och ja, de beställde också cheeseburgare.

Ska hamburgare ätas med kniv och gaffel eller med händerna? Hur gör du själv?

– Helt klart med händerna! Det spelar ingen roll var du är. Jag äter alltid min burgare med händerna och med ”locket” neråt som man ska. Alltså uppochner för somliga.

Vad ska du äta i kväll? 

– Jag har grillat hela veckan, så i kväll längtar jag efter min frus tonfiskröra och sallad.

UR BOKEN: 52 BURGARE (BOKFÖRLAGET SEMIC)